用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教金麗幼稚園 佛教金麗幼稚園vs平田救世軍幼稚園
go

佛教金麗幼稚園vs平田救世軍幼稚園 [複製鏈接]

佛教金麗幼稚園vs平田救世軍幼稚園
想問大家如果呢兩間會揀邊間多?
定其實程度差不多?
   0    0    0    0

金麗小朋友比較有品德, 平田就麻麻地,特別係老師,沒什麼禮貌同埋校舍較舊.    (大仔金麗K3,細仔平田N) 出年細仔轉返金麗. 因為我實在唔鍾意平田老師的態度,包括面試, 同埋都多大媽

happymap2013 發表於 17-8-28 13:25
金麗小朋友比較有品德, 平田就麻麻地,特別係老師,沒什麼禮貌同埋校舍較舊.    (大仔金麗K3,細仔平田N) 出年 ...

同意

ppgbaby 發表於 17-10-7 06:42
同意

我小朋友返學第一星期,老師話我小朋友比較黐身,佢話佢要顧好多個小朋友唔會下下理佢!
呢個就係所謂的happy school

happymap2013 發表於 17-8-28 13:25
金麗小朋友比較有品德, 平田就麻麻地,特別係老師,沒什麼禮貌同埋校舍較舊.    (大仔金麗K3,細仔平田N) 出年 ...
我去左聽平田簡介, 完全有你講既感覺, 無論校長老師講野都好街坊咁, 即時大打折扣
另想問下關於金麗, 聽講好傳統, 係米已經要默書同埋念中國詩經? 如可以, 可否講下金麗教學係點?  小朋友返學開心? 謝謝

ppgbaby 發表於 17-10-7 07:00
我小朋友返學第一星期,老師話我小朋友比較黐身,佢話佢要顧好多個小朋友唔會下下理佢!
呢個就係所謂的ha ...
老師竟然咁講野, 好過份, 咁點可安心交子女去入讀

Monchichi110 發表於 17-10-17 12:41
我去左聽平田簡介, 完全有你講既感覺, 無論校長老師講野都好街坊咁, 即時大打折扣
另想問下關於金麗, 聽講 ...

我兩個小朋友都在金麗讀, 我覺老師和校長都好有愛心, 好盡責。教學特色是故事綜合法和玩具圖書館。故事綜合法主要是透過故事灌輸小朋友深不同範疇的知識, 如品德教育, 語文, 常識, 數理, 解難等等。玩具圖書館CPM是由台灣引入的,是數百盒遊戲寶盒,有分程度, 主要作用是從遊戲過程中學習和深化知識。 學校有一位NET. 另有專教英文和普通話老師, 一星期有一天社工駐校。程度我覺得不太深不太淺, 個人覺得品德和中文教得幾好, 課程和參觀活動都好生活化, 又不覺得好傳統喎。

heisonmama 發表於 17-10-21 11:42
我兩個小朋友都在金麗讀, 我覺老師和校長都好有愛心, 好盡責。教學特色是故事綜合法和玩具圖書館。故事綜 ...

唔該哂你既資訊

唔好以為佢係佛教學校好守舊,佢一樣會慶祝萬聖節,同聖誕節,而且會搵人扮聖誕老人,小朋友會好開心。

你好呀!可以分享下用家意見嗎?

請問金麗有無宗教/佛經堂上?
今日聽一個媽媽講金麗真係好谷,放學同星期六都要參加學校補習,係咪真呀?小朋友鍾意返學,開心嗎?

ooking 發表於 17-10-27 17:13
唔好以為佢係佛教學校好守舊,佢一樣會慶祝萬聖節,同聖誕節,而且會搵人扮聖誕老人,小朋友會好開心。 ...

請問有無宗教/佛經堂上?或者有咩佛教element?
我屋企人係基督徒,所以佢地有concern呀

heisonmama 發表於 17-10-21 11:42
我兩個小朋友都在金麗讀, 我覺老師和校長都好有愛心, 好盡責。教學特色是故事綜合法和玩具圖書館。故事綜 ...

請問NET,同埋普通英文堂,分別一星期上幾多堂,幾多分鐘呀?

maggie-tmK 發表於 17-11-30 19:25
請問NET,同埋普通英文堂,分別一星期上幾多堂,幾多分鐘呀?

未聽過金麗要放學或星期六補習。 學校放學返是童軍和興趣班。
金麗冇宗教堂上, 只是聖誕假短D, 佛誕假長D.
Net 英文和普通話堂好似是隔日, 一堂幾長我不太清楚。

maggie-tmK 發表於 17-11-30 19:22
請問有無宗教/佛經堂上?或者有咩佛教element?
我屋企人係基督徒,所以佢地有concern呀
...
唔覺有堂上,可能識念一段佛經,但都唔會成日屋企讀。學校教啲兒歌反而返屋企會哼下。

另外,學校好多小禮物送,每個月生日會都有,仲有加多一本圖書,雖然唔貴,但小朋友都好開心。
記得幼兒班開學嗰個星期,日日都有小禮物。

有好多出外參觀機會,例如,去酒樓飲茶,嘗試自己去超市買嘢,去餐廳食嘢,去左敦谷野餐,去山頂,海洋公園及科學園參觀。係學校自己帶,唔駛我專登請假去。

畢業典禮,每個小朋友都有份表演。

最重要係,校長同所有老師及工作人員都好有愛心。

ooking 發表於 17-12-1 11:47
唔覺有堂上,可能識念一段佛經,但都唔會成日屋企讀。學校教啲兒歌反而返屋企會哼下。

另外,學校好多小禮物 ...

我都希望仔仔讀金麗,不過得後補,希望有機會啦

Chanyeeson 發表於 17-12-1 14:27
我都希望仔仔讀金麗,不過得後補,希望有機會啦
試下寫求位信啦!

ooking 發表於 17-12-1 11:47

另外,學校好多小禮物 ...

多謝你詳細分享呀!
而家觀浸am,金麗pm,2間都有愛心,都唔知點揀好!金麗學術唔知叫唔叫強呢?

heisonmama 發表於 17-11-30 20:05
未聽過金麗要放學或星期六補習。 學校放學返是童軍和興趣班。
金麗冇宗教堂上, 只是聖誕假短D, 佛誕假長D. ...

Thank you~~ 如果佢隔日有NET,咁免費優質學校黎講咪算好抵?!我另一offer係北角明慧,本地班am,都考慮緊語境的問題

maggie-tmK 發表於 17-12-4 03:59
Thank you~~ 如果佢隔日有NET,咁免費優質學校黎講咪算好抵?!我另一offer係北角明慧,本地班am,都考慮 ...

咁北角明慧語境應該好D, 始終是私幼, 但學費都好貴。

maggie-tmK 發表於 17-12-4 03:55
多謝你詳細分享呀!
而家觀浸am,金麗pm,2間都有愛心,都唔知點揀好!金麗學術唔知叫唔叫強呢?
如果你要教快一年嗰啲學校,佢又唔算。我覺得佢重點教中文,英文要自己補。
‹ 上一主題|下一主題