用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
樓主: HoTinMom
go

長天 vs 大角咀聖方濟   [複製鏈接]

judy 發表於 17-8-4 12:14
旅港唔差。
我只係想講, 一間學校10樣嘢9樣嘢做得好, 唔代表餘下個樣都一定好, 反之亦然.
無資料既, 就不要太高估/低估人地. 如果以2012年既DSE成績比較 (當年兩間都有公佈), 其實SFXC仲好過長天少許

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

judy 發表於 17-8-4 11:49
差過福建、香島、滙知、李國寶等二缐直資。

呢啲學校搞咩鬼呢?
你覺得差,但佢都仲係好多人想入的学校。

你覺得差,但佢都仲係好多人想入的学校。

呢個我知。

呢啲學校搞咩鬼呢?
或者咁講, 係太多人低估咗個幾間二線直資既車力就真.

不過呢你番話有一點係錯既: 差過福建、香島、滙知、李國寶等二缐直資。

你到底攪清楚, 匯知係間咩學校未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你到底攪清楚, 匯知係間咩學校未?

冇咩留意,不是直資嗎?

judy 發表於 17-8-4 12:41
呢個我知。
你的判斷及寫作能力, ,我真係拜服

你的判斷及寫作能力, ,我真係拜服

冇所謂啦!

呢啲學校搞咩鬼呢?
點睇到佢差過福建、香島、李國寶?

過去兩年 2017/2016 4主科 Dse 4+ 成績:-

Sfxc (48.86% / 48.9%)

福建 (48.28% / 46.83%)

香島 (48.9% / 46.3%)

李國寶 (53.13% / 48.6%)

其實4間成績差不多。

judy 發表於 17-8-4 12:48
冇所謂啦!
好心唔清楚唔好亂講.影響學校同家長
哲哲寫真 哲哲私相集

hkpapa852 發表於 17-8-4 12:27
我只係想講, 一間學校10樣嘢9樣嘢做得好, 唔代表餘下個樣都一定好, 反之亦然.
無資料既, 就不要太高估/低估 ...
認同王家爸爸同HKPAPA852.
當年揀小學都系睇升中派位.無公佈實數果啲唔多咁考慮.
到而家同小朋友揀中學一樣想搵有公佈DSE 成績果啲中學.

哲哲寫真 哲哲私相集

好心唔清楚唔好亂講.影響學校同家長

如果收油尖旺band1生咁嘅成績,真係麻麻。

回覆 Minionboy 的帖子

Sfxc 一直只係油尖男仔的 Second Choice 學生人數減少下接收部份 Band 2 學生但仍能 keep 住 Band1C 水平做, 他做的保底工作確實幾好。 成績比不上以前, 但學校仍每年公佈 Dse 成績,更是難得。 相對Sfxc而言, 教好學生比能否做到名校就更為重要。

補充一句: 長天同 Sfxc 兩間都係值得讀的好學校。

實行小班教学,毎星期一科测验,毎月一張成绩表,咁樣犎你keep成绩教好"学生"算吾话得啦!

睇咗咁耐,我發覺討論開始有D偏激,其實揀學校和揀老公一樣,邊有統一標準㗎?正如蕭阿姨話齋,道不同,咁就吾好抝喇。

我兩個仔讀長天,我覺得好好噃,其實學校每年資訊日都有公開DSE成績,校長仲叫D家長影低𠻹 只是沒有post上網,如果咁都係不當,又實在太過了。

正所謂百貨遇百客,你吾鍾意佢吾post DSE 成績未吾好揀囉,不過長天呢幾年DSE 真係考得好亮麗,吾信係未是但去學校附近問下D學生囉。

最後,如果以樓上數據比較,長天DSE真係好過SFX。

ShaniceChan 發表於 17-8-4 13:35
睇咗咁耐,我發覺討論開始有D偏激,其實揀學校和揀老公一樣,邊有統一標準㗎?正如蕭阿姨話齋,道不同,咁 ...
可以可以分享吓長天既DSE成績呢?

既然學校吾Post 上網,我在此分享都吾係好合適,正如我之前講,你去做下功課,問下讀緊嘅學生或舊生,就自然有答案喇

坊間的確有傳聞話長天DSE好過SFX,亦有相反既傳聞。大家只係知道SFX既成績,所以無得比較。

就如我之前講,如果你只注重成績的比較,而長天又吾Post DSE 成績,咁未吾好揀佢囉。

我想講,Post 吾 post DSE 成績吾係學校必須要做的事,post咗就多樣野睇,吾post亦都無大不了,因為如果真心要知,總有渠道。

就我而言,我想找一間好學校,吾係找一間 成績好的學校,況且,長天學生的成績都好好。

ShaniceChan 發表於 17-8-4 14:07
就如我之前講,如果你只注重成績的比較,而長天又吾Post DSE 成績,咁未吾好揀佢囉。

我想講,Post 吾 pos ...
其實唔公佈唔係問題,DBS、九華都係一直無公佈,呢個係學校既傳統做法,外人無得說三道四。
反而感覺奇怪,點解有啲學校(唔單係長天)由以前既公佈變成現在既唔公佈。從錦衣日行變成錦衣夜行,一定有原因。
唔係話成績好重要,只係對於家長來講,長天同大角咀聖方濟係同等鍾意既學校,所以只好比較成績。

UTB    發表於 17-8-4 15:17

反正好學校咁多, 我呢D懶人, 只係會捨難取易, 選D願意主動公開多D資訊既學校.
而且見過不少家長分享一D學校(唔係長天)係校內公開資料, 其實同校方講既(或家長以為既)係有一段距離.....
無他既, 現今中小學都開始流行各式各樣既統計偽術, 唔小心就好易中招

UTB    發表於 17-8-4 15:15
‹ 上一主題|下一主題