用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲2
樓主: bobotang
go

身心俱疲2   [複製鏈接]

simonwan 發表於 17-7-20 17:29

師兄師姐考完 pre S1 已經決定該校來屆有幾多 band 1 位,任你呢屆同學仔整體成績幾好都系甘多位。甘系唔系固定佐數目?

例如,有弱校整個年級都系得 2 個band 1 位,甘該校成績好的同學咪要打生打死爭個兩個位,級三都跌落band 2, 你話死唔死?
Pre S1 係用嚟 callibrate/adjust 同學仔既標準分, 跟住係會用個 adjust 咗既標準分既排名, 再界三個等份嚟分開 band 1/2/3,  

Pre S1 唔係直接用嚟分 banding 的.

simonwan 發表於 17-7-20 17:29
師兄師姐考完 pre S1 已經決定該校來屆有幾多 band 1 位,任你呢屆同學仔整體成績幾好都系甘多位。甘系唔 ...
如果間小學真係覺得今年band1生數目遠多於往年,
我想信校方一定有方法同教育局反映要調整,

不過一定唔可能同唔可以公開比家長知。

你可以話如真有此事係黑箱作業,我返而覺得係保障機制運行嘅必要保密性。

真係無辦法,小學校方都仲有好多嘢幫到個小朋友嘅,
至少我見仔間小學真係有backup小朋友

以上純粹個人淺見

deleted

simonwan 發表於 17-7-20 16:59
現行制度仲有以下壞處:1. 每 級 Band 1 位數目已經固定,學生要跟同學鬥排位,造成學生之間(及家長)勾心 ...
真正band1生根本唔需要怕d 補習谷上去嘅,
靠補習先谷得上band1,唔通補到上大學咩?

bobotang 發表於 17-7-19 14:40
由知道结果至今天,终於才勉強鼓起勇起講下自己的經歷,小兒的小學與QC是聯繫,今年結果很好,精英班的男生 ...

樓主對派位結果難以接受,當然可以理解,每年嘅離奇個案,真係數之不盡!

不過如果以為教育局唔能夠自圓其說,那又未免太睇小佢哋喎!

根據樓主所講嘅有限資料,要解釋並無難度!

重溫返樓主所提嘅重點先:
…學生P(樓主兒子)未能派到QC或其他B1中學,派到B2中中。
…學生Q排名在P之後,派到QC。
…學生R排名在P之後,派到另一B1中學。

最少有三個可能情況:

1)P,Q,R同是B1,P隨機號碼在Q,R之後。Q,R都成功派乙一,但到P已冇位,P最後只能派到B2中中。

2)P,Q,R同是灣仔B2,亦同是全港B1。Q,R隨機號碼在P之前,Q在甲部派到QC,R在甲部派到B1中學,而P卻只能在乙部派到B2中中。

3)P,Q是B1,R是B2,R乙部執雞成功,(假設P在B2中中之前沒有選該B1中學)。

至於係邊個情況,就天曉得了!

如果有多啲樓主及同學,或者其他灣仔區嘅派位資料,可以再引證一下!

os_ecu 發表於 17-7-20 17:39
Pre S1 係用嚟 callibrate/adjust 同學仔既標準分, 跟住係會用個 adjust 咗既標準分既排名, 再界三個等份嚟 ...

每次呈分試,級一學生,級二學生拿到幾多調整分(用來全港排名)系由師兄姐 pre s1 決定。系自己學校拿高分系無用,拿高名次才有用,要拿高調整分唯一辦法系打低同學,排高些級名次。甘樣的制度仲唔系鼓勵勾心鬥角?

os_ecu 發表於 17-7-20 17:15
Just 討論一下 ....

Banding 係跟 同區/全港 同屆參加派位學生總人數平均分三份, 何來數目已經固定 ? 你 ...

subb 發表於 17-7-19 17:24
想問問 新Pre-S1成績去調整各間學校Banding 係點????

我諗hkpapa既意思係,於15同16年升中既同學,因為係根據12/14呢兩年pre-s1成績而決定該校有幾多b1位,咁睇返喺15年學校實際有幾個同學派入b1校,咁樣既話,於16年升中既同學咪可以以呢個數據做參考,睇自己校內排名會唔會多出b1數、抑或係邊緣人,或者根本係離開好遠,從而作出選擇,咁當然要保守啲將有關banding假設少咗少許。
而今年升中係睇14/16年pre-s1成績,因為多咗16年呢個新數據,而你唔會知道16年本校pre-s1成績係好咗定差咗,所以變咗有個變數,可能變好,亦可能變差,亦令單數年升中的家長更為頭痛。

simonwan 發表於 17-7-20 17:23
認同樓主現制度透明度低,并非一個好制度。其實我贊成恢復1978年前的升中試。建議如下:
1  全港用同一份卷 ...

贊成!!!

simonwan 發表於 17-7-20 17:23
認同樓主現制度透明度低,并非一個好制度。其實我贊成恢復1978年前的升中試。建議如下:
1  全港用同一份卷 ...
贊同。就算唔夠人鬥也輸得心服口服。
仲有點解教育局唔公布學生banding?目的是什麽?

little_yolky 發表於 17-7-19 16:25
應該係人家隨機號碼前, QC自行好嚴格, 無咁易入, 佢入到, 樓主仔仔應該都入到了。 ...
請問自行階段中學是否可以自主收學生?例如B1學校,能否在自行階段因學生家庭背景而收B2-B3學生?

5kin 發表於 17-7-20 17:37
回覆 simonwan 的帖子

升中試無助減壓,一樣有小學(尤其是現行較多學生升讀band1生為主的小學)由細開始 ...
Can't agree more.

Gogojuly 發表於 17-7-20 21:40
請問自行階段中學是否可以自主收學生?例如B1學校,能否在自行階段因學生家庭背景而收B2-B3學生?
...

應該可以,不過原因未必同家庭背景有關,可能為特長。

asrwz1107 發表於 17-7-20 21:26
...

沒有絕對的公平,例如,超級人見人愛B1中學,只可收生120人,但係有121人申請,全部人考試都科科滿分,咁凸出果一個人(或更多)派唔到,又如何可以公平地滿足家長的要求呢?

回覆 os_ecu 的帖子

請教band2中的学生,band 3保險線应set在乙#幾?

asrwz1107 發表於 17-7-20 21:26
...
教育局唔應該令自己用作升中派位嘅工具,方便家長/中小學用作比較學生嘅工具
(依家係比較到,不過唔係絕對排名某學生係全港第幾名,重點係唔方便)。

家長有自由用坊間沒有認可性嘅工具去排名(滿足好奇心/虛榮心?),
但教育局作為政府/官方機構為乜要協助做呢d嘢令自己被人插得再應棍d先?

依家學生有機會因為隨機號碼較後及/或選校策略錯誤而獲派較不受歡迎中學,
但仍有扣門機制去「上訴」;

而且家長唔鍾意間中學,
並不代表唔適合個小朋友;

反之家長心儀的中學,
小朋友入到去考得差對個小朋友有幾好呢?
夾硬推個小朋友入間唔夠料讀嘅中學,
然後將問題推比學校老師同駐校社工,
我睇唔出呢種行為有幾為小朋友着想囉

淨係比個學生嘅banding出嚟,
實有人八八卦卦咁將唔同小學唔同名次嘅banding比較。

cc86 發表於 17-7-19 16:36
其實會唔會小六舉行ㄧ次全港公開試, 而按公開試成績來定全港排名或banding會公平D?
上來爬左好耐文發覺原來 ...

絕對同意樓主嘅意見,香港的教育制度越改越失敗,越唔公平。建議如下請各位家長提意見:
1、取消呈分試和入學前考試,恢復全港公開統一升中試,按成績劃分BANDING兼學校面試形式取錄,大家一視同仁。
   現時呈分試由各校自行出題考試,各校教學及出題深淺程度不一,而採用前兩屆學生的PRE-S1的成績做參考對應屆學生唔公平。

2、取消直資名校附屬小學一條龍制度,對全港學校BAND1學生更加唔公平。

3、取消名校世襲制。世襲制其實等如內地嘅走后門,只不過我地香港將呢種走後門合理化和制度化。

Charlotte_mom 發表於 17-7-19 16:36
到時又嘈壓力大,一試定生死啦

我依家諗返起都覺得阿女升小一時好彩,抽到乙二小學,基本上係接近100%升band 1 英中。

如果佢嗰陣抽到乙一,我呢幾年都應該好大壓力!

Band5 發表於 17-7-20 17:58
樓主對派位結果難以接受,當然可以理解,每年嘅離奇個案,真係數之不盡!

不過如果以為教育局唔能夠自圓 ...
agree
‹ 上一主題|下一主題