用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 本身讀國際學校想考直資難嗎?
樓主: ysy87
go

本身讀國際學校想考直資難嗎?   [複製鏈接]

golfwu 發表於 17-8-2 20:45
天堂與地獄要兩睇,自細入到大入天堂學校,工作后未必好事,反而自細入地獄學校工作后更能適應社會的壓 ...

但地獄學校硬操硬練只教出一成不變的庸才。望下香港宜家的高官,眼界短淺,小家子氣。

thvicny 發表於 17-8-3 00:03
但地獄學校硬操硬練只教出一成不變的庸才。望下香港宜家的高官,眼界短淺,小家子氣。 ...

庸才無論入硬操硬練的地獄學校或入自細到中學的happy天堂學校始終都系庸才。
眼界短淺并不局限於高官,成個香港都系咁。

shadeslayer 發表於 17-8-2 22:46
唔可以咁簡單看。地獄學校好多時用不必要的勤苦訓練,教出刻苦耐勞的人。但天堂學校多教出懂生活平衡,wor ...
work smarter=小聰明

golfwu 發表於 17-8-3 14:32
庸才無論入硬操硬練的地獄學校或入自細到中學的happy天堂學校始終都系庸才。
眼界短淺并不局限於高官,成 ...

庸不庸才,好大程度天生的。庸才在地獄學校好大機會被打做成刻苦耐勞的庸才。庸才在天堂學校好大機會被打做成快樂的,懂生活平衡的庸才。

不是說刻苦耐勞好定唔好,但只會刻苦耐勞做人一定辛苦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

golfwu 發表於 17-8-3 14:36

No
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

古語云:慈母多敗兒。

唔明點解成日有家長睇唔起IS,覺得入IS始終係差d
對於我地呢d只揸local passport的家長來說,入IS難過入local,我地亦同樣俾心機栽培小朋友,教佢地良好嘅價值觀,只不過用另一種方法
Can you appreciate the diversity in learning methods?

golfwu 發表於 17-8-3 14:36

為什麼work smart = 小聰明?

點樣先叫真正聰明?

回覆樓主

我給我的孩子入IS, 因為如果佢係庸才, 都想佢做個會有獨立批判思考能力, 有創意能力的庸才。不希望孩子有機會被無聊刻板的操練過度的測考摧毀學習的興趣。我相信培養學習興趣是終身有益的。

golfwu 發表於 17-8-3 16:24

點解你突然引用呢句古語?你想暗示什麼?讓自己小朋友讀國際學校的(父母)是慈母?

咁選擇讀本地學校的會不會是孟母?

golfwu 發表於 17-8-3 16:24

天堂=慈母=敗兒?

地獄=惡母=成兒?

慈母手中棍, 遊子身上扑

shadeslayer 發表於 17-8-3 23:53
天堂=慈母=敗兒?

地獄=惡母=成兒?

你的聯想尤如幼稚園孩童,真聰明!

golfwu 發表於 17-8-4 22:46
你的聯想尤如幼稚園孩童,真聰明!

不是我的意思,我就係見你就咁一句「慈母多敗兒」,意思咁簡單咁幼稚,專登問清楚。

mandy_ng207 發表於 17-8-3 18:15
唔明點解成日有家長睇唔起IS,覺得入IS始終係差d
對於我地呢d只揸local passport的家長來說,入IS難過入loc ...

其實大部分 IS 家長唔會上 BK,唔好以為 BK 咁有代表性。
而少數上 BK 的 IS 家長,亦大部分係唔在乎班 LS 家長點睇。

golfwu 發表於 17-8-1 23:33
將國際學校講得一無是處,對人地唔公平的。起碼英文口語好過直資!
"將國際學校講得一無是處,對人地唔公平的。"

講事實, 並無此意.

"起碼英文口語好過直資!"  我都可以理解為" 得把口"

golfwu 發表於 17-8-2 20:45
天堂與地獄要兩睇,自細入到大入天堂學校,工作后未必好事,反而自細入地獄學校工作后更能適應社會的壓 ...

點解讀書係苦?喜歡學習,就算辛苦亦是甜。我有孩子讀IS, 亦有孩子讀Local. 因個性興趣同能力而選擇,只為他們愛上學習。

回覆 Monstereasy 的帖子

中意返學嘅孩子好多好多但愛上學習嘅孩子畢竟好少,恭喜你兩個孩子都愛上學習。

shadeslayer 發表於 17-8-2 13:14
幼稚園/Y1 幾歲人仔,唔係文盲,係大文豪咩。文盲先好。

其實我囡囡在CKY讀,由於成績一直中下,怕到時候CKY不讓她讀IBDP。由Yr6開始想跳回DSE,但至現時Yr9都未有成功,請問DSE是否已是絕望?下一步有可以點做?

IICHENG 發表於 17-8-19 08:44
其實我囡囡在CKY讀,由於成績一直中下,怕到時候CKY不讓她讀IBDP。由Yr6開始想跳回DSE,但至現時Yr9都未有 ...

你女女在CKY讀至Yr9, 想轉番local讀DSE?
一是向教育局查詢,邊間津中/官中有位就去邊;二是考插班去心儀的local school。

CKY每級百幾人,但到IBDP兩年凈番6x人,相信不少師兄師姐都有経驗,只是沒有公開談論。
‹ 上一主題|下一主題