用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?
樓主: scgift
go

有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-8-20 20:07

知識好廣闊的,唔一定要某學科小一學小三野,例如小一 ...

多謝指教。身體,地理,動物植物,名人,運動,天文等方面我久唔時都有同佢睇下。至於歷史時事等方面就因為覺得佢仲細,講左都好似唔太明/興趣不大,所以就冇咩點講。最近有版友介紹左套比較淺易既科學常識漫畫,阿女睇得津津有味。我諗暫時就睇住先,再就佢接受程度慢慢增加接觸歷史時事。

IloveJJ 發表於 17-8-20 22:25
我也十分贊成擴闊孩子知識深度的,所以我買書給孩子,是甚麼主題都選一些,讓他有更濶的常識,而他也是甚 ...

要解決樓主的問題,只要學習的範圍,盡量不與學科重覆便可,世上咁多知識,唔一定要深,闊也可以,不一定集中英數常(跟學年的常識)。

scgift 發表於 17-8-21 08:01
多謝指教。身體,地理,動物植物,名人,運動,天文等方面我久唔時都有同佢睇下。至於歷史時事等方面就因 ...

我阿仔宜家最喜歡 Horrible Science 同 Murderous Math,遲下再俾佢睇 Horrible Geography 同 Horrible Histories。呢幾個系列有幾十本書有排睇。

IloveJJ 發表於 17-8-21 08:33
如何學「小心」「耐性」?我都想佢學到

我會係同佢每日的對話中滲入這些信息。譬如當他説課堂的東西很淺,我就會問他是否每次都得一百分,他説不是。我問他點解,他答有時睇錯問題或寫錯答案。然後我會跟他解釋小心的重要性,例如做太空人要好小心,唔可以做錯野,一次都唔得。

樓主,你小朋友好叻呢﹗

樓上很多家長都提供很多有用的意見,我也覺得除了可以考慮進階到較高層次學習(學得快一點、acceleration),你似乎可以嘗試做增潤(enrichment)看看是否更適合你小朋友,包括擴闊基礎知識 (學濶一點)、或者每科做延伸學習 (學深入一點);甚至非學術、文化體藝上的增潤(發掘語言、音樂體藝等興趣),視乎她的性格和興趣。
自強不息 厚德載物

IloveJJ 發表於 17-8-21 10:38
但關返學咩事呢?返學可以學到呢啲嗎?(不是挑戰,是真想知)

點會無關?  小朋友一天6小時在校,各種情況下也和小心同耐性有關。例如老師處理班務,孩子便要有耐性。小息唔小心會跌倒。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-8-21 11:54
但係呢啲唔駛响學校學架喎,屋企都學到啦!(如果係我仔,佢實會咁答)

你依家講有無關,定使唔使在學校學?  使唔使係一種意見,人人不同。有無關係是「事實上」有無影響,有客觀答案的。

你反問佢知唔知「補習社」同「學校」的分別?细路唔識,大人要識。你順便引導下佢。

IloveJJ 發表於 17-8-21 14:19
因為我哋之前講緊返學為乜?咁有個JM話返學可以學到叻啲,包括:小心和耐性。咁所以我咪問返學點學到囉!咁 ...

過程不重要,不用重覆。我指出的,是你上一個PO問「有關係咩?」,人地答左你,你下一個PO又問「使唔使...」其實係完全兩個問題來。問兩個問題唔緊要,你要知道係問緊兩個問題,看官知道係問緊兩個問題,就可以了。

至於學校和補習社分别,你求其去一間正規學校,看看學校的辦學宗旨,便可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-8-21 15:12
咁我係問RunningPig「返學點可以學到小心和耐性」,之後再問咁如果個仔反問「唔返學都學到?」咁唔可以嗎? ...

我上文己說可以問兩個問題,只要你自己和看官知道這是兩個問題便可。

IloveJJ 發表於 17-8-21 15:12
咁我係問RunningPig「返學點可以學到小心和耐性」,之後再問咁如果個仔反問「唔返學都學到?」咁唔可以嗎? ...

學校能營造很多家裡不能做到的情況,而家長可以引導小孩在不同的情況盡量學習。我之前舉的例子,就是要小孩明白,除了要學懂知識,亦要習慣小心做事。我的老師亦鼓勵我的小孩做完堂課後,可以教其他同學,而我亦跟他説,你能教懂同學做比自己能做更厲害。
學校是孩子進入社會前的主要環境,待人接物,要學的多的是。

建議下樓主,不如畀小朋友學多門語言?語言可以啟發更多思考,用不同語言去思考會有唔同嘅觀點角度。外語唔會影響小朋友係學校「覺得悶而唔聽書」,又可以幫助腦部發展。

IloveJJ 發表於 17-8-21 22:35
我都有舉例俾佢知小心既重要性,亦認同學校可以學到與人相處。只係奇怪你提到返學可以學到「小心、耐性」 ...

只係奇怪你奇怪學校會學到小心和耐心。我以為係常識。

IloveJJ 發表於 17-8-22 00:10
可能因為一來我仲係圍繞住「返學既目的」呢個問題,二來我心目中既「小心」係講紙上既小心。
...

在我來說,返學的目的,和生存的目的,一樣咁高層次。
‹ 上一主題|下一主題