用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網選校問題
go

40校網選校問題   [複製鏈接]

請教下大家,龍年囡囡升k3準備填自行,因為只有15分。唔敢搏長協、荔天,但係又希望學校派位唔算太低,打算111博下叩門,應該選邊間學校比較好呢?然後第二三志願又填邊間好?多謝大家寶貴意見
   8    0    0    1

貓頭雀 發表於 17-9-14 18:03
呢個學習態度好好。新一代少有了。
拎住人地張 email 來欣賞同背,我個代 (80s)都唔多

hkpapa852 發表於 17-9-14 13:10
其實唔駛諗得太複雜, 只要訓練到小朋友唔抗拒外語同有番咁上下膽量同面皮唔可以太薄 (唔怕講得唔好俾人笑) ...

之前阿女讀荔天,津小都是少英語環境,但我發現若小朋友肯每天朗讀少許英文篇章,英文speaking也會進步,結果她的KET考試說話卷超高分。因此朗讀文章也可自製英語環境。

starrymama 發表於 17-9-14 14:34
我自己見到d英文同事寫得好的, 都會記住佢.初初出來做嘢時, 重會將人地d 寫得好同地道的 emails print 出來 ...

呢個學習態度好好。新一代少有了。

一個閒人 發表於 17-9-14 14:03
我未去外國讀書時,會考英文得E,外國人搵我問路,我都會避則吉。去到外國讀書,人大膽左,買野食野侷住要 ...
我自己見到d英文同事寫得好的, 都會記住佢.初初出來做嘢時, 重會將人地d 寫得好同地道的 emails print 出來 tim

一個閒人 發表於 17-9-14 13:12
香港小朋友一日真係有幾多時間會講英文。小朋友周邊朋友真幾多係英文native。
學speaking,真係要有語境。
...
父母有心, 都可以多d帶佢地去英文人多的地方. 貴有貴去, 平有平去.最緊要夠膽先

hkpapa852 發表於 17-9-14 13:10
其實唔駛諗得太複雜, 只要訓練到小朋友唔抗拒外語同有番咁上下膽量同面皮唔可以太薄 (唔怕講得唔好俾人笑) ...
同意, 千奇唔好怕比人笑而唔講, 因為好多歐洲人d英文一樣屎, 但人地夠膽講, 慢慢改善到.唔敢講, 英文幾好都冇用

我做 business, 咁多年都係外資公司, 日日都要講同寫. 對香港的本地英文敎育, 好深感受. 特別見到近年d fresh grad

cecnl 發表於 17-9-14 13:46
回覆 一個閒人 的帖子

有時唔係追求native, 而係希望可以英文生活化靈活運用. 無左個語境, speaking好難進 ...
我未去外國讀書時,會考英文得E,外國人搵我問路,我都會避則吉。去到外國讀書,人大膽左,買野食野侷住要講英文。
到大學畢業係外國工作,身邊同事全部講英文,令到我listening同speaking有大大改善,雖然speaking仲會有香港accent。而且writing真係進步神速,grammar error都少左好多。
當你要生存時,就要發揮自己體內既小宇宙,就會有好大進步。

小小山    發表於 17-9-24 23:30

回覆 一個閒人 的帖子

有時唔係追求native, 而係希望可以英文生活化靈活運用. 無左個語境, speaking好難進步.

starrymama 發表於 17-9-14 13:04
好多本地香港父母都係呢兩難.但入傳統名校雖然提供左外語語境, 但同樣要付出唔少.
讀普通學校都唔緊要, 可 ...
香港小朋友一日真係有幾多時間會講英文。小朋友周邊朋友真幾多係英文native。
學speaking,真係要有語境。
至於application,狂做練習就可以。

starrymama 發表於 17-9-14 13:04
好多本地香港父母都係呢兩難.但入傳統名校雖然提供左外語語境, 但同樣要付出唔少.
讀普通學校都唔緊要, 可 ...

其實唔駛諗得太複雜, 只要訓練到小朋友唔抗拒外語同有番咁上下膽量同面皮唔可以太薄 (唔怕講得唔好俾人笑), 唔一定要長期有"語境".

語文, 尤其係聽說能力, 只有"長期"需要"應用", 先可以提升到.

但坦白講, 如果身處香港, 就算係上班一族, 有幾多%時間係需要"全英"環境呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我認識一位是名幼+英小升官中,英文寫作+耹聽很高分,但其他科成績一般,最後入不到U現職導遊

cecnl 發表於 17-9-14 12:50
回覆 hkpapa852 的帖子

true. 我對學習英文的要求係為"生活", 但弊在無能力供IS又無分讀傳統名校 ...
讀普通學校都唔緊要, 可以諗方法自己提供這境.

cherrieshum 發表於 17-9-14 06:55
當然你有道理,但我見得太多太多太多英中學生講句英文都口窒窒
其實唔係逢"英小""英中" 便會高人一等 = 英文一定好好好= 成績非常好. 又唔可以話深水埗的英中程度不高...每間學校都有叻人.

回覆 hkpapa852 的帖子

true. 我對學習英文的要求係為"生活", 但弊在無能力供IS又無分讀傳統名校

hkpapa852 發表於 17-9-14 11:23
其實想要英文"溝通"能力好, 官津學校只有傳統名校, 或者收取較多NCS既學校可以做到.

地區名校可以做到, 係 ...
好正確的意見.
見好多地區名校谷到d初小學生個個英文 8x, 9x分, 但連一d好基本的英文打招呼都唔敢講.
好傳統的香港學校模式, 呢個模式, 廿幾年來都冇變過.

其實想要英文"溝通"能力好, 官津學校只有傳統名校, 或者收取較多NCS既學校可以做到.

地區名校可以做到, 係提升學生英文"應試"能力, 令佢地英文科都可以攞高分.

所以, 其實睇吓大家著眼點, 係為"升學" (考試達標入U), 定係為"生活" (用外語既溝通能力). 想兩者兼得唔係唔可能, 只係無乜選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

英文講得唔好只是欠缺語境同練習機會,每校都有叻人同差的,而且,英文講得好就代表成功或小朋友讀到書或叻咩?英文只是其中一個tool, 在香港的華人社會,夠用就得,中文唔好才比人笑!唔明為何有家長在現今世代還重英輕中?英文講得唔夠好,可以溝通,工作上夠用已經足夠,除非海外升學或工作!反而會說一口流利的普通話更好,連不少美國人也學中文了!

其實英文叻唔叻唔一定只係睇佢講得好唔好聽流唔流利嘅,仲要睇佢可唔可以寫到一手好文法。好多人講得唔流利又好港式口音,但英文運用得好好。我都識一個講英文好普通但寫得好勁英文嘅人,佢仲要係HKU教過英文。但我又識好多鬼仔講得一口流利英語但原來寫嘢唔掂。
當然最Perfect係讀寫聽講都掂啦。Chris Patten!!!

小華媽媽 發表於 17-9-13 23:45
回覆 cherrieshum 的帖子

上智的勁人你未見過,每間學校都有勁同差學生,何未如此快下定論?!深水埗學校 ...

‹ 上一主題|下一主題