用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?
樓主: scgift
go

有家長會刻意拖慢腳步唔教小朋友嗎?   [複製鏈接]

scgift 發表於 17-8-17 08:26
小朋友學習能力不錯,熱愛閱讀,常在伴讀中/遊戲中/生活中學到很多。小朋友9月升K2(普通屋村劵校),自己只係 ...

在K期間,學術方面只要求閱讀,狠抓閱讀其它學術問題都交給學校老師,我們父母比較注重生活習慣培養,通過聊天交流增加常識理解,重點也落在運動,增強體質提高免疫力,增強大小肌肉的訓練,半天村屋幼稚園,下午至少2個小時樓下公園運動跑步打球踩單車....整個幼稚園期間happy沒有什麼功課也不要求寫很多字,到小學反而寫字速度很快,被同學綽號:first printer,功課基本上學校完成,回到家又只是閱讀和運動或和朋友玩

醒目開學勳章 貢獻勳章

scgift 發表於 17-8-18 11:24
關於你分享既故事,姐姐本身都係熱愛學習,而家人又盡量滿足佢…請問上小學後係因為咩原因而被歧視呢?因為太叻嗎?
...
可以話因為太叻啦
比較多麻煩事,老師唔教都識,甚至高小/初中叻過老師
日子不好過
恐龍家

scgift 發表於 17-8-17 15:47
好多謝你既意見。你講得啱,我除左學術以外都好著重其他方面既發展,禮儀品德更為重要。小女算乖巧受教, ...
其實,我覺得小朋友只是在自己的媽媽面前講事實而已。只要小朋友不拿這些説話去打擊人,就可以啊。

否則,你期望小朋友在你面前怎麽說呢?

醒目開學勳章

小曳人 發表於 17-8-18 14:55
可以話因為太叻啦
比較多麻煩事,老師唔教都識,甚至高小/初中叻過老師
日子不好過
聽你咁講唔係小朋友嘅錯,只怪老師學生們器量狹窄,容不下能力強嘅學生或同學

回覆樓主:

其實,我都曾經有類似樓主想法的一刻。但最後我還是覺得,應該因材施教。
我兩個孩子在幼稚園時期,每次家長日,老師都有“學習能力超前”的評價。但她們大多數時間都能認真聽講,且幫助老師教,安撫其他小朋友。當然,有時,因爲老師教了很多次,她們也會悶,思想會出去旅行。幸好老師瞭解她們,不會腦她們。
現在小學,我從來沒有提前教她們學術上的東西,她們喜歡閲讀,除了做功課,就自己看書,晚上,只要我有空,會和她們聊天,聊聊彼此生活中,或者書中學到的東西。我覺得,反而,從中,她們都能從中學到很多,知道我在意什麽,知道謙遜,知道不恥下問。

回覆 bobbob 的帖子

所以,我覺得選擇一個與小朋友對口的學校十分重要。

學校的教育風氣,理念很重要(這個要靠選校時觀察);個別老師的教學熱情,態度也很關鍵(這個要靠運氣)。

有些老師,只想做好一份工,上堂教完就走,不會為學生爭取什麽。有些老師,除了上堂,還關心小朋友的生活,做小朋友的伯樂,為小朋友創造不同的鍛煉機會。

似乎走題。呵呵。

retriever 發表於 17-8-18 05:27
我諗,讚叻個重點要考究下。。。

有一種說法係,不要讚細路聰明,應讚佢努力。

從小到大,我一次都冇讚過阿女聰明。但佢希望自己聰明,想叻。佢好鍾意玩益智遊戲,唔少遊戲都可以好快速咁就過到關,甚至玩得比我還要利害。有朋友叫我收起晒啲益智遊戲(只俾佢玩唔使用腦既玩具),唔好俾佢沉浸喺"好易"既成功感之中。請問你有何睇法?我曾經煩惱應否搜羅一些更深更難既遊戲俾佢玩,但始終唔係咁想超前鍛煉佢個腦筋…

brother4 發表於 17-8-18 08:35
旁觀者清,當局者迷。。肯出声是真正的朋友。。唔通現今D家長不懂得賺在起跑的方法,一定不是,她們寧願多D ...

我呢位朋友,曾經幫佢既小朋友考均全港九既名幼n/k1,因無offer才覺得自己小朋友唔夠班,所以放棄考直資私小唔再早教。佢也曾經叫我幫阿女轉讀私幼+瘋狂外補+瘋狂自己跟,以搏出年考直私…

回覆 scgift 的帖子

我女都喜歡益智游戲。爲什麽不讓她玩?我想不出理由不讓她玩。她覺得好玩就好。

當然,也要玩一些所謂不用腦的游戲,但其實我覺得每一樣游戲都需要用腦,手眼協調,身體協調都需要用腦。我可惜的是,我沒有時間和體力與她們玩這些游戲。

醒目開學勳章 貢獻勳章

bobbob 發表於 17-8-18 15:24
聽你咁講唔係小朋友嘅錯,只怪老師學生們器量狹窄,容不下能力強嘅學生或同學 ...
有時人同人相處,好難講係邊個錯
但一個小朋友同老師之間,如果硬要係老式嘅"老師大哂"教室,咁叻嘅小朋友一定好難生存
相處,一定要學習互相遷就、互相欣賞

我聽家長訴說,的話係有個別老師覺得孩子"唔需要返學"

恐龍家

200904 發表於 17-8-18 15:30
其實,我都曾經有類似樓主想法的一刻。但最後我還是覺得,應該因材施教。
我兩個孩子在幼稚園時期,每次家 ...

謝謝你既分享。暫時阿女喺學校都冇咩問題,老師會安排佢做小老師教同學或做示範,希望k2k3轉了班主任都可以繼續冇問題。可能係我太敏感太緊張了,對一句未夠4歲既童言咁上心。我會繼續通過閱讀,希望佢大啲時會明白及做到謙遜。

Honey 發表於 17-8-18 09:28
唔需要擔心,幼稚園時期,家長係啟蒙老師,可以盡教。去到小學,就算中文字筆劃都同家長認識的有所不同,一 ...

明白,我會繼續多啲提點佢上課做功課要專心小心。

IloveJJ 發表於 17-8-18 12:52
有無俾最近幾單女仔被強姦既新聞佢睇先?

以前有同佢提過這類新聞,最近沒有,可能佢始終細個及我冇好深入咁講解,佢冇咩大反應。不過今日咁橋佢自己揀左家計會既性教育繪本叫我同佢睇,又咁橋佢要睇《我從哪裡來?》當中有爸爸媽媽親密行為既畫面,我就繪形繪聲咁講到如果自己一個人遇到變態佬時會有咩遭遇。哈,今次佢識驚啦,個樣係好驚好驚,係咁攬實我鍚我個咀,唔想我再講落去XDDD

呵呵。其實我都承認我是個“緊張大師”。我都很緊張孩子的成長。所以,我都在學習。

幸好,我們家的爸爸比我更緊張,對孩子的要求更高,才讓我有機會不斷提醒自己,不斷要求自己要“寬容”,要“感恩”,要“理解”。

孩子的成長,不會各個方面都叻的,一定有這樣和那樣的不足,這個時候,除了帶領也要理解。孩子有時候能力的確比較高,就要和孩子一起感恩有這方面的能力,一起為自己能更好地運用這種能力而努力。當然,也會和孩子一起欣賞其他小朋友在其他方面的能力,讓孩子知道,每個人都有不同的天賦,每個人都不同,無需驕傲,也無需自卑。

shadeslayer 發表於 17-8-17 23:04
就算係初小,家長未必有教學訓練和廣闊的知識層面教孩子正確的學術。
但肯定比校內老師好, 媽X (大家容許我講句粗話), 真係有堂唔上, 成日講D錯誤知識, 搞到我經常要糾正阿女。好彩佢好似出年無教了。

回覆 little_yolky 的帖子

啊?錯誤知識?是否年紀較大的老師,然後和時代脫節那種?

scgift 發表於 17-8-18 16:19
以前有同佢提過這類新聞,最近沒有,可能佢始終細個及我冇好深入咁講解,佢冇咩大反應。不過今日咁橋佢自 ...
仲有交通意外。

記得好多年前, 有個8歲小朋友, 同阿爸講, 自己大個識睇車, 叫阿爸放心俾佢自己返屋企, 點知第一日就俾車撞。

200904 發表於 17-8-18 16:06

我女都喜歡益智游戲。爲什麽不讓她玩?我想不出理由不讓她玩。她覺得好玩就好。

其實佢有各式各樣既玩具,益智遊戲只係當中一部份。我自己係希望佢通過玩耍而鍛煉到各方面既能力。我朋友係叫我收起嗰啲佢能瞬間ko既益智遊戲,免得佢成日覺得好易自己好叻…=.="

little_yolky 發表於 17-8-18 16:23
仲有交通意外。

記得好多年前, 有個8歲小朋友, 同阿爸講, 自己大個識睇車, 叫阿爸放心俾佢自己返 ...

我今日直頭講埋n年前啲人成日講既捉啲小朋友去砍手砍腳去行乞+捉去開肚攞左佢啲內臟,嚇死佢XDDD

以前成日講既係被人帶走見唔到爸爸媽媽/遇交通意外,見你無動於衷我就再講得恐怖啲,務求嚇死佢XDDD

我今日真係好鬼衰呀XDDD

200904 發表於 17-8-18 16:23
回覆 little_yolky 的帖子

啊?錯誤知識?是否年紀較大的老師,然後和時代脫節那種?
係年青老師!!!!!

成日鐘意吹水唔抹咀, 亂吹一通!唔係吹教科書D嘢, 係其他嘢。

200904    發表於 17-8-18 16:31
‹ 上一主題|下一主題