用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 男仔文科出路
樓主: pig_mug
go

男仔文科出路   [複製鏈接]

YeeYee01016 發表於 17-8-29 22:56
全文科也可以讀護士系

所以一科bio 或chem 入medic  是依家制度下接納的 認為可行的

看下去觉得非夷所思,連chemistry 这科理科core subject 也不用也可以讀醫科,这个收生制度是否有病了。

Galaxy989    發表於 17-9-3 14:17

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

首先,樓上都講左,修理科唔等於可以入讀醫科。如果唔係最top,有難度(咁我都識人中3至發奮最後入醫,有幾多個丫)
返正題,純文出路
如果鐘意寫野對人,可以做傳媒marketing
想從商可讀商科,畢業後努力考牌考牌做到幾top都得
唔做醫生做律師又得

回覆樓主:

名校男生揀唔到理科的人數真係唔少,文科班的比例可以高達3/7,要在男校入理科唔易,要在名男校入讀理科班更難,我識得2個男仔在名男校讀,他們在小學時的成績比我大仔好,最終一科理科都無;反而我大仔在男女校讀書,成績中游,仍可揀心儀的理科,可見,選中學時,真係要考慮高中選科呀!

pig_mug 發表於 17-8-22 03:51
有個親戚升F4,本身好想讀理科(亦都好希望讀醫),但成績唔夠前(讀出名男校),入唔到理科班,好唔開心。
因 ...

究竟他選修哪些科目呢?

chun媽 發表於 17-9-4 22:11
究竟他選修哪些科目呢?

佢只有得傱中史, Geog & Econ 選,最後佢冇選Geog

chun媽 發表於 17-9-4 22:09
名校男生揀唔到理科的人數真係唔少,文科班的比例可以高達3/7,要在男校入理科唔易,要在名男校入讀理科班更 ...

認同呢!高中"選修科"之競爭力度是不可忽視,講到尾孩子都係想讀自己喜歡的選修科,而會响升中選校時一併考慮的未必多人呢!不過,响簡介會台下就時有家長問主任有關高中選科程序如何?!其實,亦可以向用家問路,從中亦可得知該中學強邊科弱邊科等等資訊,有時會有意想不到的收獲呢!

YmOra 發表於 17-9-5 08:25
認同呢!高中"選修科"之競爭力度是不可忽視,講到尾孩子都係想讀自己喜歡的選修科,而會响升中選校時一併考慮 ...

所以這個post最好放在升中派位更好,讓家長睇得更長遠

YmOra    發表於 17-9-5 20:01

pig_mug 發表於 17-9-5 01:57
佢只有得傱中史, Geog & Econ 選,最後佢冇選Geog

都唔緊要,只要努力,仍可念商科

回覆樓主:

行行出狀元,做補習天王有年新約一千萬

chun媽 發表於 17-9-5 18:39
所以這個post最好放在升中派位更好,讓家長睇得更長遠

好多都未考慮到,因為重掛住愉快學習!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-9-5 21:38
好多都未考慮到,因為重掛住愉快學習!

其實係爭拗緊間學校係B1B定B1C,或者乜嘢樂器有用

chun媽 發表於 17-9-5 18:42
都唔緊要,只要努力,仍可念商科

希望佢自己揾到條路啦!

LingChiBaBa 發表於 17-9-5 21:45
其實係爭拗緊間學校係B1B定B1C,或者乜嘢樂器有用

選校真係好難,估唔到幫親戚上來問一下,反而令本身係小學&幼稚園家長的我,要前瞻定其他嘢,唔該各位。在呢一刻,我諗到“原來入到B1 學校都未必一定是好事”。

pig_mug 發表於 17-9-6 12:17
選校真係好難,估唔到幫親戚上來問一下,反而令本身係小學&幼稚園家長的我,要前瞻定其他嘢,唔該各位。在 ...

一向如是,要選一間適合孩子的學校才最重要。

pig_mug 發表於 17-9-6 12:17
選校真係好難,估唔到幫親戚上來問一下,反而令本身係小學&幼稚園家長的我,要前瞻定其他嘢,唔該各位。在 ...

樓主,你覺得選校困難,是因為眼前孩子面對的跟自己經歷過的很不同,所有都是新事物。

多年來,EK累積了充足的資料及前人的經驗,但往往太多的資訊又令人煩惱,怕自己未做到最好,孩子給別的比下去。

祇要在EK細閱,按自己孩子的處境將資料定下優次,再作決定。

到孩子入大學後,回看這十數年的喜與憂,也祇是一個小小的回憶而已。
‹ 上一主題|下一主題