用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德愛和梁式芝,大家會點揀
go

德愛和梁式芝,大家會點揀

兩間都是天主教英中女校,我個人覺得差不多,但有朋友話梁式芝近幾年已開始下滑,但德愛仍keep 到,不知大家點睇!

回覆 MimiCactus 的帖子

我住黃大仙區所以揀德愛
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

MimiCactus 發表於 17-8-5 14:30
兩間都是天主教英中女校,我個人覺得差不多,但有朋友話梁式芝近幾年已開始下滑,但德愛仍keep 到,不知大 ...

德愛是不是band1 ?

梁式芝係英中咩? 我記得初行母語教學, 佢唔係100 間之一喎.

chanwendy 發表於 17-8-7 11:08
梁式芝係英中咩? 我記得初行母語教學, 佢唔係100 間之一喎.

我個人認為是英中,因為除了中文、中史、文學、宗教、通識、PE 和 Art外,其他都用英文教學。所以應該是1C學校!如果有錯,請指點!

2間都係1C英中, 分別不大

一般來說,「英文授課」的定義是除了普通話、中國語文、中國文學、中國歷史等中國文化相關科目,課堂上教師以全英語向學生講課。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

是的, 德愛是用英文教通識的. 應該難D.

chanwendy 發表於 17-8-7 11:08
梁式芝已於2010年上車升格為英中

MimiCactus 發表於 17-8-5 14:30
兩間都是天主教英中女校,我個人覺得差不多,但有朋友話梁式芝近幾年已開始下滑,但德愛仍keep 到,不知大 ...

應該分別不大,睇自己近哪間;但要注意德愛中學通識科是用英文

Viman 發表於 17-8-12 00:32
應該分別不大,睇自己近哪間;但要注意德愛中學通識科是用英文

那麼論實力,德愛是高一班馬!

MimiCactus 發表於 17-8-12 15:50
那麼論實力,德愛是高一班馬!

不知德愛如何,只知梁近年收生有一半已屬b2,同學仔b2自行都收,大抽獎都唔敢填b1,操行差咗好多

^曾小姐^ 發表於 17-8-12 18:10
不知德愛如何,只知梁近年收生有一半已屬b2,同學仔b2自行都收,大抽獎都唔敢填b1,操行差咗好多
...
個人認為兩間均不錯, 我女屬B1今年也專程跨區自一選梁式芝並順利考入, 之前訪問了同事及另一朋友(兩人女兒均讀梁, 亦是乖乖女)對學校評價也不錯, 上年女兒參加過梁的S1 Information Day後也喜歡此校, 暑期上Bridging Course 期間也跟她一同回校, 觀察到一些返校參加活動的學姐們都幾乖;
而德愛則是我家姐的母校, 當年無論校風及成績均不錯, 家姐亦很有歸屬感!

咁聖母同呢兩間比又點呢?

回覆 nelsonlum 的帖子

德愛和梁式芝比聖母好

回覆樓主

昨天和同學傾開升問題,她話黃大仙仲有一間神校(是親戚話好勁)協和。上網check 過,我又覺得同德愛差不多,只分別在是基督教男女校和天主敎女校。請問大家點睇!

協和俾德愛dse成績好好多喎

黃大仙五間B1中學
1. 保一
2. 協和, 何棠
3. 德愛, 可立

kksam 發表於 17-8-23 13:25
黃大仙五間B1中學
1. 保一
2. 協和, 何棠

估唔到黃大仙都有更多B1中學勁,比深水埗多!