用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 想請問PET 考到PASS WITH MERIT 要唔要再考多一次攞 DIS ...
go

想請問PET 考到PASS WITH MERIT 要唔要再考多一次攞 DISTINCTION?

請問PET 考到PASS WITH MERIT 要唔要再考多一次攞 DISTINCTION?  用來考直資中學

CHLHT 發表於 17-8-24 17:53
請問PET 考到PASS WITH MERIT 要唔要再考多一次攞 DISTINCTION?  用來考直資中學

不知你孩子上次是幾耐以前考 PET, 也不知你目標是哪間直資。你隨便問我也隨便說一下吧。

個人看法是 PET Merit 及 PET distinction 分別不大。不過 如果有信心再考便取得 distinction 及會令閣下安心的話,重考也無妨。或者將時間精神放到呈分試效益更大。

謝謝答覆.   剛剛派PET RESULTS是, 7月考的.   
佢差3分便取DISTINCTION.  所以, 若10月考PET for school, 我估他應可以取DISTINCTION, 因為聽人講PET for school 是容易的.

我心儀一定是DBS, ST' PUAL BOY 個的啦,

CHLHT 發表於 17-8-25 18:32
謝謝答覆.   剛剛派PET RESULTS是, 7月考的.   
佢差3分便取DISTINCTION.  所以, 若10月考PET for school,  ...

小兒剛上中一,起碼知道有2位同學轉往 St. Paul's College (坊間稱 St. Paul's boys),感覺競爭不大激烈,只要學術平均中上加上個別科強便有頗大機會。

DBS 就不太清楚。印象中 Sampapa 在這討論區內曾分享過,你可以翻查一下以前的帖文。

如果希望單以一張PET distinction 的證書對報考心儀名中學起大作用的話可能寄望過高了。

Indeed even my son got FCE pass with grade C  at B2 level . It also looks helpless. i just understand his benchmark more .FCE pass with grade A is tooo dificult for my son now So im not so series to the result for S1 promotion

CHLHT 發表於 17-8-24 17:53
其實好睇用來考嘜野直資中學,如果係兩、三線既直資中學,一定有啲用。你心目中係邊間?

CHLHT 發表於 17-8-25 18:32
佢差3分便取DISTINCTION.  所以, 若10月考PET for school,  ...
如果目的係考比較好既直資中學,例如DBS,SPC,老實講,唔好諗PET,亦唔好提PET,專心考好呈一。

王家爸爸 發表於 17-8-28 14:28
其實好睇用來考嘜野直資中學,如果係兩、三線既直資中學,一定有啲用。你心目中係邊間?
...

樓主已列出心儀學校,唔係二、三線。

王家爸爸    發表於 17-8-29 11:55

依家幾年級?如果已經6年級,不如集中火力考呈分試。如果4,5年級,不如下次考FCE,點都好過PET distinction

huba 發表於 17-8-28 15:36
樓主已列出心儀學校,唔係二、三線。
睇漏咗

b3410 發表於 17-8-28 23:24
依家幾年級?如果已經6年級,不如集中火力考呈分試。如果4,5年級,不如下次考FCE,點都好過PET distinctio ...
佢心儀嗰兩間學校,其實FCE滿分都無嘜幫助,反而集中火力考呈分試,爭取高啲既排名更好。

anthony010103 發表於 17-8-27 22:36
Indeed even my son got FCE pass with grade C  at B2 level . It also looks helpless. i just understan ...

my son got FCEs grade A last year
seems can't help so much

232 發表於 17-9-2 15:51
my son got FCEs grade A last year
seems can't help so much
Why? Which secondsry schools dud u apply?

anthony010103 發表於 17-9-3 13:28
Why? Which secondsry schools dud u apply?
CAE對申請DBS、SPCC無用,FCE更不用說,其他學校唔知道。

anthony010103 發表於 17-9-3 13:28

he is in p.5

王家爸爸    發表於 17-9-5 11:12

232 發表於 17-9-4 14:25
he is in p.5

Very good. Achieving grade A in FCE at P4.

王家爸爸 發表於 17-8-28 14:30
如果目的係考比較好既直資中學,例如DBS,SPC,老實講,唔好諗PET,亦唔好提PET,專心考好呈一。 ...

如果小一小二考黎for 插小三,學校會睇嗎?

Ocean419 發表於 17-9-10 15:28
如果小一小二考黎for 插小三,學校會睇嗎?
如果小一小二考 PET 有 Pass with Distinction,用嚟插小三,對大部分小學應該有一定作用。

謝謝大家意見, 就唔好再考waste time and waste money,專心考好呈分試

CHLHT 發表於 17-9-11 18:59
謝謝大家意見, 就唔好再考waste time and waste money,專心考好呈分試
專心考好呈分試