用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 男仔文科出路
go

男仔文科出路   [複製鏈接]

有個親戚升F4,本身好想讀理科(亦都好希望讀醫),但成績唔夠前(讀出名男校),入唔到理科班,好唔開心。
因為我已經同依家DSE課程有D脱節,而且我週遭的朋友差唔多全部都是理科人,想在此問下男仔讀文科有咩出路,比佢多少意見。
   3    0    0    0

Ive  的课程理或文都收的

回覆樓主:

先考慮心儀的科,如law ...其實考慮求情/自修但chem或bio/去其它學校繼續夢想(又想多咗)

文科讀得好,都可以有出路,大學文科商科社會科學等都可以讀,只是奇怪由想讀醫到高中理科班都入唔到,落差咁大,果位同學及家長真係咁了解該學生學習状况嗎?

brother4 發表於 17-8-22 07:51
先考慮心儀的科,如law ...其實考慮求情/自修但chem或bio/去其它學校繼續夢想(又想多咗)
...

同意呢!再努力下想辦法轉讀心儀科目對學生繼續走下去會是好一些,尤其認同"去其它學校繼續夢想".

回覆樓主:

讀文科都有出路,大學除左跟醫,工程有關的科唔得之外,大部份都可以,只是同學想讀醫,就可能要轉校。

MariaTsui 發表於 17-8-22 08:49
讀文科都有出路,大學除左跟醫,工程有關的科唔得之外,大部份都可以,只是同學想讀醫,就可能要轉校。
...

真係為佢擔心,時間緊迫就快開學,想轉校也要趕緊進行呢!

October. 發表於 17-8-22 08:36
文科讀得好,都可以有出路,大學文科商科社會科學等都可以讀,只是奇怪由想讀醫到高中理科班都入唔到,落差 ...

不祇是入不到理科班,按說法連Chem也派不到。

若完全沒興趣文科,選錯科會極難捱,或考慮轉校。

YmOra 發表於 17-8-22 09:08
真係為佢擔心,時間緊迫就快開學,想轉校也要趕緊進行呢!

學校派科,7月中,放暑假前一定知,為什麼暑假期間什麼都不做,下星期五返學啦!

我有一個朋友的兒子都是讀名校,心儀理科,結果派去文科,迷戀名校,不願轉校,又不願讀文科,正值青春期,亞媽都無辦法,結果退學。

唔明……理科生先生存到?唔通香港有-半人(assume-半人讀理一半讀文)揾唔到食?文科生最蝕係唔会似理科生禁多**啫~揾唔揾到食係睇个人态度同能力多d啩~~

讀書一定要是自己興趣否則比你讀 PHY CHEM BIO 你也讀不上. 依家好多中學都無分文理科了.

LingChiBaBa 發表於 17-8-22 09:14
不祇是入不到理科班,按說法連Chem也派不到。
男校理科班按理起碼佔全級一半,有些學校甚至是只有一班文科班,如果連chem都派不到,理科是否真的是他的專長?如果成績相差太遠,轉校都未必一定入到理科班

pig_mug 發表於 17-8-22 03:51
有個親戚升F4,本身好想讀理科(亦都好希望讀醫),但成績唔夠前(讀出名男校),入唔到理科班,好唔開心。
因 ...

最好core maths唔好太差,因爲商科,管理再深造落去或尤其牽涉金融,都需要有良好statistics 和數學計算有根底。

MariaTsui 發表於 17-8-22 09:52
學校派科,7月中,放暑假前一定知,為什麼暑假期間什麼都不做,下星期五返學啦!

我有一個朋友的兒子都是 ...

其實是我後知後覺,前天見到佢先知佢讀唔到理科啫。
咁你朋友退咗學,轉校? 後來可以嗎?

Yanamami 發表於 17-8-22 10:43
唔明……理科生先生存到?唔通香港有-半人(assume-半人讀理一半讀文)揾唔到食?文科生最蝕係唔会似理科生 ...

冇講過只有理科先生存到,始终是男仔,喜歡理科多一點也正常。所以問下如讀文科,升學有咩“出路”選擇。

pig_mug 發表於 17-8-22 18:11
其實是我後知後覺,前天見到佢先知佢讀唔到理科啫。
咁你朋友退咗學,轉校? 後來可以嗎?
...

最後退學,媽媽很擔心,朋友一向以孩子讀名校為榮,我都唔敢問。

mother904 發表於 17-8-22 14:20
男校理科班按理起碼佔全級一半,有些學校甚至是只有一班文科班,如果連chem都派不到,理科是否真的是他的專 ...

我唔sure“連Chem都派唔到”的説法,因為冇再了解佢學校理科點分,只是心諗既然派唔到,依家提議轉校也未必係好時候,就一心諗住同佢傾點樣讀好文科,建議下佢可以改set咩target. 所以上來攞料。

pig_mug 發表於 17-8-22 18:29
我唔sure“連Chem都派唔到”的説法,因為冇再了解佢學校理科點分,只是心諗既然派唔到,依家提議轉校也未 ...

咁知唔知實際選咗邊幾科?

pig_mug 發表於 17-8-22 18:29
我唔sure“連Chem都派唔到”的説法,因為冇再了解佢學校理科點分,只是心諗既然派唔到,依家提議轉校也未 ...
咁真係要睇佢最終派倒咩科,冇理科將來升學條路的確少左選擇,但若對獲派的選修科有興趣,都可以嘗試下,說不定越讀越起勁,就會有其他出路,但若對選修科全沒興趣,咁就情願轉校好過。
‹ 上一主題|下一主題