用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 本身讀國際學校想考直資難嗎?
go

本身讀國際學校想考直資難嗎?   [複製鏈接]

3    0    0    0

先不評論直資學校對國際學校學生有冇偏見(直資認為國際中文差),了解一下各直資的面試方式及時間。大部分直私k2尾k3頭面試,考認字,中英也考,也考閲讀。國際學校幼稚園大都只重聽講,當然家長可以自己教加外補。直資擇人,考學術大都係第一round 從幾千人篩剩幾百人的方法。你自己可以了解下國際學校vs 根德園,甚至其他學卷學乜,你就知勝算有幾大

回覆樓主

你平時如果好心機有敎開中英數,最緊要小孩又受教天資好,未必一定吾得,國際的小朋友interview 比較吾怕醜又presentable , 但你要自己持之以恆補番學術不容易,我識人ESF考到SPCC, 當然佢本身都叻。另外也有不少ESF yr2派到名津轉軚去la salle, maryknoll。但點解又想轉直資?

回覆樓主:

樓主計劃幾年級轉?中文程度是一個考慮。孩子學校(IB school, 小學中英並用)有同學中學去直資/津校,起初中文都要追

要由一個天堂送去地獄,不如先考虑下小朋友接唔接受到

回覆 ysy87 的帖子

我仔學校嘅校長話有d人讀兩間幼稚園是可以考到直私的。(上午IS, 下午學卷)

http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3492355

讀完國際學校的k2, 基本上係得把口,文盲嚟架, 我指冇外補果d

"讀完國際學校的k2, 基本上係得把口,文盲嚟架, 我指冇外補果d"

文盲嚟架 ,  到Point

有啲就算讀到Year 2, 都重係高級文盲, 就算識寫, 都係火星文

thvicny 發表於 17-7-15 23:30
要由一個天堂送去地獄,不如先考虑下小朋友接唔接受到
IS 學校有其教學方式,不過形容直資是地獄可能太過了。女兒讀直資又學到嘢,又有玩樂的時間。

himching 發表於 17-7-21 15:02
"讀完國際學校的k2, 基本上係得把口,文盲嚟架, 我指冇外補果d"

但當初讀IS幼稚園就是想幼兒時通過遊戲學習,不急於過早谷學術,但之後轉軚又要谷學術才可考入直資,不是有違原意,隨時兩頭不到岸,只入到比較二缐的學校,其實一早選定路缐條路缐,選擇多很多。

Fish777 發表於 17-7-24 11:24
但當初讀IS幼稚園就是想幼兒時通過遊戲學習,不急於過早谷學術,但之後轉軚又要谷學術才可考入直資,不是 ...
說實話, 我地當初安排仔女讀IS幼稚園, 沒有想到什麼遊戲學習或操練學習之類咁二分化考慮, 只著眼仔女的學習習慣是什麼, 在IS幼稚園讀 可能容易表現他們屬於邊種學習模式會適合他們. 但最終都不離求學一定求分數. , 問題是用什麼方法求分數.

全中!
但又唔駛太擔心!我深信只要照睇書閱讀,遲早會識串字的。當然中文就真係要下少少苦功啦!

小一至小二,文盲程度比較大,但小三以上,情況已大大改善甚至已追過本地小學。至於中文就都keep住,學校照有默書造句等。

將國際學校講得一無是處,對人地唔公平的。起碼英文口語好過直資!

golfwu 發表於 17-8-1 23:33
將國際學校講得一無是處,對人地唔公平的。起碼英文口語好過直資!

其實好多IS kinder 的家長都認同小孩係唔識字,我覺得用文盲來形容十分貼切。當然,IS 小朋友英文口語,社交能力,主動性應該比local school 好。但冇乜直私係唔考學術,只考英文口語。

其實樓主冇話小朋友幾大,點解個個當係幼稚園年紀?

ChocoMilk33    發表於 17-8-2 12:14

貝珠 發表於 17-8-2 04:26
其實好多IS kinder 的家長都認同小孩係唔識字,我覺得用文盲來形容十分貼切。當然,IS 小朋友英文口語,社 ...

幼稚園/Y1 幾歲人仔,唔係文盲,係大文豪咩。文盲先好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

nintendo 發表於 17-8-2 11:29
其實樓主冇話小朋友幾大,點解個個當係幼稚園年紀?

直覺係孩子讀過幾年IS小學嘅家長,唔會問呢D問題...

同感,因為很少讀IS的轉番出去local(包括直資),調轉就有。
我在選擇K1時亦有過類似問題,最後決定係考晒IS先,無一間收先搵K3讀。

Fish777 發表於 17-7-24 11:24
但當初讀IS幼稚園就是想幼兒時通過遊戲學習,不急於過早谷學術,但之後轉軚又要谷學術才可考入直資,不是 ...

天堂與地獄要兩睇,自細入到大入天堂學校,工作后未必好事,反而自細入地獄學校工作后更能適應社會的壓力和工作的辛苦。

其實系先苦后甜還是先甜后苦的選擇,除非含金鑰匙出世,否則普通的中產階層子弟先苦後甜有利於細路成長。

golfwu 發表於 17-8-2 20:45
天堂與地獄要兩睇,自細入到大入天堂學校,工作后未必好事,反而自細入地獄學校工作后更能適應社會的壓 ...

唔可以咁簡單看。地獄學校好多時用不必要的勤苦訓練,教出刻苦耐勞的人。但天堂學校多教出懂生活平衡,work smarter 的人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題