用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功入左李國寶
go

叩門成功入左李國寶

叩門成功入左李國寶, 請問呢間直資是否B1C ? 相信是好學校。。。。 求意見。 many thanks !
Happy Together

Tassie 發表於 17-7-18 10:40
叩門成功入左李國寶, 請問呢間直資是否B1C ? 相信是好學校。。。。 求意見。 many thanks ! ...

應該未到band 1c. 似小型國際學校, 昨日經過奧海城都有好多學生圍埋用英語對話, 有南亞人也有一兩個香港人。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

應該都有B 2A?  南亞人,看來都係好正經斯文果隻。。。。。

Tassie 發表於 17-7-18 10:54
回覆 gracelam 的帖子

應該都有B 2A?  南亞人,看來都係好正經斯文果隻。。。。。 ...

每次見親都斯文嗰隻。放心, 近年口碑都幾好, 不過可能多外籍同學, 中文科家長就要自己落多D功夫, DSE中文起碼要有3先入到香港嘅U。

Tassie    發表於 17-7-18 11:04
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-7-18 11:01
每次見親都斯文嗰隻。放心, 近年口碑都幾好, 不過可能多外籍同學, 中文科家長就要自己落多D功夫, DSE中文 ...
因為派左去BAND 3 中學, 而家叩到呢間我已經好開心, 只擔心除左學費以外還有其他好多洗費, 求教意見

Tassie 發表於 17-7-18 11:04
因為派左去BAND 3 中學, 而家叩到呢間我已經好開心, 只擔心除左學費以外還有其他好多洗費, 求 ...

.......

Tassie    發表於 17-7-18 11:18

悠悠110409 發表於 17-7-18 11:07
冇乜其他洗費.
可以上學校網頁, 睇下DSE 成績, 應該好過Band 2 津中.
many thanks !  我見校風唔錯,唔洗讀B3中中,我已經好滿意

Tassie 發表於 17-7-18 11:19
many thanks !  我見校風唔錯,唔洗讀B3中中,我已經好滿意
放心, DSE已經好過一般的B2津中了, 可以定為B1C-B2A了, 放心。恭喜。

Ktfk    發表於 17-7-18 11:31

Tassie 發表於 17-7-18 11:04
因為派左去BAND 3 中學, 而家叩到呢間我已經好開心, 只擔心除左學費以外還有其他好多洗費, 求 ...
站時不太多什費,summer homework免費 (中英数),S.1書費$2800左右 (包括參考書) , 薄費大约$170......我覺得 reasonable.

Tassie    發表於 17-7-18 13:44

叩門成功入左李國寶, 請問呢間直資是否B1C ? 相信是好學校。。。。 求意見。 many thanks ! ...

放心啦!我仔在李國讀左3年,3年都是同外藉同班的,D外藉同学都是好乖果隻,因全級只收25%,可以說是嚴選入校的,外藉学生和我地中國藉学生相處得好好,真的似小型國際学校的,視野真會同官津校不同

回覆 kachunma 的帖子

有同感。

kachunma 發表於 17-7-18 11:31
放心啦!我仔在李國讀左3年,3年都是同外藉同班的,D外藉同学都是好乖果隻,因全級只收25%,可以說是嚴選入校的 ...

http://www.hkmadavidli.edu.hk/achievements/public_examination_results/?achievement=8
2017 DSE資料

kachunma 發表於 17-7-18 11:31
放心啦!我仔在李國讀左3年,3年都是同外藉同班的,D外藉同学都是好乖果隻,因全級只收25%,可以說是嚴選入校的 ...

請問是否沒有校車?
如果住新界,有沒有自組保母車?

火柴人媽媽 發表於 17-7-18 12:02
請問是否沒有校車?
如果住新界,有沒有自組保母車?

無校車的,咁大個肯坐校車?我仔有好多同学住屯門、東涌、元朗、天水圍、沙田、上水都一樣返到学,而家坐鐵路好方便

回覆 kachunma 的帖子

kachunma  thank you very much ~

ptm 發表於 17-7-18 11:30
站時不太多什費,summer homework免費 (中英数),S.1書費$2800左右 (包括參考書) , 薄費大约$170......我覺 ...
咦? 你都入咗李國寶? 恭喜晒。

ptm    發表於 17-7-18 13:03

請問你幾時收到通知收架?

回覆樓主:

我去過 visit 幾次,老師都很有愛心。附近經常經過,學生都很乖,斯文。

Tassie    發表於 17-7-18 13:43

回覆 miaooo 的帖子

昨天下午

有人說LKP學生開放, 好多人拍拖,請教用家意見。 (我個人覺得其實間間中學都多人拍拖。