用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
樓主: HoTinMom
go

長天 vs 大角咀聖方濟   [複製鏈接]

HoTinMom 發表於 17-7-31 13:17
回覆 cherrieshum 的帖子

謝謝各位分享及意見!我兒子跨區叩門入了長天,但他説成績比他差的都入到聖方濟 ...
放心!長天不比SFXC差,校舍比SFXC大同新,潘校長有心辦学又親民。仔的同学派SFXC都想去叩長天,男仔好快会適應同玩埋。

cherrieshum 發表於 17-7-31 12:45
認識一個在長天教師,表示學生都是好乖好純,學校都幾催谷,幾乎全收band 1學生。我老公都是長天畢業,幾 ...

我是長天第二屆畢業生!

我們當年自稱長記,不是長天!

長記仔是又讀得,運動又得,不是其他學校齋死讀書!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-7-31 15:39
我是長天第二屆畢業生!

是啊!以前有個地理科權威,Linda Lau,是長記的副校。

Bubu0526 發表於 17-7-31 12:33
其實呢幾年出生率較低,所以都會影響部分學生收B1生,油尖旺情況應該更加,什至上移錯配更係油尖更嚴重,因 ...
係呢,同埋好多呢區既小學生都走左去誇區考學校,YTM網D BAND 1學校呢幾年都應該好難過....

hkpapa852 發表於 17-7-31 14:05
其實兩間中學以學術成績計, 應該都只係伯仲之間, 無話邊間俾邊間明顯出色. 反之, 運動應該長天會好D.

係YT ...
抽獎真係講命水,BAND 1尾學生攞個靚NUMBER,BAND 1頭學生攞個衰NUMBER,成件事唔同哂...所以就算後過自己既同學抽到九華都不必唔開心,「上帝早已預備」

ANChan59 發表於 17-7-31 15:39
我是長天第二屆畢業生!
其實潘校長係第幾屆畢業生呢?! 佢從來都冇露口風喎

黎緊17-18 又有教區運動會,長天又要力爭第19次勝利了。

silvia_ng 發表於 17-7-31 16:48

黎緊17-18 又有教區運動會,長天又要力爭第19 ...

教區運動會,自我F4到現在,未輸過!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

silvia_ng 發表於 17-7-31 16:48

黎緊17-18 又有教區運動會,長天又要力爭第19 ...

我早過佢!

ANChan59 發表於 17-7-31 16:50
教區運動會,自我F4到現在,未輸過!

都唔係呢....2011-2012果屆輸左比聖若瑟呀! 之後兩屆贏返,上年仲GRAND SLAM - ABC GRADE都CHAMPION。
聽聞排長會到場打氣,學校亦會直播兩日賽事。

ANChan59 發表於 17-7-31 16:50
我早過佢!
佢前排腳要做手術,但佢篤住拐杖返學校睇班仔晨跑(佢本身每朝都陪仔跑既)。果日係學期終結前最後一次晨跑,佢去同班仔講,「我以前話過晨跑係風雨不改,所以我要返黎陪住你地跑最後一次」。佢真係好有心

silvia_ng 發表於 17-7-31 16:38
係呢,同埋好多呢區既小學生都走左去誇區考學校,YTM網D BAND 1學校呢幾年都應該好難過.... ...
都係架尢其是聖芳濟呢d

Bubu0526 發表於 17-7-31 16:58
都係架尢其是聖芳濟呢d
除左佢,銘基應該都係同佢同一命運呢....循道好彩D,有自己小學生,不過小學生仲會否繼續升讀又唔知啦。

silvia_ng 發表於 17-7-31 16:56
佢前排腳要做手術,但佢篤住拐杖返學校睇班仔晨跑(佢本身每朝都陪仔跑既)。果日係學期終結前最後一次晨跑, ...

你指校長,不是排長,我就俾佢用籐條打過!

silvia_ng 發表於 17-7-31 16:52
都唔係呢....2011-2012果屆輸左比聖若瑟呀! 之後兩屆贏返,上年仲GRAND SLAM - ABC GRADE都CHAMPION。:han ...

斷纜,咁失敗!

ANChan59 發表於 17-7-31 17:21
你指校長,不是排長,我就俾佢用籐條打過!
排長仍經常出現! 仲有一個退休潘SIR返黎教家長種水仙
腳做手術係校長!

silvia_ng 發表於 17-7-31 11:29
聽聞長天都真係有收到D BAND 2生架(呢兩三年上移錯配好嚴重,唔單長天有),不過以我所知長天補底幫佢地呢班 ...
我朋友仔今年9月升長天中一,確定開五班中一。

kkhon 發表於 17-7-31 15:02
放心!長天不比SFXC差,校舍比SFXC大同新,潘校長有心辦学又親民。仔的同学派SFXC都想去叩長天,男仔好快会 ...
謝謝 kkhon 和各位!我現在放心多了!可以和阿仔解釋清楚,等佢唔好成日掛住想入聖方濟,全心全意在長天成長,快點認識新朋友.

KikiDaddy    發表於 17-7-31 21:51

其實可以同仔講兩間都係好學校只不過長天更加適合你

HoTinMom 發表於 17-7-30 23:01
請問邊間成績及校風較好?聽聞聖方濟近年學生表現較以往差。有朋友兒子在聖方濟畢業但極力叫人不要讀聖方濟 ...

兩間都超好。入到邊間都開心

Bubu0526 發表於 17-7-31 23:03
其實可以同仔講兩間都係好學校只不過長天更加適合你
冇錯,謝謝提醒!這樣對他說較好,亦反映事實。選中學沒有最好,只有最適合!
‹ 上一主題|下一主題