用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
樓主: HoTinMom
go

長天 vs 大角咀聖方濟   [複製鏈接]

回覆 ShaniceChan 的帖子

簡單回應:
(1)對於沒有DSE成績而作出的推論係有一定的邏輯性
(2)香港係言論自由的社會,我哋可以評論任何學校,包括長沙灣天主教
(3)如果你認為我哋嘅言論對你有所傷害,請向版主投訴,由版主處理。
(4)如果係有心抹黑某校,根本不用在此討論區進行。此討論區亦不會容許我咁做
(5)睇下一個舊帖,呢d先叫抹黑:(#5 , #8, #14)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=850182

其實唔公佈唔係問題,DBS、九華都係一直無公佈,呢個係學校既傳統做法,外人無得說三道四。

緊係唔係啦。九華唔報嘅歷史長啲,DBS唔報都係呢幾年嘅事。咁多年來我總结經驗是,好就報,不好就不報。

同樣的成績,有的學校覺羞家而不報,有的覺光榮而報。好興壞,視乎學校的自我形象。

當然,我都喜歡高透明度學校。

Bobo1210    發表於 17-8-5 14:31
Ktfk    發表於 17-8-5 09:01

UTB 發表於 17-8-5 00:11
回覆 ShaniceChan 的帖子

簡單回應:

嘩! 呢啲點算讨论呀! 直頭教壞小朋友呢! 操行唔合格...

回覆 hkpapa852 的帖子

Many schools disclosed their public examination results and university distributions in the Information Day.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

HoTinMom 發表於 17-7-30 23:01
請問邊間成績及校風較好?聽聞聖方濟近年學生表現較以往差。有朋友兒子在聖方濟畢業但極力叫人不要讀聖方濟 ...

我個仔上年入了長天,我聽老师説上年的叩门生水平很高,有些是全級10名内都来叩门。他本身是油尖旺區的,聽他説Band 1生首選一定系九華,Band 2生大部份首選聖芳,派位結果也有不少Band 2生入了聖芳,他果班有1個考全級80幾名的也幸運地被派入,考這個名次我估應該系Band 2中至尾的。
聽長天收的絶大部份都系Band1生,Band2能入的話只有小部份從那間联系小學入又或運動表現傑出。

YmOra    發表於 17-8-7 13:23

rsfwong 發表於 17-8-6 18:02
我個仔上年入了長天,我聽老师説上年的叩门生水平很高,有些是全級10名内都来叩门。他本身是油尖旺區的, ...
謝謝分享,我阿仔都係從油尖旺區叩門入長天。未正式開學已有很多暑期功課,不知中一開學後是否都是有很多功課和經常測驗呢?

HoTinMom 發表於 17-8-6 19:06
謝謝分享,我阿仔都係從油尖旺區叩門入長天。未正式開學已有很多暑期功課,不知中一開學後是否都是有很多功 ...

功課真系不多。印象中,數學好似没有功課,很多在課堂里完成。测验都好似不是太多。我真的不是太留意,感覺平时的测验不會太難的!

我個仔上年入了長天,我聽老师説上年的叩门生水平很高,有些是全級10名内都来叩门。他本身是油尖旺區的, ...
長天收到既學生入學成績一定好過SFX,原因係地區唔同,油尖旺區B1學校多,所以近年B1學位都有多。

band1, band2好難界定!家長喜歡英中,不如用英中比例去定義仲好。幾個月前我粗略睇過hkpapa嘅統計,好似深水埗區入英中仲易過油尖區。

話是話,我到依家都唔明SFX會收到咁多band2生。邏輯上講唔通。

judy 發表於 17-8-7 11:32
band1, band2好難界定!家長喜歡英中,不如用英中比例去定義仲好。幾個月前我粗略睇過hkpapa嘅統計,好似深 ...

我小朋友校網是深水埗,今年升讀SFX。可能是男孩子,所以我覺得要入深水埗英中比較困難。
深水埗區有5間英中,分別2間女校,2間男女校,1間男校。我個人感覺長天自行階段應該會盡收跨區成績好的學生,本區學生的話,除非有卓越課外活動表現才會有勝算。如果唔係,只能夠靠大抽獎了。
油尖旺區有7間英中,分別2間一條龍/直屬,1間女校,2間男女校,2間男校。成績好的同學入讀英中機會率會比較平均。

lololala 發表於 17-8-4 14:30
想請教吓band 2頭,自行係咪唔好試聖芳濟同長天以免浪費機會??
聖方濟都可以, 長天就唔好了.

judy 發表於 17-8-4 11:40
再仔細求證,這是最top嘅學生成績。如果收生是大部份band1的話,真係唔好。 ...
網站講緊計5科喎best five score, 唔係6科,列舉學生所考科目全在5以上,有幾唔好呢?

我個仔上年入了長天,我聽老师説上年的叩门生水平很高,有些是全級10名内都来叩门。他本身是油尖旺區的,聽他説Band 1生首選一定系九華,Band 2生大部份首選聖芳,派位結果也有不少Band 2生入了聖芳,他果班有1個考全級80幾名的也幸運地被派入,考這個名次我估應該系Band 2中至尾的。
聽長天收的絶大部份都系Band1生,Band2能入的話只有小部份從那間联系小學入又或運動表現傑出。
睇下係邊間學校啦.

有啲80左右有可能仲係Band 1, 呢啲 case 今年好多人中招, 被學校條非常保守的保險線 (或者要谷高首三志願%) 跣了由 Band 1 變成 以為自己係Band 2, 有啲自信夠的勇往直前兼有少少運照直線填晒Band 1就挀入SFx了.

ANChan59 發表於 17-8-6 03:04
回覆 hkpapa852 的帖子

Many schools disclosed their public examination results and university distri ...
Yes, it is true that many school will do this.
However, most of school do this will only disclose the info to students's parents only, they will not disclose the info publicly.

Outsider may not able to know such kind of info easily.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-7 15:46
Yes, it is true that many school will do this.
However, most of school do this will only disclose th ...

我可能老派一些,我們申請的學校,我們一定同阿仔去參觀及聽入學講座,包括大學也一樣,所以有興趣學校,大學,學科都幾清楚!會後問副校,負責收生的老師/教授,他們都好多時將台上不適合講的都講埋!

如果又不去聽及參觀,只靠上網,EK索d 流/堅料,好易被老點!

王家爸爸    發表於 17-8-8 11:46
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-7 16:28
我可能老派一些,我們申請的學校,我們一定同阿仔去參觀及聽入學講座,包括大學也一樣,所以有興趣學校, ...
我既方法有D唔同, 心儀的一定會去
但稍為無咁心儀, 會先搵資料, 再決定是否去

始絡時間同選擇都有限
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-7 16:31
我同你一樣, 因為真系唔夠時間間間去,心儀會去.
長天唔系太心儀所以想上綱攞料

哲哲寫真 哲哲私相集

os_ecu 發表於 17-8-7 14:58
睇下係邊間學校啦.

有啲80左右有可能仲係Band 1, 呢啲 case 今年好多人中招, 被學校條非常保守的保險線 ( ...
其實學校保守,家長應該點好?
哲哲寫真 哲哲私相集

SFX我上年已帶同小兒參觀了,感覺校長好有心。長天上年10月8日资讯日,比其他中學資訊日的日子攪得比較早,我就错過咗,今年一定密切留意佢幾時有資訊日,入去探下路先~
長天,SFX 都係我target中學之一。

hkpapa852 發表於 17-8-7 16:31

明白!

我漏咗一點,我會請教一些做教師或者在教育局做的朋友,還有是心儀學校的家長意見。

話得說回來,我又冇乜太深究學校的公開試的成績,反而校風,校長的leadership 口碑及學校的強項,我們較重視!

So far so good.
‹ 上一主題|下一主題