用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀營養學好唔好?
樓主: manglhic
go

讀營養學好唔好? [複製鏈接]

ricetaster 發表於 17-9-2 15:51
除咗為興趣, 無謂報呢瓣, 在香港合適得嚟又做得過嘅職位並不多, 好似好多行業都好似需要營養師, 但實際數量 ...

真係咁差(emoji) 難得搵到一科有興趣的,出路又咁差(emoji)
唉,其實應該選興趣科目定有出路科目?無興趣會讀得好辛苦啊

回覆樓主

想讀營養中大港大都係入理學系先,其實理學系又可以有咩出路呢?

HHCC 發表於 17-9-3 08:20
真係咁差(emoji) 難得搵到一科有興趣的,出路又咁差(emoji)
唉,其實應該選興趣科目定有出路科目?無興趣 ...

呢個係好個人判斷有關選科,只需要知道做緊乜及後果,無話啱定錯。如果自問有興趣而且又Smart, 咁即使職位空缺少都未必對你有大影嚮。

另一方面,正常在最有興趣科目之外,點都有稍次嘅興趣科目,Jupas選科咪一樣,唔通你只填A1, 其他唔填,好多事情並不是非黑即白嘅。人生都係一路不斷經歷和學習緊選擇及妥協㗎喇!無得避!

https://topick.hket.com/article/1500860/?lcc=at

我囡囡中四中五開始對營養學產生濃厚興趣, 當時已經選修生物及化學等三科選修科, 由於囡囡並不聰穎, 希望集中時間溫習其中兩科提升成績, 所以決定放棄其中一科選修科. 當佢提出放棄化學科, 化學科老師知道後馬上打電話給我叫我三思, 因為以我個囡當時成績要DSE合格並不太難, 況且她想成為營養師, 化學科可以提高入讀各大學理科的機會. 當時我亦很擔心, 便把老師的話直接告訴她. 她聽完後便說會上網找資料.  最後佢都係決定左在中五下學期放棄化學科.  我對她說尊重她的選擇, 只要她清楚知道後果, 不要後悔便可以了. 當時我唔係好清楚營養學的發展, 工作機會等等資料, 我只知道支持佢係我唯一的選擇.  佢在高中期間, 一邊應付學業及考試, 另一邊不停找資料, 佢同我講左一句, 無論條路有幾彎有幾遠佢都希望能成為註冊營養師.  DSE 放榜前佢申請左HKUSPACE 的營養學 diploma, 英國UCAS 及香港JUPAS中大營養學.  最後三家都收左佢. 她比較過三家的課程內容發現英國最適合她, 今日她正在英國醫院實習中. 每晚佢都會告訴我她在醫院的見聞, 我唔知道將來佢有沒有機會在醫院工作, 但至少她現在是愉快及努力地邁向自己訂立的人生.  

HHCC 發表於 17-9-3 08:22
想讀營養中大港大都係入理學系先,其實理學系又可以有咩出路呢?

可以參考下 HKU 的資料:

www.cedars.hku.hk/sections/careersplacement/GraduateEmploymentSurvey/leaflet/2015/UG/BSc.pdf

Yanamami 發表於 17-9-4 13:46
https://topick.hket.com/article/1500860/?lcc=at

"余續稱,香港現時有約300至400位合資格的註冊營養師,仍然供不應求,市民越來越注重健康,明白預防疾病的重要性,對註冊營養師需求甚大,政府醫院近年加開營養師職位"

這說法有問題!

Bluegene 發表於 17-9-11 21:24
"余續稱,香港現時有約300至400位合資格的註冊營養師,仍然供不應求,市民越來越注重健康,明白預防疾病 ...
唔好睇呢段……

回覆樓主

在英國或澳洲讀營養學其實不錯,可以在外國考營養師牌,如果真的喜歡這科,不妨勇往直前。現在香港人對各種食物營養要求也很高,所以也不用太擔心出路。

讀完 food and nutritional sci 若對食物安全有興趣,可報衛生督察,每年請 100人
http://www.youth.gov.hk/m/tc/gov ... iene-department/107

回覆 c_fun_all_c 的帖子

4 年 (包實習)

ricetaster 發表於 17-9-2 15:51
除咗為興趣, 無謂報呢瓣, 在香港合適得嚟又做得過嘅職位並不多, 好似好多行業都好似需要營養師, 但實際數量 ...

讀護理出路好過營養學

回覆 Isaacmommy 的帖子

原則上"係",但要睇個人興趣,護理行業有相當程度厭惡性,而且好大部份工作要on shift。

Kiufyma 發表於 17-9-11 11:37
我囡囡中四中五開始對營養學產生濃厚興趣, 當時已經選修生物及化學等三科選修科, 由於囡囡並不聰穎, 希望集 ...

我想請問你女女在英國最終讀邊間u?因我女只修Chem 冇bio,揾左好多英國大學,都需要有bio & chem.佢都係想讀nutrition and dietetics ,現在考慮過澳洲。

回覆 manglhic 的帖子

講到出路,現在除了護理、醫生外,讀完出來都是與人爭,所謂供多過求,香港好似末日咁,再不為這個城市開創新行業,就真是末日危機,下一代沒有好未來!讀什麼都看不到出路。
‹ 上一主題|下一主題