用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1C被派去大埔孫方中書院
樓主: jennydai
go

北區B1C被派去大埔孫方中書院   [複製鏈接]

flmama 發表於 17-8-15 02:20
講風采只是舉ㄧ個例子,如果你個女是band 1,北區,大埔及沙田很多選擇。你女日日用3個幾鐘返學,你認為她 ...
其實, JM女女入得匯基, 都可以好肯定係B1了, 沐恩唔收係因為直資收咗丫嘛 不過, 唔理係唔B1, 最緊要間學校好, 匯基東九龍同大埔既官津學校比較, 真係好多大埔人都識揀。我小學都跨出九龍城, 就係因為大埔個中學校網。如果你係北區人, 無理由北區B1選擇實在唔多, 大埔就算把啦, 沙田好似好多B1學校, 其實沙田小學非常多, 而且官津同直資個教學理念又好唔一樣。如果我有錢, 我都俾小朋友讀直資, 不過我無錢之嘛。當然, JM既用語可以有改善既空間。但是, 你話人選定既學校唔值, 其實都應該留意下用詞是否恰當。

感謝分享,留名學習,知道北區競爭愈來愈大

little_yolky 發表於 17-8-15 13:12
其實, JM女女入得匯基, 都可以好肯定係B1了, 沐恩唔收係因為直資收咗丫嘛 不過, 唔理係唔B1, 最緊 ...

我覺得你和了了都好中肯。一間B1直資和一間中中,一定揀直資。

朋友的分享:

「5月從九龍城搬到沙田區裡馬鞍山,才認真細看附近中學。

最附近的是馬崇B2B中中。如果大抽獎跌落何文田胡兆熾B2B中中或以後志願,倒不如叩入馬崇。仔成績表見得人,應穩叩入。

但心想唸英中。直資德信B2C英中可以步行回校。但仔是次精英班頭4名,心中還是有點猶疑。。。

全沙田最好的直資是培基B2A英中也近。所以在考慮之列。

土瓜灣直資顏寶鈴B1C英中,有IB和優良英語環境,但很遠。如果能叩入,亞仔只好留在九龍姑母家居住。

馬鞍山其他津中都是B2的。陳震廈B2中中是大抽獎志願4。陳震廈差不多接近英中,但始終是中中。如果派中了,還是考慮直資英中。而且,雖是同區,但交通是行路25分鐘,而坐車是20分鐘,那應該行路還是坐車?

馬鞍山另一間熱門聖若瑟B2A
中中,但我真不知在那裡。胡忠B2A中中也不知,基督B2A中中實在太遠。

B2中中其實不在考慮之列。

沙田區B1英津都不在馬鞍山,而本區B1英津因有君子協議不收派同區學校的學生叩門。大部份索性完全不收叩門。餘下的只有林裘謀要求級頭5才能叩和沙官。其他熟悉的英津都不設叩門。

一直掙扎到7月10日也未定叩門路線圖,只希望第二天不用叩門,跟這些這考慮說再見。

結果,收到派位紙,上面寫著何文田胡兆熾B2B中中。

即時腦海裡叩門圖形成了:

顏寶鈴→培基

派位當天11:00am顏寶鈴只是後補,1:15pm註冊了培基。」

小小題外話,阿女呢兩日返升中適應班,佢自不然揾同鄉住北區同學仔,暫時俾佢揾到3個(連埋阿女暫時4個),3個裏面有2個係音小跳船去阿女間中學,阿女話其中一個女同學仔搭九巴277x轉車返學。

另外,阿女講尋日上堂前,老師係禮堂大家粗略認識同學仔住嘅區域,阿女話沙田、大埔都好多同學舉手,北區就寥寥可數。

P.s北區已有小學生出九龍讀音小了。『別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿』

小時了了 發表於 17-8-15 19:54
小小題外話,阿女呢兩日返升中適應班,佢自不然揾同鄉住北區同學仔,暫時俾佢揾到3個(連埋阿女暫時4個),3 ...

"滙基"係一所好學校,願意"長途跋涉"來的必定是喜歡十分呢!友人有的居於較遠的地方亦因為"滙基"十分"適合"孩子成長而""千里迢迢""也願意進校學習呢!

小時了了    發表於 17-8-15 21:57

YmOra 發表於 17-8-15 21:53
"滙基"係一所好學校,願意"長途跋涉"來的必定是喜歡十分呢!友人有的居於較遠的地方亦因為"滙基"十分"適合" ...

其實,""滙基""就係一所好例子,喜歡的人不是"單單看"DSE成績,而是"觀其全面"呢!

小小題外話,阿女呢兩日返升中適應班,佢自不然揾同鄉住北區同學仔,暫時俾佢揾到3個(連埋阿女暫時4個),3 ...

友人常常分享孩子响"滙基"的學校生活點滴,每次聽到都十分之開心,如同自己孩子似的開心感覺,先預告你知,""開心的樂事""陸續有來呢!

多分享一事你知,每次去聽"滙基"簡介會,校長的講解和介紹學校之過程好似响到講緊""福音"",所以他俾到我們一家人有份"""主內一家"""之感覺呢!校園處處洋溢著基督愛心的氣氛十分濃郁呢!

小時了了    發表於 17-8-16 08:57

回覆 小時了了 的帖子

我個女小學同學,住東涌返九龍塘,每日六點上地鐡坐到青衣,六點四青衣轉校車(校車唔入東涌)。其實呢啲"長途跋涉"返學模式,響私小/直資會比較多。

小時了了    發表於 17-8-16 09:07

講開音小, 呢間俾大部份家長當考小一練兵場既大後備, 其實佢中學近幾年既DSE表現都唔失禮 (今年又係衰中文, 結果差咗D), 至少音中之前2年既3322率, 比大部份所謂B2A甚至B1C中學還要高 (>70%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 09:29
講開音小, 呢間俾大部份家長當考小一練兵場既大後備, 其實佢中學近幾年既DSE表現都唔失禮 (今年又係衰中文, 結果差咗D), 至少音中之前2年既3322率, 比大部份所謂B2A甚至B1C中學還要高 (>70%)

講開音小又講, 阿女話共有6個音小跳船去咗阿女間中學, 有1個 waiting list 仍然等緊.

"音中之前2年既3322率, 比大部份所謂B2A甚至B1C中學還要高 (>70%)", 匯基呢幾年亦都係 (>70%), 同學仔做咩跳船? 兩間又係俾錢, 地點相近, 濃厚基督教, 音小仲多一樣野係音樂培訓非常出色呢

小時了了 發表於 17-8-16 09:39
講開音小又講, 阿女話共有6個音小跳船去咗阿女間中學, 有1個 waiting list 仍然等緊.

"音中之前2年既3322 ...
咁妳要叫阿女話吓佢地點解想轉 (定係父母想佢轉?)
可能人地一聽"音中"出品, 都會覺得你差人一截, 咁唔想俾人咁睇, 咪唯有......

做乜俾錢讀匯基唔讀免費既風采先?

人言可畏呀!

小時了了    發表於 17-8-16 09:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
P.s北區已有小學生出九龍讀音小了。『別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿』
咁我估真係好多人都睇唔穿的 .

leafun 發表於 17-8-16 08:53
回覆 小時了了 的帖子

我個女小學同學,住東涌返九龍塘,每日六點上地鐡坐到青衣,六點四青衣轉校車(校車唔入東涌)。其實呢啲"長途跋涉"返學模式,響私小/直資會比較多。
呢啲 case 會唔會搬返出嚟青衣住會啱數啲呢 ? 一來一回慳咗唔少舟車喎.  如果係自置物業, 最多咪變雙租. 好過一齊大操兵.

回覆 os_ecu 的帖子

其實佢係有兩個東涌同學仔,一個後來真係搬咗去青衣,但另一個就一直住東涌。我亦都無特別問原因點解唔搬。

os_ecu 發表於 17-8-16 10:11
咁我估真係好多人都睇唔穿的 .

如果間直資中學係SPCC, DGS, 我諗好多人唔會介意俾人話瘋癲, 甚至大部份人都看得穿.

反過來說, 有幾多住港島/九龍既學生, 會長途拔涉去讀鄧顯呢? 我暫時未認識過

izumilam    發表於 17-8-16 10:46

IloveJJ 發表於 17-8-16 10:44
我都好好奇想知點解佢哋要轉出嚟喎!

p.s.匯基附近係咪有個順利邨順緻苑?另外西貢出順利係超快(20分鐘內) ...

最近匯基東九個度係警察宿舍, 順利村一帶個去都唔算近.
你知道點去"佐敦谷公園", 就去到匯基東九

回覆 hkpapa852 的帖子

我覺得好多人係睇名氣而揀學校。好似我個女果間女子監獄中學,今年dse 33322(4 core subject+1 elective)都去到85%(雖然學校無公佈5或以上成績),但好多人(包括我屋企啲長輩)都因為佢係中中,而評佢係band 2學校。
‹ 上一主題|下一主題