用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀營養學好唔好?
go

讀營養學好唔好? [複製鏈接]

營養學係咪靜係得港大(歸入理學士入面)有?想問有無人知道入港大理學士大概讀咩?
同埋其實讀完營養學出路係點?
   4    0    0    0

manglhic 發表於 17-8-19 18:11
營養學係咪靜係得港大(歸入理學士入面)有?想問有無人知道入港大理學士大概讀咩?
同埋其實讀完營養學出 ...

營養師政府及私人機構職位好有限,好大機會做Sales或 related嘅嘢!

回覆樓主:

營養學分營養學家及營養師,前者是營養課程,後者專業註冊課程,本地是前者出路同上。。。

ricetaster 發表於 17-8-19 19:36

營養師政府及私人機構職位好有限,好大機會做Sales或 re ...

brother4 發表於 17-8-19 20:26
營養學分營養學家及營養師,前者是營養課程,後者專業註冊課程,本地是前者出路同上。。。
...
營養師比營養學家更專業?咁應該讀咩先可以成為營養師?

manglhic 發表於 17-8-19 20:42
營養師比營養學家更專業?咁應該讀咩先可以成為營養師?

上網打 *營養師課程*便可

thx!

myfitnesspal apps do most of the job of a nutritionist

hksarhksar 發表於 17-8-20 13:42
myfitnesspal apps do most of the job of a nutritionist
禁又唔好禁講……營養師仲要同patient溝通,体会佢地心理上精神上既各方面需要~正如医生除左医治身体上既伤病外,亦要医治病人既心(先係好医生)-样。

Yanamami 發表於 17-8-20 14:15
禁又唔好禁講……營養師仲要同patient溝通,体会佢地心理上精神上既各方面需要~正如医生除左医治身体上既伤 ...

because of the apps, I can reduce the consultation of nutritionist to the minimal. but I did think that government should immensely increase no. of nutritionists. Diet is very fundamental to health.

I think translator is also at risk of replacing by computer.

hksarhksar 發表於 17-8-21 06:31
because of the apps, I can reduce the consultation of nutritionist to the minimal. but I did think  ...
請問邊個apps?

YanYan0116 發表於 17-8-21 11:59
請問邊個apps?
myfitnesspal

manglhic 發表於 17-8營養學出 ...

港大同中大都有食品及營養科學,讀完未必做營養師,可做食物安全或質量檢定工作。
營養師在香港沒有註册制度。但在政府、醫管局或社福機構任職營養師都要再進修取得外地註册或修讀HKU SPACE PgDip/MSc課程。

營養師人工唔高, 競爭大, 好多人讀了初級課程都可以話自己係營養師, 識寫餐單.

Bluegene 發表於 17-8-23 13:31
港大同中大都有食品及營養科學,讀完未必做營養師,可做食物安全或質量檢定工作。
營養師在香港沒有註册制 ...

想請教如在港完成degree,再出國讀master,容易考取營養師資格嗎?將來出路如何?

HHCC 發表於 17-8-28 09:31
想請教如在港完成degree,再出國讀master,容易考取營養師資格嗎?將來出路如何?
...

做乜要出國讀 master?讀完做營養師? 香港沒有註册制,營養師日日爭取要求註冊,提高地位,同提高叫價。出路如何? 你想像一下吧。食品及營養科學不是只讀營養學

Bluegene 發表於 17-8-23 13:31
營養師在香港沒有註册制 ...

那讀完食品及營養課程易搵工嗎?之前聽過理工有個food safety的degree course, 讀的內容大致相同嗎?

HHCC 發表於 17-8-29 21:04
那讀完食品及營養課程易搵工嗎?之前聽過理工有個food safety的degree course, 讀的內容大致相同嗎?
...

做政府、 lab、食品廠、營養(減肥)中心、進修

讀營養依家出路應該還可以, 但過多幾年可能同藥濟,物理治療等同一命運.

除咗為興趣, 無謂報呢瓣, 在香港合適得嚟又做得過嘅職位並不多, 好似好多行業都好似需要營養師, 但實際數量要求好少, 而且科畢業生供應亦多, 尤其是澳洲學成歸來那批, 工作性質或病人迫切性要求, 遠遠不及醫生, 物理治療甚至藥劑, 可能有相常數目嘅市民成世人都未必需要接觸營養師。
‹ 上一主題|下一主題