用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲2
go

身心俱疲2  

由知道结果至今天,终於才勉強鼓起勇起講下自己的經歷,小兒的小學與QC是聯繫,今年結果很好,精英班的男生除了沒選的都入了QC, 而我是唯一不幸的一個,竟被派了band 2 中中,連成績較後的都派到QC, 這令我家一片愁雲慘霧,起初我沒太大的担心,因為一心以為是按成績組別派位,小兒是band1成績,以為差極都有個譜,點知是被派去了很後的志願,而我校的band 2 (老師說的)卻又可派去了band 1學校(不是QC), 教育局上指引說明先派第一組別的學生再派第二組別是錯的,教育局當然不能解答我的疑問,因為連他們都不能自圓其說,但教育局有好多解釋,例如:沒有中學banding列表, 只是坊間自行排名而已,所以他們說我現時的學校不是band 2呀,而每間小學的學生亦沒有明確被告之屬於哪個組別,這就令教育局及小學可開脫,小學可用不正確手段誤導令原本有機會選QC的同學以為自己不逹標而不敢選,(這令學校達到預期目的,令某班的命中率高,學校的派位成績又可做得好靚),(我只是一個不幸例子),而教育局亦可以不怕任何投訴,因為從來教育局都不會透露學校及學生是什麼組別。

如果有人不啱聽的可以不看,我只想借這平台講出香港教育制度的問題,為何不能清楚說明學生及中學的組別好讓同學及家長知道自己應如何選校,不會錯配,而教育局亦需要對所做出的派位結果負責任,現時的制度令我們投訴無門。(原諒我沒花心思把文字修飾,想到便寫)。

相信有家長已估到我是哪所小學,如有師弟對於來年選校有疑間,可私訊我,我會盡量把自己的經驗分享。

那現在叩門情形怎樣?

幸好叩到一間直資英中,但就我知亦有不幸的band 1同學還沒有更好offer.(他已不是選QC)

bobotang 發表於 17-7-19 14:40
由知道结果至今天,终於才勉強鼓起勇起講下自己的經歷,小兒的小學與QC是聯繫,今年結果很好,精英班的男生 ...
I agree with you!
Everything is not "randomly assigned".

bobotang 發表於 17-7-19 14:40
由知道结果至今天,终於才勉強鼓起勇起講下自己的經歷,小兒的小學與QC是聯繫,今年結果很好,精英班的男生 ...

會唔會呈分名次同學校名次唔同, 因為計法可以是不同.
我阿仔學校就是不同計法, 有同學呈分名次比學校名次低5位.
所以學校名次差係 band 1 但差是band 2.
唔知是否同一case. ("連成績較後的都派到QC")

恭喜叩到一間直資英中. 向前望, 唔好再唸返d唔開心事.

再一次證明唔好信晒學校老師嘅說話! 嗰D咩100%派頭3志願, 99%派第1志願, 真係睇完笑下就算!

學校有給我呈分名次,是已經微調了,是較學校排名後的,我們都是按呈分名次比較的,在我較後的同學都入到qc, 所以我更肯定我都是同一組別,但教育局辯稱不是按校內排名,是按全港小學排名,難道在校內排名較後的,卻會在全港排得較前嗎!他們根本都不知如何解釋,亂答一通。
再者,學校會否入錯分數給教育局,我們沒辦法得知,全部都不公開的,我們難以申訴。

對呀,不要相信學校出的數字,我校精英班從來都說派到了頭4 志願,而我卻派到超過4雙倍咁後。教育局都是靠不住的。官字2個口,政府部門從來官官相衛,我去了申訴,還要等是否受理!

其實只要大家齊心,嘗試向各部門申訴,說不定能有個上訴機會,莊豐源案都是一個例子啦。大家都以為沒可能的,卻比他贏了。

ah_wa 發表於 17-7-19 15:18
會唔會呈分名次同學校名次唔同, 因為計法可以是不同.
我阿仔學校就是不同計法, 有同學呈分名次比學校名次 ...
多謝 ah-wa, 我會教導仔仔努力向上,做家長的再難都要行下去。

回覆 bobotang 的帖子

敢問QC乙部放第幾志願?甚至整個乙部排名?

至今仍不明白band2學生都可以派到band 1學校,而band1學生由跌落band2學校。

請問樓主係咪可以寫信教育局投訴。

2jkidsfather 發表於 17-7-19 15:07
I agree with you!
Everything is not "randomly assigned".
Within same banding, the assignment is randomly assigned (from EBD),

剩係呢個就夠玩死你了

5kin 發表於 17-7-19 15:45
回覆 bobotang 的帖子

敢問QC乙部放第幾志願?甚至整個乙部排名?
qc 乙部放第一

樓主可否分享自行,甲部,乙部選左d咩學校

bobotang 發表於 17-7-19 15:30
學校有給我呈分名次,是已經微調了,是較學校排名後的,我們都是按呈分名次比較的,在我較後的同學都入到qc ...
純路過...如果有更多資料,例如兩位同學三次呈分名次,乙部選擇,或許能解開謎團...

1. 兩位同學,學校呈分名次較後的,去到教育局排BANDING時是否同樣一定較後嗎?

那要看比較呈分名次時,是純將三次名次相加,還是分開每次比較. 呈分名次(10, 15, 20)  最後的BANDING 未必一定會高過 (17, 17, 17) 的.當然這些特別例子只會發生於邊緣人上.

2. 假設兩個人同BANDING, 名次先的會先入乙一嗎?

這個大家都知,同BANDING就要比好彩,隨機號碼定勝負.如果唔好彩入唔到乙一,就要看之後怎定止蝕位.

Band 2 同學有冇可能估錯Band, 其實佢也是Band1? 其實現在最大問題係每個人都唔知自己的banding, 冇辦法challange教育局出錯

s.y.lau 發表於 17-7-19 15:46
至今仍不明白band2學生都可以派到band 1學校,而band1學生由跌落band2學校。

請問樓主係咪可以寫信教育局投 ...
Band 2 派 所謂 Band 1 學校可能因為

(1) 佢根本唔係 Band 2 學生; 佢係邊緣人真正派位時其實係 Band 1 身份, 而佢又好勇咁唔聽學校支笛擺啲所謂 Band 1 學校嚮頭.

(2) B1 啲同學無揀盡晒 所謂 Band 1 學校 + 隨機no. 夠前

Band 1 派 所謂 Band 2 學校可能因為

(1) 佢根本唔係 Band 1 學生; 佢係邊緣人真正派位時其實係 Band 2 身份,

(2) 隨機no. 太後.

(3) 選校太過揀擇進取, 只選部份 所謂 Band 1 學校, 無 set 到保險線,

Just my two cents

os_ecu 發表於 17-7-19 16:06
Band 2 派 所謂 Band 1 學校可能因為

(1) 佢根本唔係 Band 2 學生; 佢係邊緣人真正派位時其實係 Band 1  ...
樓主的排較後名次的同學同樓主小朋友都係B1, 但人哋隨機編號前, 咪抽到聯繫位, 而該位B2抽入B1英中既, 好簡單, 夠勇, 執死雞, 又俾佢執到。
如果樓主在現獲派的中中學校前有填該B2生選既學校, 就一定會派入, 如果無派入, 好簡單, 一係該生係邊緣人, 原來真正係B1, number又好, 一係樓主小朋友真正係B2。不過應該係該小朋友係B1既機會大D, 因為樓主小朋友好叻叩到直資英中門, 成績一定有番咁上下。

香港的教育制度真係极度荒謬,應屆畢業生組別由前二屆ps1成績進行評估分組已經极度不合理,而且教育局又從來不公布,令學生及家長好似瞎子摸象咁,努力了那么麽多年卻因為師兄師姐的成績影響到自己的派位,真的合理嗎?

恐怕係樓主仔仔籤運差,樓主選校又過份進取,所引致嘅不幸結果;

至於另一位同學,一係隨機號碼前,又或者自行入Qc。

學校入錯分雖有可能,但相信校方一定唔希望發生呢d低級錯誤,實會小心處理以免口實

papa71 發表於 17-7-19 16:02
純路過...如果有更多資料,例如兩位同學三次呈分名次,乙部選擇,或許能解開謎團...

1. 兩位同學,學校呈分名 ...
1. 我估計小學部應該會俾accumulate個呈分次第, 唔會咁大整估俾三次你叫你自己諗吧。

2. 我都覺得樓主小朋友名次較後既同學抽到QC但佢抽唔到係一D都唔奇, 因為大家都係B1, 最後只係純講運氣而已。至於話B2同學都入到B1英中, 只可以話人哋填表策略優勝+運氣好而已。如果話B2同學仔乙一入QC就話奇啫, 其他B1英中, 執到雞真係一D都唔奇, 我自己當年衰派咗入中中, 都係皆因無盡填B1中學。