用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青蘇淅 vs 青衣燕京 (急要12/7選定)
樓主: arun
go

葵青蘇淅 vs 青衣燕京 (急要12/7選定)   [複製鏈接]

無比滴 發表於 17-7-14 12:02
好似考頭10都係band 1

咁其實你係band 1 生, 不過學校保守當你band 2, 唔緊要啦, 入聖讀得舒服D 囉.

你係咪當band 1選乙部? 第五都派到聖一定係band 1生, 又想8下你點排自行同乙部

arun 發表於 17-7-14 11:56
琴日去梁省德見完校長,仲以為會收,今日見打電話去問結果唔收,見校長我覺得90分。依家好後悔見校長時好 ...

雖然有蘇淅收咗, 都應該心滿意足, 但我只覺得係因為自己講錯嘢累個仔去唔到一間更好既學校, 係自己人頭豬, 如果我識講大話話仍未有學校收, 佢見我派去路德會呂明才, 收我個仔個機會會更大。

oiyau2005 發表於 17-7-14 12:13
咁其實你係band 1 生, 不過學校保守當你band 2, 唔緊要啦, 入聖讀得舒服D 囉.

你係咪當band 1選乙 ...

1/王少清, 2/李成璧,3/廖寶珊,4/梁省德,5/聖芳濟
已扣門王少清(考左筆試),廖寶珊(筆試後,留12個面試,亞仔是其一), 李成璧(考左筆試) ,梁省德交左申請表,但没有反應

回覆 無比滴 的帖子

咁即係仍有機會王, 廖, 李, 等你好消息

arun 發表於 17-7-14 12:28
雖然有蘇淅收咗, 都應該心滿意足, 但我只覺得係因為自己講錯嘢累個仔去唔到一間更好既學校, 係自己人頭豬, ...

你吾好怪自己啦,你都盡左力。

妹妹頭 發表於 17-7-14 12:31
回覆 無比滴 的帖子

咁即係仍有機會王, 廖, 李, 等你好消息

成日覺得機會吾屬於我,多謝你鼓勵。

無比滴 發表於 17-7-14 12:28
1/王少清, 2/李成璧,3/廖寶珊,4/梁省德,5/聖芳濟
已扣門王少清(考左筆試),廖寶珊(筆試後,留12個面試 ...

咁睇你叩果幾間都好有機會, 等你好消息.

無比滴 發表於 17-7-14 12:32
你吾好怪自己啦,你都盡左力。
多謝安慰

醒目開學勳章

oiyau2005 發表於 17-7-14 12:37
咁你一定係band 1生, 只係唔好運轆去band 2, 但都無其他JM咁記詭異, 派band 3, 咁唔明學校點解要話你band  ...
唔明, 請教, 如果是B1生, 第二志願李, 應已派到.  如B1生都派唔到李,  即代表李全收B1生, 乙部一個B2生都無收??  

abcbb 發表於 17-7-14 12:59
唔明, 請教, 如果是B1生, 第二志願李, 應已派到.  如B1生都派唔到李,  即代表李全收B1生, 乙部一個B2生都無 ...

係喎, 我講錯,
但今年唔知做咩, 好多b1派b2, b2就派唔到選擇第一間b3

回覆 oiyau2005 的帖子

我又覺得佢唔係BAND 1生喎

假如佢係BAND 1, 王排第一, 一定入到啦, 我識個個BAND 1 行排王第二都入到, 冇理由排第一入唔到

假如佢係BAND 2生, 排王第一, 一定冇佢份, 到第二李時, 跟本都冇位了, 所以就直碌去聖至停

妹妹頭 發表於 17-7-14 13:04
回覆 oiyau2005 的帖子

我又覺得佢唔係BAND 1生喎

係呀, 我睇返, 應該我講錯, 應係band 2, 但好運仔, 號碼好前.

已deleted 果段字, 費事混亂

arun 發表於 17-7-14 12:28
雖然有蘇淅收咗, 都應該心滿意足, 但我只覺得係因為自己講錯嘢累個仔去唔到一間更好既學校, 係自己人頭豬, ...

唔好咁樣諗自己,你已經做咗好多,做人誠實又點會係錯呢?
既然你好希望小朋友入到梁中,暫時好似已無咩可以做,如果我係你我會寫封叩門信,交待返呢幾日既心路歷程,甚至講埋你哋夫婦曾經為咗叩到一間較好中學而相擁,但其實你哋最希望係入梁,講下梁對你既吸引之處,懇求校長收你小朋友。
以上只係我小小意見俾你參考一下。

回覆 rulerL 的帖子

轉眼差不多過了一年, 又到了學期尾了, 我時不時都會搜尋重温這個post, 因往年扣門時的慘況歷歷在目。

在此忠告各家長派位日前要作最壞打算, 以我經歷B2生在荃灣區最差可以去到B3尾, 我相信不是我選校排位問題, 而是隨機號碼可能排得很後, 成績比小兒差的同學都可以派得較他好。

所以家長之前要做足功課, 不要倚靠派位日學校會有協助及留在學校等老師校長之推薦信, 因扣門機會只有3-4天, 要好好把握這數天的機會及了解所有扣門學校之截止日期。

arun 發表於 18-4-17 21:14

轉眼差不多過了一年, 又到了學期尾了, 我時不時都會搜尋重温這個post, 因往年扣門時的 ...

突然間見到個post浦上面,原來樓主更新,忠告家長叩門一事。

真係唔覺唔覺就快一年,你峰迴路轉嘅叩門情況真係睇你post到覺驚險,好彩最後成功!

arun 發表於 18-4-17 21:14

轉眼差不多過了一年, 又到了學期尾了, 我時不時都會搜尋重温這個post, 因往年扣門時的 ...

樓主,多謝分享寶貴經驗,咁最後係咪蘇浙?讀得開心嗎?

我仔葵青區band2。

MyBear 發表於 18-4-18 08:15
樓主,多謝分享寶貴經驗,咁最後係咪蘇浙?讀得開心嗎?

我仔葵青區band2。

樓主最後入咗心儀嘅梁省德。

眨下眼又差不多一年了,大家的小朋友中一生活順利嗎
MCS奮鬥中        

舊年8月7日至收到梁省德通知扣門成功, 真係難忘的回憶。

係度除咗多謝各位家長精神上支持外, 亦都希望提醒升中家長要多花時間作準備, 避免意料之外時大失預算, 因扣門好多時都會撞面試或考試時間, 我同太太當日已分兩路去不同學校報名扣門。

至於現在梁省德中學水平比我想象中低, 小兒上學期成績中英數都是45-52分(50分合格), 其他科都是around 50多分, 平均分51都全級69/130, 所以我覺得水平無想像中好, 但校長好好人, 隔咗兩個幾月都認得我同我個仔個名, 扣門面試時同我和太太傾咗成鐘。

oldgamesman    發表於 18-4-19 21:30

arun 發表於 18-4-18 22:20
舊年8月7日至收到梁省德通知扣門成功, 真係難忘的回憶。

係度除咗多謝各位家長精神上支持外, 亦都希望提醒 ...

中學唔可以只睇分數。 好多Band 1中學平均分7x已經有級10!!  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題