用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青蘇淅 vs 青衣燕京 (急要12/7選定)
go

葵青蘇淅 vs 青衣燕京 (急要12/7選定)   [複製鏈接]

"葵青" 蘇淅 vs 青衣燕京

因燕京收咗要明天註冊, 而蘇淅話明天見完OK, 便要即刻決定注冊,
所以依家要選定先。

上網爬完舊文, 兩者好似差不多, 同屋企距離亦差不多, 一程車可到。
學校網頁亦看不到入U%

1    0    0    0

arun 發表於 17-7-12 22:39

因燕京收咗要明天註冊, 而蘇淅話明天見完OK, 便要即刻決定注冊,

蘇浙

葵蘇b2,燕京b3,你自己決定
MCS奮鬥中        

回覆樓主:

我也知燕京band 3..但朋友説校舍好d

我會考慮校風,校舍同交通。讀5讀到係靠自己,重點5好咁易學壞,已經好心安。

兩間中學都是由我交表, 校舍及學校附近環境都是燕京好D, 交通對我黎講一樣。

入去Band 2學校我個人巳經唔係咁著重入唔入到U, 因為入U 機會會好少, 最緊要校風好, 唔好學壞, 因為升中後D細路受朋友同學影響大好多。 個人經歷:大仔剛升大學二年級, 由住宿舍開始,放假返黎屋企日日同佢嘈。

多謝大家意見。

我之前睇過燕京校內報告有寫入u率1x%
個人意見我鍾意燕京多d, 校舍大又靚,校風好加上馬灣基慧都有唔少學生派入去應該唔錯。viu有介紹過呢間,青衣中學,你入去睇下
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

蘇浙,校風不錯,中一有兩班精英班(一班數學及科學用英文教,另一班科學用英文教)老師幾有愛心

蘇浙舊年有30+/120個入U,旧年校長講

arun 發表於 17-7-12 23:54
兩間中學都是由我交表, 校舍及學校附近環境都是燕京好D, 交通對我黎講一樣。

入去Band 2學校我個人巳經唔 ...

一個小學生咁快已經定性咗佢入U機會不多,會唔會早咗D呢?好多小朋友中學先會爆發,甚至有好多男仔高中先發力。

由此可見,香港呢個教育制度十分有問題,所以不妨多考慮開英文班,用英文書教數的中學

個人意見,葵青蘇淅>燕京

回覆 arun 的帖子

蘇淅

回覆樓主

蘇記啦

arun 發表於 17-7-12 23:54

入去Band 2學校我個人巳經唔 ...
唔好咁諗....我去開放日B2學校都有入到U架...

下午2點見蘇淅, 見步行步。
唔甘心係B2仔, 首3志願B2學校, 第4及5已是B3頭中學, 竟然派到去第13志願, 真是黑到無朋友。

註册咗葵青蘇浙, 等14/7梁省德註册通知電話。

arun 發表於 17-7-13 10:18
下午2點見蘇淅, 見步行步。
唔甘心係B2仔, 首3志願B2學校, 第4及5已是B3頭中學, 竟然派到去第13志願, 真是 ...

第4丶5 band 3都唔中,相信估錯banding.

不過唔緊要,已有一間b2收,再等好消息入梁中。

oiyau2005 發表於 17-7-14 01:06

今年我校都聽到好多錯配,肯定b2生入呂明才,派10th。有个考140都入聖方濟,真係運氣問題。

JJXKT 發表於 17-7-14 11:00
今年我校都聽到好多錯配,肯定b2生入呂明才,派10th。有个考140都入聖方濟,真係運氣問題。
...

個大抽獎糸統都唔知係咪short 咗, 今年真係好多咁, 我校有個中游同學, 乙部 梁>聖> 姚> 林.>李, 最後入乙五李炳, 根本一個b2 生呢個排法已經好保守, 無理由姚同林都入唔到, 咁b3派咩,

oiyau2005 發表於 17-7-14 01:06

麗城浸聯中英數BCB,應是B2無估錯Banding,不過隨機編號應該是包尾至攪成咁。
我都係4,5排林百欣及姚連生,最後去咗路德會呂明才。

回覆 oiyau2005 的帖子

我都識一個讀 "柴", 中游, 梁>林>姚>胡, 最後派胡, 好彩叩到林伯
‹ 上一主題|下一主題