用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區自行
go

跨區自行 [複製鏈接]

請問油尖旺B2頭, 自行跨區去官塘呂郭碧鳳有無機? 會不會連IN嘅機會都無?
亞仔B2頭, 想博B1尾英中, 請問應該點部署, 担心統一號碼不靚而且18年升中人口上升, 好易會碌去B3, 已經鞭策亞仔呈二努力追, 但相信最多都係追到去邊緣位置, 一樣咁難, 唔知跨區BANDING會否有機高D? 可以去IN一些B1尾學校?
   0    0    0    0

大件仔 發表於 17-8-12 14:31
請問油尖旺B2頭, 自行跨區去官塘呂郭碧鳳有無機? 會不會連IN嘅機會都無?
亞仔B2頭, 想博B1尾英中, 請問應該 ...

會否考慮一試直資校如 英華,聖保羅書院,聖士提反 等

大件仔 發表於 17-8-12 14:31
亞仔B2頭, 想博B1尾英中, 請問應該 ...
其實B2頭既範圍都好闊,所以其實好睇個人既實際情況。

elbar 發表於 17-8-12 14:46
會否考慮一試直資校如 英華,聖保羅書院,聖士提反 等
呢幾間亞仔會否高擧左?

王家爸爸 發表於 17-8-12 19:35
其實B2頭既範圍都好闊,所以其實好睇個人既實際情況。
但好多學校自行係唔收B2生, 咁我自行簡佢咪浪費了一個機會?我係咪應該簡一些在B1尾而徘徊B2頭的學校? 而那些學校在自行會收呢類學生?
其實我係估計亞仔B2頭, 因為呈一學校只比左全級排名, 無比BANDING 排名, 咁131人, 亞仔排59, 而學校每年約50-55人派英中

大件仔 發表於 17-8-12 21:12
呢幾間亞仔會否高擧左?
都可以一試

大件仔 發表於 17-8-12 21:12
呢幾間亞仔會否高擧左?
直資又無所謂,反正50蚊買個機會。

大件仔 發表於 17-8-12 21:18
但好多學校自行係唔收B2生, 咁我自行簡佢咪浪費了一個機會?我係咪應該簡一些在B1尾而徘徊B2頭的學校? 而那 ...
如果講緊 QC、KC、SJC、LSC呢啲學校,當然自行一定唔會收B2生,其實B1下游已經無可能收。但係如果係B1尾、B2頭學校,佢哋會收B2頭學生。
‹ 上一主題|下一主題