用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
樓主: HoTinMom
go

長天 vs 大角咀聖方濟   [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

什麼 "從錦衣日行變成錦衣夜行"? 這樣說是否太偏頗?太陰謀論?

難道人家吾 post 成績都是罪,值得你這樣的評價?

都係蕭阿姨講得好,道不同不相為謀。

ShaniceChan 發表於 17-8-4 14:07
就如我之前講,如果你只注重成績的比較,而長天又吾Post DSE 成績,咁未吾好揀佢囉。

我想講,Post 吾 pos ...

認同尤其係若然想知道心儀中學的DSE成績必定有渠道找到,校網沒有上載的就視為差人一截看待,若然真的想看得清楚一些,比較得準確一些,只看"校務報告"係唔夠呢!能夠到訪學校的"簡介會"會是更佳呢!又如你講嘅向學生們了解亦是好方法呢!如果,EK有隊專業""記者""能夠出動到各中學之簡介會造訪是可其好的事呢!

YmOra 發表於 17-8-4 14:22
認同尤其係若然想知道心儀中學的DSE成績必定有渠道找到,校網沒有上載的就視為差人一截看待,若然真的 ...

啱架, 如果當日唔係有會員去某B1中學簡介會影低D資源返嚟分享, 都唔知原來間中學係校務報告, 好似好詳細列晒D升學資料(連有邊多人入東華都有列出嚟), 但原來係3大入學比例中加入水份 (將附屬院校既副學位計埋入3大個比例).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想請教吓band 2頭,自行係咪唔好試聖芳濟同長天以免浪費機會??

ShaniceChan 發表於 17-8-4 14:22
回覆 王家爸爸 的帖子

什麼 "從錦衣日行變成錦衣夜行"? 這樣說是否太偏頗?太陰謀論?
如果你覺得用錦衣來形容係過譽,係陰謀論,我都無話好說。

lololala 發表於 17-8-4 14:30
想請教吓band 2頭,自行係咪唔好試聖芳濟同長天以免浪費機會??
如果係 Band 2頭,基本上自行兩間都唔駛試。

hkpapa852 發表於 17-8-4 14:27
啱架, 如果當日唔係有會員去某B1中學簡介會影低D資源返嚟分享, 都唔知原來間中學係校務報告, 好似好詳細列 ...
太空學院好高科技㗎!

回覆 王家爸爸 的帖子

好。
咁大抽獎又可以試嗎?

lololala 發表於 17-8-4 14:55
回覆 王家爸爸 的帖子

好。
KL1既B2男學生係大抽獎階段係有機會入到SFXC, 但唔好有太大期望.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 王家爸爸 的帖子

用"錦衣"當然沒有不妥,但你全句是"從錦衣日行變成錦衣夜行",請勿斷章取義。

什麼是 錦衣日行 變成 錦衣夜行 ? 當中的意思,心照喇,何須在此抵賴?

我一向也有讀王家爸爸的貼文,你何時變成這樣? 真教人失望。

lololala 發表於 17-8-4 14:55
回覆 王家爸爸 的帖子

好。

可以試大抽獎執雞, 但一個唔好彩隨機号碼好後, 就好易直入band 3.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-8-4 15:43
可以試大抽獎執雞, 但一個唔好彩隨機号碼好後, 就好易直入band 3.
所以最慘系邊緣人..來緊呈二三要加倍努力
哲哲寫真 哲哲私相集

ShaniceChan 發表於 17-8-4 14:22
回覆 王家爸爸 的帖子

講真唔明點解唔大方POST 上綱..方便家長睇.

王家爸爸    發表於 17-8-4 17:11
哲哲寫真 哲哲私相集

ShaniceChan 發表於 17-8-4 15:42
回覆 王家爸爸 的帖子

用"錦衣"當然沒有不妥,但你全句是"從錦衣日行變成錦衣夜行",請勿斷章取義。
其實無需要 overreact,我一向都係有嗰句,講嗰句,長天真係同SFX差唔多,無話邊間好過邊間。但係一間公開成績,另一間突然無,大家點睇?我唔想多爭論。

chesswin    發表於 17-8-4 17:44

mw7183 發表於 17-8-4 16:06
講真唔明點解唔大方POST 上綱..方便家長睇.
諗起詹瑞文去新鴻基金融見工既廣告:講啲唔講啲。
我都唔明點解突然無咗。

王家爸爸 發表於 17-8-4 17:11
其實無需要 overreact,我一向都係有嗰句,講嗰句,長天真係同SFX差唔多,無話邊間好過邊間。但係一間公開 ...

完全認同你「無需要 overreact」這個觀點。

事實上,我哋討論也要講理據,越客觀越有說服力。
當遇到不同意見時,大家只要講出自己的理據便可,無必要爭吵。
遇到一些唔講道理的人,最好少理佢哋為妙。

希望呢度係一個文明的討論區。

UTB 發表於 17-8-4 20:43
完全認同你「無需要 overreact」這個觀點。

事實上,我哋討論也要講理據,越客觀越有說服力。
其實我只是路過的,根本沒有心和力和你們爭論。

只是看不過有些人用自己的標準,便當成其他人都應該參照他的標準。

人家沒有公開成績,便看成學生成績不好,不敢post上網

學校2012年有post成績,但以後沒有,便看成學校成績下滑,不敢面對公眾。我想:這是什麼"討論也要講理據,越客觀越有說服力"?

我做們正正是希望大家不要在沒有理據(証據)時,侃侃而談,傷害人家的學校。

正如我所講,如果你只注重成績的比較,而長天又吾Post DSE 成績,咁未吾好揀佢囉。但無必要作忖測,去估學校們動機。對嗎?

ShaniceChan 發表於 17-8-4 21:11
其實我只是路過的,根本沒有心和力和你們爭論。

你有自由表達你的意見,我不打算作出任何評論。我認為王家爸爸的言論客觀中肯,他亦有權表達意見,沒有冒犯某校的意味。

如果你認為我的言論唔合你的心意,請你不要引用我的帖子。當看不見便可。

Sorry, 最初我開這主題只是想向各位家長請教你們的寶貴意見,想不到討論愈來愈激烈,其實大家觀點與角度不同是很正常的,只要用平常心,在表達自己意見時也同時尊重別人有不同看法,多一點包容便可。
你們的每一個意見我都有仔細看及考慮,從中有很多得着,已完全解答我所有疑慮。希望大家以和為貴,為香港社會保留多一點和諧!

KikiDaddy    發表於 17-8-4 23:07

回覆 UTB 的帖子

由頭到尾我都以禮相待,沒有半點冒犯之心,只希望帶出你們的觀點,立場,好多時會令人不快,尤其說的未經證實,只是順口雌簧。

我當有我的自由表達你的意見。但我不敢作無事實的推測,也不會(亦不想)令人受傷。

正如我自己講,百貨遇百客,你覺得他不好,便選其他你認為好的學校吧! 返正選長天的家長多得是。

不過,不論對什麼神校、名校、寳校、Band 1、Band 2 、Band 3,我們都覺得要尊重、只要它們做的事合法合規合矩、我們都應該尊重。其他不合理的推測,都有機會為他人帶來傷害。出口傷人,非君子之舉。

至如你們的言論是否客觀中肯,有沒有冒犯的意味,已不是重點,有看過前文後理的,自有定奪。對嗎?

‹ 上一主題|下一主題