用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 孖生女升中,學校會否考慮全收
go

孖生女升中,學校會否考慮全收 [複製鏈接]

假設孖女學業程度一致,自行報考津貼中學時,學校會否一起考慮?另外,大抽獎還會象小學一樣兩個號碼綁在一起抽獎嗎?
   0    0    0    0

話明隨机no.又点会孖住上?

200904 發表於 17-8-25 11:40
假設孖女學業程度一致,自行報考津貼中學時,學校會否一起考慮?另外,大抽獎還會象小學一樣兩個號碼綁在一 ...

兩個答案都係不會。我認識三對孖女,只有一對孖上同一間中學,另外兩孖分派同區不同中學,但最後這兩對孖女叩門成功,同一中學。反而覺得其中一個成功入讀其中學,另一個叩門這中學機會大D。

200904 發表於 17-8-25 11:40
假設孖女學業程度一致,自行報考津貼中學時,學校會否一起考慮?另外,大抽獎還會象小學一樣兩個號碼綁在一 ...

自行有機會(因為睇成績), 大抽獎一定唔會好似小學咁孖住抽。

識人有對孖仔學術成績差不多, 最後大家一齊入左同一間中學, 個個估佢地多數自行入!!

嗯,謝謝。那麽叩門時,學校會否考慮呢?向來運氣不好,擔心一個抽籤入了一個好中學,我們這邊是有“君子協議”的,另一個如果抽到差的,可能還要去外區讀。哎!“迷(失)人'的制度。

200904 發表於 17-8-25 12:02
嗯,謝謝。那麽叩門時,學校會否考慮呢?向來運氣不好,擔心一個抽籤入了一個好中學,我們這邊是有“君子協 ...
東區無君子協議啦。你對女仲細,唔洗諗咁多住啦。我係你留意下HK3黎緊的變化(多了一間小學), 同埋學校本身的派位成績的變化仲好。

200904 發表於 17-8-25 12:02
嗯,謝謝。那麽叩門時,學校會否考慮呢?向來運氣不好,擔心一個抽籤入了一個好中學,我們這邊是有“君子協 ...

其實有時都唔一定一齊讀同一間, 我朋友有對孖女分别讀2間唔同中學, 佢話分開都好, 唔駛互相比較。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 ivyscyip 的帖子

真的呀?沒有君子協議啦?那可是天大的好消息呢。我就可以放心些。不用那麽彷徨。

200904 發表於 17-8-25 12:16

真的呀?沒有君子協議啦?那可是天大的好消息呢。我就可以放心些。不用那麽彷徨。
今年問過校長亦打過電話去問,可以同區叩門。不過我係擔心學校派得差左咋 (我仲有個細既未升中)。如果想知多D,私信。

好啊,請check pm 呀

我對孖女, 分别讀2間唔同中學, 真是開心D。

回覆 Twinscatma 的帖子

可否分享一下呀?

200904 發表於 17-8-25 12:16

叩門咪仲難過自行。

其實如果兩個小朋友成績差唔多, 選校策略無乜甩漏, 都唔會一個派得好好, 一個派得好差, 咪最多無咁好。而且兩個小朋友大大下性格可能好唔一樣, 唔一定需要讀同一間學校架。最後, 可能一個讀直資, 一個讀官津都未定。

今年我小朋友學校有對孖女一同入BPS,唔知係自行,聯繫位定好彩一同抽入﹗

200904 發表於 17-8-25 14:44
回覆 Twinscatma 的帖子

可否分享一下呀?
唔好話孖, 係兄弟姐妹都唔好, 去到中學可以自己照顧自己了, 唔駛關照。記得我兩個妹小學時同校, 大妹畫畫靚D, 老師問細妹:家姐畫隻鴨咁靚點解你唔識畫。真係唔知點答佢。
‹ 上一主題|下一主題