用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功入左李國寶
樓主: Tassie
go

叩門成功入左李國寶 [複製鏈接]

樓主, 我朋友B2頭頭, 叩門都唔收, 但你派B3校都收? 真奇

chesswin 發表於 17-7-18 14:26
樓主, 我朋友B2頭頭, 叩門都唔收, 但你派B3校都收? 真奇
有乜咁奇, 你朋友小孩面試唔掂囉, 樓主小朋友只係黑仔, B2派咗去B3, 但實際成績係OK既, 面試又OK, 咁咪收囉。B1派咗去B2, B2派咗去B3, 年年都會出現啦。

Tassie    發表於 17-7-18 16:26

可能真的看老師感覺.......阿仔同學仔成绩好過佢级幾名,入不到LKP second in, 但有 St. Margaret offer

Tassie 發表於 17-7-18 13:45
有人說LKP學生開放, 好多人拍拖,請教用家意見。 (我個人覺得其實間間中學都多人拍拖。 ...

間間男女校都有拍拖事件, 包括band 1a名校, 就算band 1斎校都有, 青春期少年十五二十時嘛。父母都要提點下著住校服就要行為檢點D, 咪影響間學校!!

Tassie    發表於 17-7-18 16:27
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

會唔會係轉區跌左BAND ? 因為唔知自己在他區係咩料, 跌BAND一D都唔奇
Happy Together

Tassie 發表於 17-7-18 13:45
有人說LKP學生開放, 好多人拍拖,請教用家意見。 (我個人覺得其實間間中學都多人拍拖。 ...

呢個問題,有男有女既地方点會無,但我仔讀左3年,都不見太多拍拖(當然一定有,大多是高年級多),我仔都比同级女同学鐘意過,但最後無拍到,其實睇自己小朋友既定力姐

今年我仔有份幫手做面試,今年真超多人叩門,第一天已有成2佰幾人叩門,仲未計第二日D人,第二天我仔早走左,所以不知最後有多小人叩,仔話今年選学生都幾頭痛吓,因好多都好好成績(D成績唔得既,已比我仔D工作人員0ut左,無得見),所以真要恭喜今年叩到門的学生

ptm 發表於 17-7-18 15:28
可能真的看老師感覺.......阿仔同學仔成绩好過佢级幾名,入不到LKP second in, 但有 St. Margaret offer:fu ...

我都角得系几睇老師面試时佢对小朋友同家長的感觉, 记得幫囝囝报第二階段時, 只得24个位, 果时YW reject左, NPL又 waiting, 连最鍾意果间SMC也只是 waiting... 果时超担心, 所以在LKP 面家長时勁 sell 个仔, 我角得老師角得囝囝糸资優 (问我有冇同个仔做IQ test), 结果好快收左. 不过後来寫信比 SMC 校長求位, 最後成功左. 所以才放棄了李.
但我其实也很喜欢LKP的, 原因在这里己有好多讨论, 所以在这不多说了, 一句, LKP 是一所很不错的直资!

twhkleung 發表於 17-7-18 20:17
我都角得系几睇老師面試时佢对小朋友同家長的感觉, 记得幫囝囝报第二階段時, 只得24个位, 果时YW reject左, ...
選了讀哪種外語没有?朋友幫仔仔報了西班牙文

ptm 發表於 17-7-18 20:23
選了讀哪種外語没有?朋友幫仔仔報了西班牙文
选了德文, 我也打算一同學, Hehee...
如有机會, 请多多分享LKP的逸事, 因為比較喜欢這校, 雖然沒原迸来, 但仍很有兴趣知多些她的发展

twhkleung 發表於 17-7-18 21:08
选了德文, 我也打算一同學, Hehee...
如有机會, 请多多分享LKP的逸事, 因為比較喜欢這校, 雖然沒原迸来,  ...
好呀!大家可以閒談學校的趣事

Tassie    發表於 17-7-19 10:21
twhkleung    發表於 17-7-18 21:41

bridging course 都要比錢

Tassie 發表於 17-7-19 10:21
bridging course 都要比錢
朋友津校 bridging course要hkd700,他中,普和英共hkd650....ok丫。

Tassie    發表於 17-7-19 11:43

回覆 ptm 的帖子

原來間間要收錢, LKP 真係算超值, 抵讚

twhkleung 發表於 17-7-18 20:17
我都角得系几睇老師面試时佢对小朋友同家長的感觉, 记得幫囝囝报第二階段時, 只得24个位, 果时YW reject左, ...
請問係幾時send信比校長? 有無咩心得?

loveissac 發表於 17-7-19 11:48
請問係幾時send信比校長? 有無咩心得?
你是指SMC吗? 小兒是一月申请而不是叩门的, 详情如下

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3371363&pid=44422919&fromuid=2356337  

請問南亞人仕佔班中多少% ?會唔會有1/3 or 一班一半?

Bluemoonty 發表於 17-7-19 13:46
請問南亞人仕佔班中多少% ?會唔會有1/3 or 一班一半?

全級150人的25%

ptm 發表於 17-7-18 11:30
站時不太多什費,summer homework免費 (中英数),S.1書費$2800左右 (包括參考書) , 薄費大约$170......我覺 ...

我女間直資, 暑假英語增潤課程 English Enhancement Course 費用如下:
日期: 8月14日至8月25日(逢星期一至五,共十天)
時間: 上午8時10分至下午4時正
費用: $2,550(包括導師、午膳及活動費等)

‹ 上一主題|下一主題