用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
樓主: HoTinMom
go

長天 vs 大角咀聖方濟   [複製鏈接]

mw7183 發表於 17-8-3 17:02
回覆 hkpapa852 的帖子

我開唔到SFX DSE RESULT 睇
http://www.sfxc.edu.hk/index.php/academic/public-examination/hkdse-results
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

silvia_ng 發表於 17-8-2 23:19
有啲學生,確實係因為呢啲其他活動引發佢地學習動機,繼而定立目標,讀書方向。所以無論band幾,我覺得齋 ...

DSE成績好唔等於係書獃子。舉例說,我接觸過所謂名校/神校嘅學生(DGS、SJC、QC、SPCC......等等),佢哋唔單止學業成績好,而且思想成熟,見識廣闊,絕對係全人發展嘅好例子。

hkpapa852 發表於 17-8-3 14:57
好問題!所以我一直建議, 大家盡可能先考慮透明度高的學校

好在我心儀個D, 都有番咁上下透明度

絕對同意。
現在學校之間的競爭頗為劇烈,學校為了收生可謂各出奇謀。曾經去過某些學校嘅簡介會,真係吹到好誇好勁(甚至可以話係口術盡出,內容已有誤導成份),但係入學後就係另一回事,那時才發覺原來是一場美麗的誤會,後悔已經太遲。仲有子女未來六年都可能要在一間「貨不對辦」嘅學校讀書,對子女來說並不公平。所以家長選校的確要好謹慎好小心,透徹了解學校才作出明智的抉擇。

hkpapa852 發表於 17-8-3 17:07
http://www.sfxc.edu.hk/index.php/academic/public-examination/hkdse-results

唔好意思唔係好識睇
整睇成績多唔多人考到8大?
哲哲寫真 哲哲私相集

UTB 發表於 17-8-3 20:58
DSE成績好唔等於係書獃子。舉例說,我接觸過所謂名校/神校嘅學生(DGS、SJC、QC、SPCC......等等),佢哋 ...

sorry, 你比我感覺只會係label學校+學生,神校/名校常掛係口邊,我同你應該道不同不相為謀,討論都有啲waste gas之感。建議你閱讀兩本兒童繪本,道聲出版社既"你很特別"及"綠鼻子", 唔應該label神/名呢啲囉,太狹窄了。

咁睇黎成個深水埗網都唔洗揀啦,上智銘賢都唔見佢有咁喎 學某人話齋,唔post dse result, 應該同名校有段距離了。

mw7183 發表於 17-8-4 00:03
唔好意思唔係好識睇
整睇成績多唔多人考到8大?

入大學齋睇呢啲睇唔到,而家冇乜統一公開成績標準,再者,jupas未放榜。

silvia_ng 發表於 17-8-4 08:37
咁睇黎成個深水埗網都唔洗揀啦,上智銘賢都唔見佢有咁喎 學某人話齋,唔post dse result, 應該 ...

銘賢校份校務報告有5+平均同入U率, 上智份校務報告有入U率, 另外佢份滯後既Newsletter, 有DSE各科2+同4+既成績.黃棣珊既Newsletter, 前幾年有公佈8大入U人數, 瑪神間中都會出校務報告, 有顯示入U率同3322率

德雅每年份校務報告有入U率

暫時只有聖母玫瑰同長天, 係過去幾年只公佈過一年DSE既成績/入U率
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-4 08:45
銘賢校份校務報告有5+平均同入U率, 上智份校務報告有入U率, 另外佢份滯後既Newsletter, 有DSE各科2+同4+既 ...
太好了,咁就又可以揀深水埗中學啦,只要唔揀長天同玫瑰就得啦

silvia_ng 發表於 17-8-4 09:28
太好了,咁就又可以揀深水埗中學啦,只要唔揀長天同玫瑰就得啦
都係咁講啦, 有資料未多D嘢參考, 無就要自己評估.
只要自己諗過度過唔後悔就得, 人地點睇你既選擇, 關佢X事咩?

我睇法類似,盡可能先考慮透明度高的學校。
學校公佈好多獲獎資訊,即使係校長都想威,或者真心想提高透明度。
唔公佈DSE成績可以有二:第一,可能實際成績比坊間估計既有段距離;第二,怕一年好一年差,校長佢老人家心理壓力大,「又要威、又要戴頭盔」心態。

http://www.sfxc.edu.hk/index.php ... ation/hkdse-results

睇過個圖,成績應幾弱吓,對嗎?

DSE成績好唔等於係書獃子。舉例說,我接觸過所謂名校/神校嘅學生(DGS、SJC、QC、SPCC......等等),佢哋唔單止學業成績好,而且思想成熟,見識廣闊,絕對係全人發展嘅好例子。

同意,所以我推算長天DSE應好過sfxc。

6B         35
6A         29
6D         29
6A         29
6C         28
6A         27
6B         27
6D         27

再仔細求證,這是最top嘅學生成績。如果收生是大部份band1的話,真係唔好。

judy 發表於 17-8-4 11:40
再仔細求證,這是最top嘅學生成績。如果收生是大部份band1的話,真係唔好。 ...
B1C學校水準, 差唔多啦!

B1C學校水準, 差唔多啦!

差過福建、香島、滙知、李國寶等二缐直資。

呢啲學校搞咩鬼呢?

judy 發表於 17-8-4 11:00
同意,所以我推算長天DSE應好過sfxc。
真係好想知, 你用什麼去"推算"

真係好想知, 你用什麼去"推算"

用詞不當,估吓而己。

我係咁諗: sfxc成績咁差,以長天各方面都辦得好好嘅學校,冇咩理由差得過sfxc。

估估吓而己。

judy 發表於 17-8-4 12:05
用詞不當,估吓而己。

我係咁諗: sfxc成績咁差,以長天各方面都辦得好好嘅學校,冇咩理由差得過sfxc。
DBS各方面都做得好, 唯獨DSE連旅港都不如

DBS各方面都做得好, 唯獨DSE連旅港都不如

旅港唔差。
‹ 上一主題|下一主題