用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
go

長天 vs 大角咀聖方濟  

請問邊間成績及校風較好?聽聞聖方濟近年學生表現較以往差。有朋友兒子在聖方濟畢業但極力叫人不要讀聖方濟。

有無問佢點解, 是否DSE成績不好?

回覆 大件仔 的帖子

佢DSE 成績不好,去了外國讀書,他說在聖方濟讀好似在監獄,老師只顧成績好的,忽略成績較差的。
長天和聖方濟banding 接近,老師質素和學生表現會否較聖方濟好?

In the past few years, due to the drop in number of students in YTM, quite a few Band 2 students have been allocated to SFXC. This has affected SFXC DSE results. The impact will be last for the coming few years until the number of students gradually increases.

CSWC, on the other hand, should have nearly 100% Band 1 student intakes in SSP. Its DSE results should be better than SFXC in the coming few years. Besides, its performance in sports is much better than SFXC.

王家爸爸    發表於 17-7-31 09:40

回覆 KikiDaddy 的帖子

Many thanks KikiDaddy.  Why CSWC has 100% band 1 students?  Is it because the no. of students in CSW did not drop?  Were there other reasons affecting the results of SFX?

回覆 HoTinMom 的帖子

CSWC should be the first choice of most boys in SSP and SSP has less Band 1 places than Band 1 students.
In YTM, most boys will choose WYK as their first choice, so SFXC need to accept some Band 2 students in Central Allocation.

醒目開學勳章 王國長老

長天未必 100% 收晒 B1 學生, 唔好忘記有 2x 個聯系位畀愛德, 係會收到 B2 因聯系位入既學生.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

KikiDaddy 發表於 17-7-31 06:58
In the past few years, due to the drop in number of students in YTM, quite a few Band 2 students hav ...

Honestly, I have a great doubt about the DSE performance of CSWC.

CSWC only released its DSE performance at academic year 2012-2013. At that time, the performance is just similar to SFXC.

In past few year, the DSE performance of SFXC is quite stable. The only weakest on SFXC is because it located in Net KL1, most of the boys are target to enroll in Wan Yan Kowloon, SFXC is only the 2nd choice.

CSWC located in Net KL2, this Net does not have enough seats for B1 boys, so CSWC may able to got 100% B1 students.

畢業年度

中學名稱

3大比例

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

主科5+率平均

主科4+率平均

2012-2013

長沙灣天主教

17.50%

48.25%

2012-2013

聖芳濟書院

49.00%

2013-2014

聖芳濟書院

24.85%

?/21.7%

?/57%

54.25%

2014-2015

聖芳濟書院

20.83%

?/20.7%

?/53.5%

47.75%

2015-2016

聖芳濟書院

19.87%

49.00%

2016-2017

聖芳濟書院

49.25%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 17-7-31 08:52
長天未必 100% 收晒 B1 學生, 唔好忘記有 2x 個聯系位畀愛德, 係會收到 B2 因聯系位入既學生. ...
愛德B2學生要經聯繫位入長天, 只有以下可能:

愛德選入長天既B1生少於聯繫位

但機會高唔高呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-7-31 08:54

有親人小朋友讀愛德, 早幾年望過派入長天人數係 2x, 高過聯系位少少.

16/17 年度 P.6 118 人, 當頭 40 名係 B1 及男女各半先, 真係成績好既都外求喇, 當入一半 10 人, 剩低有 1x 聯系位, 呢堆位咪收左 B2.

好奇怪, 早兩年都見到愛德放各中學實際派位人數出黎, 15/16 開始無左.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-7-31 08:54

利申

親人小朋友非 B1 生, 望谷到 B2 靠聯系位入長天

miriam 發表於 17-7-31 08:52
長天未必 100% 收晒 B1 學生, 唔好忘記有 2x 個聯系位畀愛德, 係會收到 B2 因聯系位入既學生. ...
雖然長天未必係 100% 收晒 B1 學生,但係收到既 B1 學生比例應該比大角咀聖方濟高。而兩間學校既DSE成績差唔多,可能聖方濟仲好少少。換句話講,聖方濟好似「增值」多啲。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-7-31 09:48
雖然長天未必係 100% 收晒 B1 學生,但係收到既 B1 學生比例應該比大角咀聖方濟高。而兩間學校既DSE成績差 ...
係提醒返會員唔好忘記長天有聯系位畀愛德啫.

以收 B1 生情況聖方濟 DSE 成績真係增值唔少.

王家爸爸    發表於 17-8-1 15:42

miriam 發表於 17-7-31 09:52
係提醒返會員唔好忘記長天有聯系位畀愛德啫.

以收 B1 生情況聖方濟 DSE 成績真係增值唔少.
其實KL1幾間B1中學, 除St Mary, 九華, 伊中, 油真可以盡收B1學生, SFXC, 循中同銘基應該都要收一定數量既B2學生.

呢3間仍然可以維持到B1水平, 其實都有一定增值

王家爸爸    發表於 17-8-1 15:43

聽聞長天都真係有收到D BAND 2生架(呢兩三年上移錯配好嚴重,唔單長天有),不過以我所知長天補底幫佢地呢班學生好足,佢地果班刻意安排小班教學幫佢地追上 (詳見該校1A老師名單),今年聽聞開5班中一,中一全面做小班教學。

呢間都算有心,唔會收左入黎唔理你,反而放好多資源比稍遜既學生。

HoTinMom 發表於 17-7-30 23:27
回覆 大件仔 的帖子

佢DSE 成績不好,去了外國讀書,他說在聖方濟讀好似在監獄,老師只顧成績好的,忽略成 ...
長天師資幾好,特別科學範疇好好,D仔好多科學野玩。而家個校長係長天舊生,搵到好多資源比班仔。
WIKI有列出校內有邊幾個老師攞過行政長官教學獎 / 嘉許狀︰
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%B8%AD%E5%AD%B8

其實呢幾年出生率較低,所以都會影響部分學生收B1生,油尖旺情況應該更加,什至上移錯配更係油尖更嚴重,因為油尖b1位都比較多.

HoTinMom 發表於 17-7-30 23:01
請問邊間成績及校風較好?聽聞聖方濟近年學生表現較以往差。有朋友兒子在聖方濟畢業但極力叫人不要讀聖方濟 ...

認識一個在長天教師,表示學生都是好乖好純,學校都幾催谷,幾乎全收band 1學生。我老公都是長天畢業,幾乖仔,不過英文好一般。

回覆 cherrieshum 的帖子

謝謝各位分享及意見!我兒子跨區叩門入了長天,但他説成績比他差的都入到聖方濟,所以不開心。我也認為長天很好很適合他,但想找多些資料及意見去說服兒子。你們的分享很有用!

HoTinMom 發表於 17-7-31 13:17
回覆 cherrieshum 的帖子

謝謝各位分享及意見!我兒子跨區叩門入了長天,但他説成績比他差的都入到聖方濟 ...
其實兩間中學以學術成績計, 應該都只係伯仲之間, 無話邊間俾邊間明顯出色. 反之, 運動應該長天會好D.

係YTM區升中, 可以話B2男生一樣有機會抽入SFXC. 除非排名俾你兒子低個位抽入九華, 否則真係無乜需要唔開心.