用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲2
樓主: bobotang
go

身心俱疲2   [複製鏈接]

Goodluck_CKC 發表於 17-7-22 21:53
升中試點考視藝,音樂

咪唔考咯,體育都冇考啦。視藝、音樂同運動一樣,都當特異功能,反正好多學校都有運動獎學金同音樂獎學金㗎啦。我反而覺得依家計視藝同音樂,完全唔睇體育夠唔公平咯。另一方面又話依家啲細路運動少⋯⋯但教育局自己都完全唔重視。

不過,改唔改都唔到我哋話事,吹下水啫

kittypo    發表於 17-7-23 00:27

5kin 發表於 17-7-22 21:00
咁多人鐘情考升中試,
係當年自己考唔好要子女代你一雪當年自己考得唔好,
定係覺得自己比唔夠壓力仔女? ...

十分簡單,每個人都會為自己打算嘅,邊種方法易啲駕禦,相對上自己又有優勢就自然想用採用。

YmOra 發表於 17-7-21 23:00
你好堅強呀!你囝囝有你响佢身旁必定無懼怕無不成的事呢!預祝孩子學業進步,入U順順利利呢!

好奇 ...

YmOra, 多謝鼓勵,仔仔呈一二排名差不多,都是band1組別,呈三最好,追回20名。

YmOra    發表於 17-7-25 16:54

Hohoman 發表於 17-7-22 09:00
好同意你的講法。B1生入B2,就有人話可能估錯banding,或唔好彩。而B2生入B1學校,就有人話該學生可能自行 ...

Hohoman,好多謝你中肯的說話,其實自己連傷心的時間都沒有,便要周圍叩門,現在有個較好的offer,總算安心點 ,此時此刻,其實內心仍然好悲傷,自問是強裝堅強,其實仍好需要安慰,支持及鼓勵,多謝這平台給我抒發一下情緒,亦多謝大家鼓勵。

os_ecu    發表於 17-7-27 14:43
myck008    發表於 17-7-26 18:45
babyguy    發表於 17-7-26 12:40
peipeiwong    發表於 17-7-26 09:13

bobotang 發表於 17-7-25 15:52
Hohoman,好多謝你中肯的說話,其實自己連傷心的時間都沒有,便要周圍叩門,現在有個較好的offer,總算安心 ...
"現在有個較好的offer" 恭喜你!

回覆 bobotang 的帖子

恭喜你.....Add oil

Hohoman 發表於 17-7-22 09:00
好同意你的講法。B1生入B2,就有人話可能估錯banding,或唔好彩。而B2生入B1學校,就有人話該學生可能自行 ...
這個不是人性不人性, 過份不過份的問題, 是現實的問題, 我自己是過來人, 第一身, 感同身受, 但有什麼好怨的, 我當年仲沒有叩門遊戲, 否則早就走了, 我小五小六四次考試全部級2添, 又要係九龍城網, 都要派中中, 有什麼辦法, 運氣唔好, 策略又錯晒, 咪硬食囉。遊戲規則就是這樣, 包含了運氣的元素, 好彩今年還叫學童無狂颷, 樓主小朋友仍叩到好一點的學校, 再過一兩年, 這種情況只有更多而已。又有誰能說樓主入唔到心儀入到依家呢間會唔好呢, 就是很氣結就是了, 氣結完咪又開開心心去返學囉。想象一下, 自己出七成力, 就可以輕輕鬆鬆考第一, 多麼的爽, 仲有大把時間玩其他嘢。心結要自己解開, 覺得前境灰, 咪自己加D顏色囉。

little_yolky 發表於 17-7-26 13:06
這個不是人性不人性, 過份不過份的問題, 是現實的問題, 我自己是過來人, 第一身, 感同身受, 但有什麼好怨的 ...

滿是正能量,前路自我勇闖 !
不過說易行難 !

jk111jk 發表於 17-7-26 13:28
滿是正能量,前路自我勇闖 !
不過說易行難 !
係架, 係好難架。不過, 小朋友一定都好唔開心, 做父母既就要撐住。我當年都係勁唔開心, 我由幼稚園開始已經勤力溫習, 努力咗8年, 點解咁樣, 真係好難過。不過, 阿爸安慰我, 話間學校好好既, 大家姐都考唔到 (大家姐當年係屋企讀最多書既, 仲係升中試年代, 佢係考唔到我間學校, 不過, 佢考到協恩............) 咁我咪又開心返囉, 你估阿爸唔想我讀MCS咩。到會考, 我自我感覺十分良好, 感覺有幾條A, 點知放榜一條A都無, 全部B, 咁我又upset啦, 但家姐又安慰我, 你成績平均丫嘛, 科科B好難考架。咁我又開心返了, 反正入到預科, 會考成績無人理了。

其實做人開心D無咩唔好, 成日諗住點解係咁, 無理由, 唔公平都無用, 好似C6會考成績由A至F都有, 咁佢又好開心成日講响咀邊, 話自己好叻, 會考A, B, C, D, E, F全部有齊, 咁做人阿Q啲咪開心囉。

admiral1008    發表於 17-9-22 20:49

命裏有時终會有,命裏無時莫強求。得到也末必好,得吾到亦吾洗怨,每個人條路吾会倒模,就算读到老牌名津又如何,佢吾包上大学喎
!如果係叻嘅,去到邊到發光發亮。過吾到自己只係一羣怪獸家長投放係自己身上的目光和偷笑吧。

vinvin901    發表於 17-8-17 10:17

CheungAA 發表於 17-7-26 14:34
命裏有時终會有,命裏無時莫強求。得到也末必好,得吾到亦吾洗怨,每個人條路吾会倒模,就算读到老牌名津又 ...

你講到咁白,叫人情何以堪!?

回覆 CheungAA 的帖子

針吾吉到肉吾知痛,b1入b2比我都吾甘心囉

chrischeung 發表於 17-7-26 18:29

我估佢意思係band 1尾or band 2頭博入band 1A

chrischeung 發表於 17-7-26 18:29

点会吾知痛?!怨天怨地都吾係辦法,盡了努力,有时都要信吓命運,更何况这是六合彩遊戏!唯有向前望,相信更好的在眼前。

little_yolky 發表於 17-7-26 13:06
這個不是人性不人性, 過份不過份的問題, 是現實的問題, 我自己是過來人, 第一身, 感同身受, 但有什麼好怨的 ...

同意, 分享有時係為鬆一鬆, 有時係事後檢討, 比以後的家長多一個參考.

little_yolky 發表於 17-7-26 13:39
係架, 係好難架。不過, 小朋友一定都好唔開心, 做父母既就要撐住。我當年都係勁唔開心, 我由幼稚園開始已經 ...

呢D 先叫正能量!

optman88 發表於 17-7-26 20:05
同意, 分享有時係為鬆一鬆, 有時係事後檢討, 比以後的家長多一個參考.

係呀!十分同意你的講法,jm們都是本著這意而做,但有時又會被愛捉"字蚤"的牽起"群插",本意想鬆一鬆,分享一下過去經驗亦變得""不是味兒""呢!結果,走得嘅又走,停聲嘅又繼續停聲,對好想知多D嘅jm們就是一大損失,對EK亦是也.

CheungAA 發表於 17-7-26 19:17
点会吾知痛?!怨天怨地都吾係辦法,盡了努力,有时都要信吓命運,更何况这是六合彩遊戏!唯有向前望,相信 ...
對, 尤其好似樓主咁, 點睇都係B1, 又有咁好既聯繫, 自行一定搏盡佢, 唔係乙一無咗機會, 所以一定 係博, 只係唔好彩, 乙二以後既部署失利, 所以跌咗入B2學校。呻一下, 又可以俾以後有同類家長參考, 自己係咪可以搏到咁盡, 止蝕位應該放第幾等等。

little_yolky 發表於 17-7-27 11:37
對, 尤其好似樓主咁, 點睇都係B1, 又有咁好既聯繫, 自行一定搏盡佢, 唔係乙一無咗機會, 所以一定 係博, 只 ...
樓主呢個案例說明咗兩個情況:

1. TSK已經唔經灣仔區B1學生既保險線, B1學生係有機會入唔到
2. B1學位充足既區, B1生全票先放B1中學既重要性: 如果樓主係TSK後再放埋RC同埋其餘本區/他區B1中學, 可能未必會跌落B2中學

係B1學位充足既升中網, 唔全票放晒所有可選既B1中學先, 變相係提早投降
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-27 11:44
樓主呢個案例說明咗兩個情況:

1. TSK已經唔經灣仔區B1學生既保險線, B1學生係有機會入唔到

所以, 其實樓主TSK同派咗間咩中中, 之間放咗咩學校, 係好具參考價值, 不過樓主唔肯講。好可惜。

我自己當年都似樓主情況, 我係九龍城區, B1位理應充足, 我無可能係B2, 必定係B1, 但我無填晒所有B1學校(因為當年資訊唔發達, 實在唔知邊間係B1), 將所有最熱門既學校填晒落乙一至乙五, 我仲記得頭三志願係MCS, 拔萃(男女), 民生, 居然連聖家都無填, 所以就入咗第一間志願6既中中。老師又無叫我改喎。

我到幾十年後既今日都仲記得頭三點排, 可想而知我當日既打擊有幾大, 點可能唔明白樓主同佢小朋友既心情, 我既唔甘心肯定比樓主小朋友有過之而無不及。不過, 依家我睇返轉頭, 又無話呢間學校唔好既, 都好好, 學校既風氣同一班熱心既老師塑造咗我既性格, 我也成長得十分開心。成日見EK好多人講以前自己遇見咩問題老師, 起碼呢間學校入面我只遇到一個, 比例都算小。除咗你客觀既數據分析, 有時個天點解要咁安排, 一定有佢既原因既, 不過, 可能要幾十年後至知點解。我依家就知道了。

CheungAA    發表於 17-7-27 12:51
‹ 上一主題|下一主題