用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
樓主: HoTinMom
go

長天 vs 大角咀聖方濟   [複製鏈接]

kkhon 發表於 17-8-2 11:06
我吾知有冇睇错,感觉SFXC同長天的风格好接近,當然長天玩运动劲d,同两位校長倾计也覺得佢地好相似。 ...
我都覺,想當年我都去睇過呢兩間學校,兩間都好好。所以都係考慮坐車邊間方便同埋呀仔鐘意邊方面既學術較多資源就揀邊間啦。兩個校長都好有心攪好間學校

kkhon    發表於 17-8-2 11:56

silvia_ng 發表於 17-8-2 11:22
我都覺,想當年我都去睇過呢兩間學校,兩間都好好。所以都係考慮坐車邊間方便同埋呀仔鐘意邊方面既學術較多 ...
我有去聖芳濟參觀但沒有去長天,但上長天校網睇番Information Day 的相,發覺長天的設施及活動比聖芳濟更多元化,連航拍,VR , 模擬駕駛都有,參加者都好投入。看來在這方面長天較好,男仔會好鐘意!

silvia_ng 發表於 17-8-2 10:47
又神校又名校?! 其實好多學校都唔係好公開成績,以喇叭為例,都係講OUTSTANDING STUDENTS,其他都唔覺有提 ...
好多學校嘅網頁都充斥著各式各樣嘅「校外獲獎項目」,而且花多眼亂,難以比較。另外唔少家長基本上都著眼子女的學業成績,獎項屬錦上添花,有當然好但公開試成績會更重要。

我留意到絕大部分願意公開DSE整體成績的學校都係很好的學校:校風純樸,學生亦專注學業,其他方面的發展也很均衡。所以,有良好的DSE整體成績是好學校一個很強烈的信號。

如果冇公開DSE整體成績咁都唔代表間學校唔好(我從冇話過長沙灣天主教唔好),只不過家長可能要花多少少時間去了解間學校。

純粹討論,不喜勿插。

UTB 發表於 17-8-2 13:48
好多學校嘅網頁都充斥著各式各樣嘅「校外獲獎項目」,而且花多眼亂,難以比較。另外,唔少家長基本上都著眼 ...
啱,無資訊唔代表學校一定差,但如果有資訊,可以俾家長作更全面考慮。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好多學校嘅網頁都充斥著各式各樣嘅「校外獲獎項目」,而且花多眼亂,難以比較。另外,唔少家長基本上都著眼 ...

可能我屬於著眼DSE以外既發展多於整體DSE成績,因為舉例若果個別出一個半個狀元就界定呢間學校好定唔好,又或者入大學率10% / 30% / 50% / 90%都好,望都望仔女有份係其中之一而已。反而日常多D唔同既學習機會比學生,更能夠比佢地搵到自己頭上那片天空,從而加強自信,學習起來,事半功倍呢。

hkpapa852 發表於 17-8-2 14:04
啱,無資訊唔代表學校一定差,但如果有資訊,可以俾家長作更全面考慮。
DSE實行之後,肯公佈既學校買少見少,我都習慣了

如果按以上分析,band2男生乙一放聖方濟是否有機會呢?另外,如果 band2女生放銘基於乙一是否亦有機會呢? 謝謝各位

Bbkingdombb 發表於 17-8-2 18:36
如果按以上分析,band2男生乙一放聖方濟是否有機會呢?另外,如果 band2女生放銘基於乙一是否亦有機會呢?  ...
今年有B2 number 靚抽到,下年人多左吾肯定得。

silvia_ng 發表於 17-8-2 15:54
可能我屬於著眼DSE以外既發展多於整體DSE成績,因為舉例若果個別出一個半個狀元就界定呢間學校好定唔好,又 ...
如果以DSE以外既發展為著眼點,咁好多中學在呢方面都做得唔錯。不少學校都會提供唔同既學習機會比學生,令佢地搵到自己頭上那片天空(尤其係部分Band 2/3中學)。不過就做法就百花齊放,不能比較那間中學做得較好。同樣家長要花些時間去了解各學校在這方面的工作。

kkhon 發表於 17-8-1 18:30
循道校风比较好但位少,铭基拍拖风气強好多一对一双人有我有。

油尖旺中學QE 都唔少一雙一對
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

UTB 發表於 17-8-2 19:31
如果以DSE以外既發展為著眼點,咁好多中學在呢方面都做得唔錯。不少學校都會提供唔同既學習機會比學生,令 ...

有啲學生,確實係因為呢啲其他活動引發佢地學習動機,繼而定立目標,讀書方向。所以無論band幾,我覺得齋死讀書唔係幾好,讀到入到大學之後,就好似再冇方向,hea完四年就算。 我見呀仔有同學家長都講明,只要個仔專心讀書,老師叫佢去比賽佢可以放飛機no show,  屋企家務唔洗做,呀媽伴讀書僮咁對佢,佢成績的確係好好。反之我對我兩個就要佢地幫手做家務,每晚放狗,掃地洗衫摺衫。學校活動要盡力參與,上年我仔參加左三樣中文,一樣英文朗誦,debate比賽,科學比賽,仲有合唱團,musical, 多姿多彩,咁至係energetic既中學生麻!而且,佢因學校著重科學,亦因有機會參加比賽,所以為自己訂下目標,想入邊間大學讀咩科,成績平穩進步。想當年小學,佢都只係中游份子黎架咋,家下去到適合佢既學校,開始開竅了。所以真係唔好睇小呢啲dse以外既學習機會,我仔就係人辦。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-8-9 17:55

silvia_ng 發表於 17-8-2 23:19
有啲學生,確實係因為呢啲其他活動引發佢地學習動機,繼而定立目標,讀書方向。所以無論band幾,我覺得齋 ...
非常同意,我都係等緊阿仔幾時開竅。家長的態度,學校老師給予的學習機會,及朋輩影響好重要。我都成日提自己唔好做書僮。

silvia_ng    發表於 17-8-3 09:20

hkpapa852 發表於 17-8-2 14:04
如果學校嘅網頁好多獲獎資訊,唯獨無DSE成績,又點睇呢?

王家爸爸 發表於 17-8-3 00:27
其實真係已經慣了,所以要靠周圍D蛛絲馬跡去睇呢間學校OVERALL係點,有時就算係入面讀緊,都未必收到風考成點,更何況男仔性格都唔太多鐘意搵師兄問呢D問題。我睇過好幾間深水埗區學校,佢地都好似「夾埋」唔公佈DSE成績咁既?!

silvia_ng 發表於 17-8-2 23:19
有啲學生,確實係因為呢啲其他活動引發佢地學習動機,繼而定立目標,讀書方向。所以無論band幾,我覺得齋 ...
講得好好, 我都覺得學生要多方面發展先夠全面

王家爸爸 發表於 17-8-3 00:27
好問題!所以我一直建議, 大家盡可能先考慮透明度高的學校

好在我心儀個D, 都有番咁上下透明度

王家爸爸    發表於 17-8-4 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-3 14:57
好問題!所以我一直建議, 大家盡可能先考慮透明度高的學校

好在我心儀個D, 都有番咁上下透明度
透明度高的學校起碼自己睇過晒入左有吾妥都心甘命抵。

回覆 hkpapa852 的帖子

我開唔到SFX DSE RESULT 睇
哲哲寫真 哲哲私相集

kkhon 發表於 17-8-3 16:39
透明度高的學校起碼自己睇過晒入左有吾妥都心甘命抵。

哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題