用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?
樓主: scgift
go

有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 17-8-21 09:31
我阿仔宜家最喜歡 Horrible Science 同 Murderous Math,遲下再俾佢睇 Horrible Geography 同 Horrible Hi ...

謝謝推介,等阿女大啲會試下俾佢睇。

1998Ruby1998 發表於 17-8-21 22:42
建議下樓主,不如畀小朋友學多門語言?語言可以啟發更多思考,用不同語言去思考會有唔同嘅觀點角度。外語唔 ...

謝謝建議,等佢英語及普通話有返咁上下能力再考慮俾佢學其他外語。

IloveJJ 發表於 17-8-22 09:36
咁睇嚟你女返學應該返得好開心,我記得佢係中區名校,咁你可能唔知有啲學校,尤其有啲老師,係幾磨滅小朋 ...

學校有壞老師,就不上學。咁返工有壞同事就不上班? 食野有壞餐廳就永不出街食?有壞人就永不結交朋友?

Dealing with difficult teachers and classmates is part of the growing up.

有人可以係荒島生活,唔可以結論為人類上不用群體生活。有天才可以不上學而有成就,唔可以結論為學習知識不用學校。這是以偏概全。

而且「可以」,不代表好。

IloveJJ 發表於 17-8-22 12:16
你歪曲咗我喎!
我咪講咗我覺得返學可以學到同同學、老師相處囉!同你嗰段英文係一樣意思架喎!
...

我係回應你说有壞老師,不是不上學的理由。

我亦不認同因為有幾個科學家不讀書,你就作出學知識不用上學的結論。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-8-22 13:13
算啦!不再和你討論啦!你好喜歡「段章取義」

我斷你那一章,錯取了那一義?  有錯我咪道歉囉。你唔講,點知係我理解合理,你寫得唔清楚,定我斷章取義?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-8-22 14:33
算啦!我懶呀!唔陪你玩啦!

咁你同求其嗡幾句「政治迫害」的飯民有乜分別?

IloveJJ 發表於 17-8-22 20:01
哈哈,又講呢啲!
個分別就係我無人工,我只代表我自己,同埋我只影響你同我,無影響其他人囉!哈哈!
...

你意思係飯文收左錢叫「政治迫害」,係有証有據,定又係尤其嗡吓。

只影響你我? 此言差矣,這也影響論壇看官。但你有絶對自由。正如後生仔也有絕對自由行快步搶婆婆地鐵位坐一樣。

IloveJJ 發表於 17-8-22 21:23
立法會議員唔係有人工既咩???
就係唔好响度嗌交,阻人地方囉!

我無拗交,你有咩,我一路講有條有理。

第一,不是所有講「政治迫害」的人也是議員。

第二,收錢做議員就要講「政治迫害」?做議員和說政治迫害係兩會事。無理由話鐘先生收左錢講政治迫害,其實係指佢係大學收緊教授人工。攪清楚你自己想講乜?

IloveJJ 發表於 17-8-22 21:23
立法會議員唔係有人工既咩???
就係唔好响度嗌交,阻人地方囉!

delete

IloveJJ 發表於 17-8-22 22:36
我明明記得你話「泛民」架,泛民唔係議員嚟咩?鍾先生係泛民咩?你講咗去邊?你想撩我講政治?我唔會上你當 ...

我係講你說話中的問題,不是講政治。

泛民=議員? 乜有議員性泛叫民。

IloveJJ 發表於 17-8-23 09:56
哎呀!你做咩咁夜都唔瞓嚟搵我呀?你再係咁纒住我,我以為你對我有意思架啦!
...

哈哈,以前老師指出你的錯處你又係咁講㗎?

‹ 上一主題|下一主題