用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲2
樓主: bobotang
go

身心俱疲2   [複製鏈接]

5kin 發表於 17-7-19 16:20
恐怕係樓主仔仔籤運差,樓主選校又過份進取,所引致嘅不幸結果;

至於另一位同學,一係隨機號碼前,又或者 ...
應該係人家隨機號碼前, QC自行好嚴格, 無咁易入, 佢入到, 樓主仔仔應該都入到了。

os_ecu 發表於 17-7-19 16:06
Band 2 派 所謂 Band 1 學校可能因為

(1) 佢根本唔係 Band 2 學生; 佢係邊緣人真正派位時其實係 Band 1  ...

agree

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

「難道在校內排名較後的,卻會在全港排得較前嗎!」
已有ek高手多番提醒係有可能的。因校內排名會睇晒咁多科,而呈分試只睇其中幾科仲要有比重。

就算同學比你排名後(呈分排名前又好後又好啦),只要最後同一個band,大家機會就均等了。一切決定於隨機號碼。我都聽過某校考101升唔返聯繫中學,但考12x嘅升到。唔好彩囉。

仲有band 1校band 2校云云,的確只係家長叫法。band 1校都有機會少人爭(怕輸掛?),反而band 2校排得前。舉個例子,st frances小學今年都有乙二入,反而太古乙一入唔晒,唔通太古強過st frances嗎?

同意升中呢關太多不明朗因素。又難怪你咁嬲。希望仔仔在新學校更上一層樓啦

回覆樓主:

其實會唔會小六舉行ㄧ次全港公開試, 而按公開試成績來定全港排名或banding會公平D?
上來爬左好耐文發覺原來如果自行入吾到心儀中學,去到大抽獎要靠運氣風險真係好大

醒目開學勳章 王國長老

cc86 發表於 17-7-19 16:36
其實會唔會小六舉行ㄧ次全港公開試, 而按公開試成績來定全港排名或banding會公平D?
上來爬左好耐文發覺原來 ...

到時又嘈壓力大,一試定生死啦

回覆 little_yolky 的帖子

自行入都係其中一個可能性啫,
樓主又無講(可能根本唔知)另一位同學其實係咪有過人之處可以自行入到QC呢。

咁總唔能夠忽略任何可能性掛

回覆樓主:

所以而家升中遊戲策略真係好繄要

5kin 發表於 17-7-19 16:37

我諗軒官自行入得QC嘅都應該係級頭5,之後都係靠聯繫位或大抽獎居多
Btw....5kin,好耐無見你上EK,囝囝上年自行成功嗎?讀得開唔開心?

asrwz1107 發表於 17-7-19 16:19
香港的教育制度真係极度荒謬,應屆畢業生組別由前二屆ps1成績進行評估分組已經极度不合理,而且教育局又從 ...

agree unfair

另外,樓主好似無話有無扣QC。

大膽講句,
如果無扣QC,睇落樓主都唔夕戈鐘意QC啫,
就算比樓主仔派到QC,恐怕樓主都會出去再扣門?

如果扣門失敗咗,咁樓主更應慶幸仔仔無派入去,
因為人地學校唔比你扣門成功,咁樓主仔仔响QC入面應該不算中上,
當初派到都未必係好事

little_yolky 發表於 17-7-19 16:24
1. 我估計小學部應該會俾accumulate個呈分次第, 唔會咁大整估俾三次你叫你自己諗吧。

2. 我都覺得樓主小朋 ...
正正就係得一個總呈分名次,邊緣人咪有機會估錯BANDING (甚至係BANDING 同呈分名次有衝突)

5kin 發表於 17-7-19 16:37

都係既, 可能有特異功能都未定。

BBCOW2009 發表於 17-7-19 16:04
Band 2 同學有冇可能估錯Band, 其實佢也是Band1? 其實現在最大問題係每個人都唔知自己的banding, 冇辦法cha ...

正因為所有野都沒清晰指引, 學生只估計自己banding,(只有學校知,靠學校把口,這樣學校就可按自己心意提議目標學生選校)中學又沒分banding, 無論你派去哪所中學都係教育局都不會說是什麼banding. 所以根本無得challenge。

我說的band 2學生入了band 1英中,是老師說他屬於band 2 的。我知道有人會嘗試解釋因為種種因素以致發生這些事,但這都是大家估估下,始終教育局沒給同學及家長清晰指引,以致每年都繼續發生不幸的事情,真的不希望以後還會有不公平及錯配出現。

papa71 發表於 17-7-19 16:49
正正就係得一個總呈分名次,邊緣人咪有機會估錯BANDING (甚至係BANDING 同呈分名次有衝突)
...
因為到最後去到教育局, 仲會依呈分次第做配對, 所以B2果位如果係邊緣人, 差一兩個位, 會有機升咗做B1的, 學校其實都係估。

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

仔內向,自行不成功仍意料之內,小學建議我仔自行可㨂高一d(因為乙一差唔多必入,頗穩陣,唔怕試高d),先去試果兩間。

中一(升中二)依家ok啦,學術算前列份子,課外活動又有着落

bobotang 發表於 17-7-19 17:03
正因為所有野都沒清晰指引, 學生只估計自己banding,(只有學校知,靠學校把口,這樣學校就可按自己心意提 ...

其實今年係單數年, 多咗一個"變數", 用新Pre-S1成績去調整各間學校學生既Banding學額.

學校會更難估計情況, 所以官校多數學校會傾向更保守去評估學生既Banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

8啩一問, 乙1 QC後, 你排那些學校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobotang 發表於 17-7-19 17:03
正因為所有野都沒清晰指引, 學生只估計自己banding,(只有學校知,靠學校把口,這樣學校就可按自己心意提 ...
小學部應該都不知道學生的真正banding, 都係根據過去的升中數據估算, 除非有直屬中學, 中學部過料俾小學部, 小學部至會較準確估算到學生的banding。

係架, 我覺得好似JUPAS咁, 知道自己幾多分揀咩學校會公平啲。大家得個估字真係辛苦兼麻煩。但都好彩仔仔有實力, 叩到直資英中, 都算萬幸。

5kin 發表於 17-7-19 17:14
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

仔內向,自行不成功仍意料之內,小學建議我仔自行可㨂高一d(因為乙一差唔多 ...
開心就好了,印象中你囝囝小學也讀得唔錯,中學揀啱學校又讀得開心那是最好不過

hkpapa852 發表於 17-7-19 17:16
其實今年係單數年, 多咗一個"變數", 用新Pre-S1成績去調整各間學校Banding.

學校更難估計情況, 所以官校多 ...
終於見到你出現 !
‹ 上一主題|下一主題