用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲2
樓主: bobotang
go

身心俱疲2   [複製鏈接]

lingkinkin 發表於 17-7-20 21:51

沒有絕對的公平,例如,超級人見人愛B1中學,只可收生12 ...
當然知道世事無絕對公平,只是覺得以考生自己的考試成績去划分組別會相對公平。在同一組別內再以抽簽形式去分派中學,如教育局公布學生組別咁可以最大程度減少錯配的機會

5kin 發表於 17-7-20 22:49
教育局唔應該令自己用作升中派位嘅工具,方便家長/中小學用作比較學生嘅工具
(依家係比較到,不過唔係絕對 ...
首先我不認爲家長排名是因爲虛榮心或好奇心,如不真實了解自己孩子的排名或學校的排名又如何去幇孩子選擇一個適合的學校?教育局公布學生組別,學生家長學校都能清晰知道學生的能力屬於哪個級數,則可以減少因策略出錯或估錯組別而出現的錯配情況。

現行雖有叩門機制,但真能叩門成功上訴的又有幾人?未曾親身經歷過,其中的艱辛……我相信沒有任何一位家長學生想經歷

asrwz1107 發表於 17-7-21 00:15
首先我不認爲家長排名是因爲虛榮心或好奇心,如不真實了解自己孩子的排名或學校的排名又如何去幇孩子選擇一 ...
我認為令到家長學生争崩頭去揾 band one 學校,主因係教育局攪咗中中,英中學校出黎。band one大部份都係英中,其他banding學校就唔可以做英中。攪到人人爭住入band one中學。我記得以前band one至band five學校都有英中,家長主要考慮會係地方距離同校風問題。

Goodluck_CKC 發表於 17-7-21 07:37
我認為令到家長學生争崩頭去揾 band one 學校,主因係教育局攪咗中中,英中學校出黎。band one大部份都係英 ...

同意

Jasmine-4711 發表於 17-7-20 22:38
回覆 os_ecu 的帖子

請教band2中的学生,band 3保險線应set在乙#幾?
有朋友提議過係乙五左右, 因為太後連保險線都可能無位了

Gogojuly 發表於 17-7-20 21:40
請問自行階段中學是否可以自主收學生?例如B1學校,能否在自行階段因學生家庭背景而收B2-B3學生?
...
話明係自行, 當然學校想點收都得。但如果唔係有人事, 單靠家庭背景, 真係好難有B1唔收收B2, 甚至B3, 除非係四叔或李+X個孫吧。

simonwan 發表於 17-7-20 17:58
每次呈分試,級一學生,級二學生拿到幾多調整分(用來全港排名)系由師兄姐 pre s1 決定。系自己學校拿高 ...
我係回應你呢句 "pre S1 已經決定該校來屆有幾多 band 1 位", 想指出 Pre-S1 係唔會單獨用嚟分幾個人入邊個banding.

至於為咗爭名次有無勾心鬥角,就真係見人見智。  
個人覺得做好自己就得了,攪埋啲小動作都係為咗自我感覺良好,其實對個結果係無乜實際作用的.

5kin 發表於 17-7-20 17:49
如果間小學真係覺得今年band1生數目遠多於往年,
我想信校方一定有方法同教育局反映要調整,

因我見某校上年入BAND 1津校 56.82% , 今年入BAND 1津校 65%
有什麼睇法?

Goodluck_CKC 發表於 17-7-21 07:37
我認為令到家長學生争崩頭去揾 band one 學校,主因係教育局攪咗中中,英中學校出黎。band one大部份都係英 ...

同意

呢個就係關鍵,多得羅范唔少。小學咁細個已經決定了有冇得入大學之路。中中入本地8大真係唔多,就算入到,追同埋英語教學媒體的適應,都要花一段時間和心血

lrxsam 發表於 17-7-21 13:33
呢個就係關鍵,多得羅范唔少。小學咁細個已經決定了有冇得入大學之路。中中入本地8大真係唔多,就算入到, ...

同意。

回覆 Band5 的帖子

有道理!

至於為咗爭名次有無勾心鬥角,就真係見人見智。

feedback:  記得2年前我女考了幾次級
高名時,  有位名次高少少的家長猛問在那裡補習的。
                  我說自己教的 (實情),
不信, 借其他人再問。   生怕你收埋本武林秘笈咁 !
                  做了幾年同學,我們冇其他溝通
問佢普通野支吳以對。   成個西毒歐陽瘋

reginamom 發表於 17-7-21 14:17

記得2年前我女考了幾次級高名時,  有位名次高少少的家長猛問在那裡補習的。 我說自己教的 (實情), 不信, 借其他人再問。   生怕你收埋本武林秘笈咁 ! 做了幾年同學,我們冇其他溝通問佢普通野支吳以對。   成個西毒歐陽瘋
我小朋友嗰班都有呢個情況; 一派咗卷/成績表, 大人有大人傍敲側擊,小朋友有小朋友剌探軍情。好睇過 "宮心計". 我心諗,俾你知到所有細節又點,照搬去你度又會有相同效果咩 ? 抑或你讀多啲人哋又會讀少啲襯返你?

os_ecu 發表於 17-7-21 14:30
我小朋友嗰班都有呢個情況; 一派咗卷/成績表, 大人有大人傍敲側擊,小朋友有小朋友剌探軍情。好睇過 "宮心 ...

有D家長真係好癡線架,有時搞到D小朋友都有少少心理問題,我個仔啲同學,試過爭幾分唔夠一百分,都會喊出來,嗰啲已經係全級頭幾位嘅人,仲日谷夜谷,為咗乜?

os_ecu 發表於 17-7-21 09:25
有朋友提議過係乙五左右, 因為太後連保險線都可能無位了
呢句真。

有朋友仔B2, 保險線太後, 最後派咗去1X志願, 好彩叩返直資。佢乙一放間B1-B2A, 係B1學生保險線, 不過B2都有機會, 但佢實在運氣唔好, 保險線set太後, 有間B2要放乙一既, 佢放乙三, 佢話其他填唔落手, 本來B2乙三幾好既保險線, 佢放咗乙七, 真係唔死都一身散。有陣時, 真係唔好太搏, 填唔落手都要填, 小朋友運氣好, 自然入到乙一, 保險線係要嚟妨運氣唔好。

HM168 發表於 17-7-21 11:00
因我見某校上年入BAND 1津校 56.82% , 今年入BAND 1津校 65%
有什麼睇法?
1. 今年小朋友運氣比去年好。
2. 今年家長選校策略比去年家長好。

3. 今年係單數年, 用新2016學生pre-S1數據, 呢年學生成績比之前2012既好。

optman88 發表於 17-7-19 19:34
樓主如果唔介意話比大家知乙部排法, 討論價值會高好多 ^_^

全部排法就不好說了,TSK 第三。

我都是想抒發一下情緒,教育局的低透明度,任我們點計都計唔到架喇,排名在3份2後的同學入了B1C 學校,可以說是自行被錄取呢,band 1生入了B2中中,亦可以說成該校是band 1學校呢,因為根本沒有講明學校的banding, 是坊間自行推算啫,所以是投訴無門的。大家心平氣和討論好了,因為不會有答案的。

我問了教育局,負責人說有一份資料比學校講述band 1,2,3學生人數,但只是大概數字,而學校會因應這些數字教家長選校,按慣例,我校只會叫band 1頭約25名男生選QC,之後的就會向他們說沒機會架喇,但卻可以揀SKH 喎,SKH都是band 1 學校,既然同是band 1 學校,即是那些學生都可選qc(這不是我想討論的話題了)。

教育局更神奇,我說了自己情況,後面的都入了qc, 那表示小兒都是band1生,為何卻派去了band2 學校。她說校內排名不準的,要看全港排名,難道在校內排名較後的,在全港排名會排前了?

我知道怎說都不能改變事實,亦只能接受,借此平台抒口氣,希望減壓,亦希望將經驗分享比同校的師弟,可pm我 (不常上線,會遲些覆)。

p.s. 排名50,60後的2位女生都好好運派到灣仔band 1 A女校,超好彩,所以說我校band 1生數目不少的。(其實老師不提議的,卻比佢搏到)

lingkinkin 發表於 17-7-21 14:44
有D家長真係好癡線架,有時搞到D小朋友都有少少心理問題,我個仔啲同學,試過爭幾分唔夠一百分,都會喊出來,嗰啲已經係全級頭幾位嘅人,仲日谷夜谷,為咗乜?
日谷夜谷,為咗乜? 為咗考第一.

級一只有一個, 聽SPCC講佢有一個 scheme 係專俾學校 recommend 佢一個學生俾SPCC. 通常呢個就係級一.

bobotang 發表於 17-7-21 15:04
全部排法就不好說了,TSK 第三。
明白, 就咁睇, 如果係 Net 12, 你小朋友應該唔係 Band 1 介別了
‹ 上一主題|下一主題