用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問仔仔有冇幾會入順得聯會李兆基中學? ...
go

請問仔仔有冇幾會入順得聯會李兆基中學? [複製鏈接]

小五呈一
中文b 英文b 數學A 常b 體A 音A 操行A
交通安全隊
泳隊 直笛隊 音樂大使  小提琴3級
音樂節直笛比賽第三名
音樂全級之冠
操行奬  
小四排名係110人排36名 小五成績進步咗

1    0    0    0

Cocohei 發表於 17-7-24 10:22
小五呈一
交通安全隊

李兆基係B1中學,樓主要先理解囝仔本身學校往年PreS1成績,有幾多人過往升上B1學校。一般地區一線學校可能有50或以上學生屬於B1組別,而二線學校大約有3X%屬B1,所以最好先了解就讀小學升中數據作參考。

小五呈一
交通安全隊

首先要睇睇過往師兄師姐嘅升中派位"業績", 大約有幾多%入到band 1中學? 假設之前大約50%人數入到band 1中學, 咁考36/110就好穏陣, 但如果少過35%, 其實都好危危乎, 隨時跌去成為band 2生。

如果好肯定自己係band 1生, 咁自行可選李兆基作為其中一間報考中學, 如自行2間中學不成功, 到大抽獎階段放李中在甲一乙一, 來增加派入機會。

不過首先大前提要3次呈分試後成為band 1生先有得玩。 如果唔係target就要改一改了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小五呈一
交通安全隊

你先確定學校呈體育定視藝,跟住要睇下學校以住兩三年派位成績,確實左係b1學生就一定有得抽,但可唔可以自行成功無人答到。
我仔升中五,當年荃灣一線小學(當年派英中學校佔68%,無記錯嘅話),兩張成績表中英數常有七個A,另音視1a3b,操行A級三十左右,自行唔收。佢表達力唔強,應該咁死。

jk923 發表於 17-7-27 11:51

你先確定學校呈體育定視藝,跟住要睇下學校以住兩三年派位成 ...

先問校長,以往有幾多%是b1 生,然後看全級排名就知!
‹ 上一主題|下一主題