用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 大角咀聖方濟
樓主: HoTinMom
go

長天 vs 大角咀聖方濟   [複製鏈接]

回覆 mw7183 的帖子

What I said is for general consideration, not CSWCSS specific.
Declare : I am old boy of CSWCSS.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 17-8-7 21:13
我两个女都係共去左十间中学咋……点会间间去?好彩係度認識唔同学校網友,直接收料好方便,感恩~ ...
你起碼識選十間,唔係二三十間!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-7 16:28
我可能老派一些,我們申請的學校,我們一定同阿仔去參觀及聽入學講座,包括大學也一樣,所以有興趣學校,大學,學科都幾清楚!會後問副校,負責收生的老師/教授,他們都好多時將台上不適合講的都講埋!
如果又不去聽及參觀,只靠上網,EK索d 流/堅料,好易被老點!
同意呀, 自己眼見為實啦.

EK 呢度都唔知邊個係人邊個係鬼, 真係睇完當吹下水, 當多一個參考下好了.

mw7183 發表於 17-8-7 16:53
其實學校保守,家長應該點好?
都係信自己心水啦 (保首三志願 % 呢啲理由 根本唔係為學生福祉, 派到 第十志願 如果都仲係 B1 你話邊個 win ??) , 輸贏都係自己, 起碼唔會後悔先.

回覆樓主

咁又唔好咁講,部分只是熱心過頭,沒有核實,以訛傳訛,不是有心的!

始終孩子是自己的,不是別人的,做多做少,責任自付

ANChan59 發表於 17-8-8 10:30
咁又唔好咁講,部分只是熱心過頭,沒有核實,以訛傳訛,不是有心的!
終孩子是自己的,不是別人的,做多做少,責任自付
"沒有核實,以訛傳訛"  : exactly ...聽返嚟 (8+1)up 當秘笈, "好心"做壞事. 我會覺得好似 Wtsapp 上面啲流言咁, 成本太過輕撳個制就fwd俾幾十人, 一啲責任都唔使負.

ANChan59 發表於 17-8-7 16:28
我可能老派一些,我們申請的學校,我們一定同阿仔去參觀及聽入學講座,包括大學也一樣,所以有興趣學校, ...
睇來你同我一樣,都係「麻煩」既「問題」家長。我當年用咗近四年時間,睇哂香港、九龍大部分B1學校,每次開放日、入學講座都會事後問老師、同學好多問題。

王家爸爸 發表於 17-8-8 11:49
睇來你同我一樣,都係「麻煩」既「問題」家長。我當年用咗近四年時間,睇哂香港、九龍大部分B1學校,每次開 ...
肯花四年時間去預備真係寫個服字俾你.

睇來你同我一樣,都係「麻煩」既「問題」家長。我當年用咗近四年時間,睇哂香港、九龍大部分B1學校,每次開 ...

我冇你咁勤力,我們夫妻好忙,我們目標為本,直資只選2⃣️間,自行3⃣️選2⃣️間,六合彩是3⃣️間左右,而且只是東區校網!

戰場定在直資及自行,戰略是成功的,第一安全網是張祝,第二安全網是中華基金!

ANChan59 發表於 17-8-8 12:00
我冇你咁勤力,我們夫妻好忙,我們目標為本,直資只選2⃣️間,自行3⃣️選2⃣️間,六合彩是3⃣️間左右 ...
有實力叻仔叻女既戰場一宜都只會係 宜資加自行最後加叩門,

甲乙部只係靠運(同banding人數太多) 根本無可依杖.

所以我覺得你的數據,數字只是表面嘢,背後的努力及融滙貫通才是 critical success factors. 你們這樣說數字,不少人用了懶的方法,忽略你的決定不是建基於殘缺不全的數字,是現場管理法!

MC1128 發表於 17-8-7 18:39
我會考慮成績, 但不是唯一考慮

有些家長太沉迷數字, 入大學比率差幾個百分比便判定學校/學生高低優劣, 往 ...
以呢兩間為例,其實成績相當,同家長是否沉迷數字無麥太大關係,因為如果成績係唯一考慮因素,基本上可以擲毫決定。邊間適合啲,反而係睇家長有幾關心數字背後同數字以外既其他野。

好厲害!我看你的評價便收漁人之利。

ANChan59 發表於 17-8-8 12:05
所以我覺得你的數據,數字只是表面嘢,背後的努力及融滙貫通才是 critical success factors. 你們這樣說數字,不少人用了懶的方法,忽略你的決定不是建基於殘缺不全的數字,是現場管理法!
有時都想懶下既, 如果小朋友資質夠既話, 真係會得嗰一兩間睇得上眼的.

Yanamami 發表於 17-8-7 21:47
同意陳sir話ECA係for exposure & hobby. 我会加人際交系既建立~你都知我細女小学主要係游水,但上到中学游 ...
我都認同都要有許ECA, 所以我都有俾子女去學一D佢地想玩既ECA.
不過我好怕有D學校會"妹仔大過主人婆", 即係重ECA多過學業.

可能我比較懶, 其實一直以來, B1同B2學校, 各自都只會考慮3-4間, 所以如果妳去咗10間, 可能我會仲少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-8 12:40
我都認同都要有許ECA, 所以我都有俾子女去學一D佢地想玩既ECA.
不過我好怕有D學校會"妹仔大過主人婆", 即係 ...

「妹仔大過主人婆」,又有可能是以訛傳訛,以偏概全!你估是國內體校,或者體藝。我仔讀著名旺角體校,他及大部分同學又冇體育,又冇音樂,(指香港代表水平),但參加不同學會及小組做散仔及領導,咪一樣靠成績入大學!

我成日都講,一年幾千人申請,爭一百個位,歷年累積,都有不少失望的家長,加埋塘邊鶴,作大冇譜!

不應以偏概全,不要忽略ECA是可以作品格及領導力培養。你問番自己,中學最懷念是什麼?肯定不單是操會考及高考卷

saiwanho    發表於 17-8-9 04:24

os_ecu 發表於 17-8-8 12:30
有時都想懶下既, 如果小朋友資質夠既話, 真係會得嗰一兩間睇得上眼的.

各有前因莫羡人,自己知自己做乜最重要,多有多做,少有少做,冇標準答案!

两个女能力同性格唔-样,十间好正常範圍,两人睇既中学唔-样~所以独生子女睇五六间好正常下……
其实我唔觉細女中学將ECA变成妹仔大过主人婆,佢係泳隊,而游泳亦係学校主要校隊,不过我女好悠下,而家甚至平曰分齡赛都無參加过,以学业為先,無压力~~不过可能佢無攞学校scholarship, 如果有攞既人,或者要更投入d.

我地兩條友平均去左0.5間,仲要番黎問首席代表講左乜,答係都係果D,無乜特別,咁即係~~~

Yanamami 發表於 17-8-8 13:01
两个女能力同性格唔-样,十间好正常範圍,两人睇既中学唔-样~所以独生子女睇五六间好正常下……
其实我唔 ...

朋友分享,憑體藝入,學校係對學生會有要求既~
‹ 上一主題|下一主題