用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 身心俱疲2
樓主: bobotang
go

身心俱疲2   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-7-19 17:16
其實今年係單數年, 多咗一個"變數", 用新Pre-S1成績去調整各間學校Banding.

學校更難估計情況, 所以官校多 ...
我兩個都係單數年, 好慘。

其實今年係單數年, 多咗一個"變數", 用新Pre-S1成績去調整各間學校Banding.

學校更難估計情況, 所以官校多 ...
想問問 新Pre-S1成績去調整各間學校Banding 係點????

subb 發表於 17-7-19 17:24
想問問 新Pre-S1成績去調整各間學校Banding 係點????
之前寫得唔好, 應該係話, 用新既Pre-S1去計算學生既Banding.

如果新個次Pre-S1成績係區內相對係差咗(未必係師兄姐考得好, 可以係人地考得更好), 就算同一級名次, 同區排名都會比上年低咗.

假設上年有30個B1學額, 但用新Pre-S1調整後, 如果成績相對係"跌咗", 有機會少咗1,2個, 甚至幾個B1學額.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我有叩門,但請明白叩門比自行難得多了,如果要現時攪珠入去的同學仔叩門相信沒多少人叩到。

Charlotte_mom 發表於 17-7-19 16:36
到時又嘈壓力大,一試定生死啦
咁三次呈分嘅卷係全港性囉,橫掂三六年級有Tsa,中一有ps1。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-7-19 17:32
之前寫得唔好, 應該係話, 用新既Pre-S1去計算學生既Banding.

如果新個次Pre-S1成績係區內相對係差咗(未必 ...

請教,如果今年學校派B1位多過前幾年,咁可否理解為明年派B1位的數目,應同今年數目差不多?

sharol1312 發表於 17-7-19 17:43
咁三次呈分嘅卷係全港性囉,橫掂三六年級有Tsa,中一有ps1。

咁一定公平d,我都有咁諗過!

bobotang 發表於 17-7-19 17:34
我有叩門,但請明白叩門比自行難得多了,如果要現時攪珠入去的同學仔叩門相信沒多少人叩到。 ...

叩門真的看高一線,你仔仔已好叻,唔好咁大壓力啦!
我都明白你有幾唔甘心。

abcbb 發表於 17-7-19 17:51
請教,如果今年學校派B1位多過前幾年,咁可否理解為明年派B1位的數目,應同今年數目差不多?
...
有好多因素影響, 如自己學校家長, 以及同區學校家長既填表進取度.

只有知道全區小學既升中派位變化, 先可以較清楚, 自己學校B1名是否真的多了.

一間地區名校, 通常較有能力保持佢既B1比例係不會有太大變化, 其餘既二/三線小學, 就好難講了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-19 17:19
開心就好了,印象中你囝囝小學也讀得唔錯,中學揀啱學校又讀得開心那是最好不過 ...
小學因為响「不受一般家長歡迎嘅小學」就讀,仔讀得頗開心同受教,
而且學校d比賽好多都有預佢份,先有足夠彈藥去獲得自行嘅面試機會。

最緊要係小學將仔個基礎打得好,唔係一味谷考試成績就算,上到中學尚算應付到

Eat_Sleep_Play    發表於 17-7-19 18:17

bobotang 發表於 17-7-19 14:40
由知道结果至今天,终於才勉強鼓起勇起講下自己的經歷,小兒的小學與QC是聯繫,今年結果很好,精英班的男生 ...
有一點我好唔明,ek 常常強調灣仔 band one 位一定多個band one 生,如果你填乙曬band1學校,冇理由派到band 2格?

我覺得會相對公平,至少和小朋友自身能力掛鈎。試想如中學沒有精英班之分,又有幾個同學會認真去考ps1

其實今年係單數年, 多咗一個"變數", 用新Pre-S1成績去調整各間學校學生既Banding學額.

學校會更難估計情 ...
阿仔學校老師反而好進取,已知有幾個同學仔估錯babding去到第七,八志願。陰謀論講唔知係唔係為出年升中派位做定準俻。如今年校30都派唔到band1,咁就可以推測出該校2016年ps1水平。否則真係好難理解學校點解比家長仲進取

RoseRose1980 發表於 17-7-19 18:28
有一點我好唔明,ek 常常強調灣仔 band one 位一定多個band one 生,如果你填乙曬band1學校,冇理由派到band 2 ...
其實可以咁講, 灣仔有幾多間 band 1 比男行 ? 多位係得一間, 就係 TSK , 我自己就認為如果乙 1 祇可以 QC/WYHK, 乙 2 至乙 3 一定要係 TSK . Net 12 自己嘅小學都有中學直屬/聯繫.

樓主如果唔介意話比大家知乙部排法, 討論價值會高好多 ^_^

熊大 發表於 17-7-19 17:54
咁一定公平d,我都有咁諗過!
我就覺得會公平好多囉。有時都唔明教育局以咩準則去評小學,統一都係嗰份卷嘅咪無爭議啦,仲用埋自己個分去攞學位。

醒目開學勳章 王國長老

TSA點做媒唔駛我多講,叫學生炸病唔返都夠膽死。如果直接影響升中,做馬仲勁。

Ps1咪正正係因為唔想學生升中有壓力,所以派完位至考囉。如果改為派位前考,俾人鬧死呀(雖然教育局日日都俾人鬧架喇)

RoseRose1980 發表於 17-7-19 18:28
有一點我好唔明,ek 常常強調灣仔 band one 位一定多個band one 生,如果你填乙曬band1學校,冇理由派到band 2 ...

樓主公開左既資料太少,大家都係估估吓~

又現實,有幾多家長敢去用全票選校,只要一縮手又撞晒框,就有機會出現B1生派B2校~

灣仔應該B1/B2中學分明,樓主話派B2中學,老師話係B1中學,邊間會有咁大睇法分歧?

軒小分流,咪有可能出現D B2生派B1中學,學校要分走D名次較後唔好㨂WC ~

Charlotte_mom 發表於 17-7-19 23:52
TSA點做媒唔駛我多講,叫學生炸病唔返都夠膽死。如果直接影響升中,做馬仲勁。

Ps1咪正正係因為 ...

依家考3次呈分試咪一樣有壓力。但至少對大部分小朋友公平。畢竟係自己成績。(僅以事論事,我嗰兩個唔係咩學霸)

回覆樓主:

好多家長覺得小朋友係B1,都係以自己角度說出來。

在無聯繫直屬的學校,小朋友排名只有2次機會:

1. 呈一二分數總排名交自行1自行2學校

2.呈一二三分數總排名作分Band抽獎

學生可能小五小六全年都是全級首批次學生,但呈一二三皆是次批次學生,那麼自行及抽獎都機會少。

至於聯繫學位更複雜,而我不太清楚。
‹ 上一主題|下一主題