用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1C被派去大埔孫方中書院
go

北區B1C被派去大埔孫方中書院  

我啲住北區,老師話我仔係B1C,自行和統一都係揀北區中學,但結果竟然被派到大埔呢間,完全唔了解,有無人知好唔好啊?老師叫我啲去叩門

jennydai 發表於 17-7-12 14:30
我啲住北區,老師話我仔係B1C,自行和統一都係揀北區中學,但結果竟然被派到大埔呢間,完全唔了解,有無人 ...
叩什麼門呢, 孫方中好嘢嚟, 唔駛咁擔心。反正北區根本唔夠位, 你都有心理準備入B2了, 入到孫書, 算你好彩。不過, 如果你係非英中不讀, 就去叩門吧。

little_yolky 發表於 17-7-12 15:02
叩什麼門呢, 孫方中好嘢嚟, 唔駛咁擔心。反正北區根本唔夠位, 你都有心理準備入B2了, 入到孫書, 算你好彩。 ...
大埔無英中接受叩門啦!

Fanny_ma 發表於 17-7-12 15:08
大埔無英中接受叩門啦!
我叫佢叩北區。

我啲住北區,老師話我仔係B1C,自行和統一都係揀北區中學,但結果竟然被派到大埔呢間,完全唔了解,有無人 ...
仲有, 孫方中係普通話教學, 如果打算讀, 記得搞好普通話。

呢間學校好唔錯的, 放心。

回覆 Fanny_ma 的帖子

莫記, 王肇枝都有得叩喎

loveissac 發表於 17-7-12 18:04
回覆 Fanny_ma 的帖子

莫記, 王肇枝都有得叩喎
基本都full了吧,放榜都已一天,加上BAND1 尾入到機會很微。

little_yolky 發表於 17-7-12 15:14
仲有, 孫方中係普通話教學, 如果打算讀, 記得搞好普通話。

呢間學校好唔錯的, 放心。

多謝你的回覆,仲想請問孫書功課多唔多?校風好嗎?坊間有人話係Band 2A?老師話係因為地點比較偏,所以建議我啲叩門,但北區B1學校好難叩,唯有叩B2中學

你頭三志願揀邊間呀?B1C可試叩陳融or 風采啦。祝你成功!

孫中是間好的中學放心!

jennydai 發表於 17-7-12 20:38
多謝你的回覆,仲想請問孫書功課多唔多?校風好嗎?坊間有人話係Band 2A?老師話係因為地點比較偏,所以建議我啲叩門,但北區B1學校好難叩,唯有叩B2中學

加油!

我女同班一個男同學仔全班第一全級十幾名以內係B1A-B, 鄧顯係佢心儀中學. 前日派位, 阿女好多相熟B1成績差過呢個男同學都派到鄧顯, 甲寅, 莫壽增... 惟獨呢個男同學仔派到中中(有英文班)嘅馬錦明, 男同學努力扣門中, 尋日都無返學去繼續叩門, 阿女話男同學叩緊田家炳.北區B1生多過B1中學, 真係有唔少B1生都會派到去中中

以我所知, 孫中係一間唔錯嘅中中, 好多大埔生想抽都好難抽到呢間, 因為有聯系小學好少位俾公開派位. 如果成功扣到更好學校當然祝賀您, 若事與願違, 孫中真係唔係差嘅中中.

小時了了 發表於 17-7-13 09:02
加油!

我女同班一個男同學仔全班第一全級十幾名以內係B1A-B, 鄧顯係佢心儀中學. 前日派位, 阿女好多相熟B ...
孫中係一條龍, 所以外流位唔多。大埔B2生入到都要笑醒了。大埔B2位實在唔多。

jennydai 發表於 17-7-12 20:38
多謝你的回覆,仲想請問孫書功課多唔多?校風好嗎?坊間有人話係Band 2A?老師話係因為地點比較偏,所以建 ...
功課多唔多真係好難講。孫書校風好, 因為响中文大學隔離, 學生放學想去逛商場玩都幾難, 面向吐露港, 背向九肚山, 真係背山面海, 環境一流。經大埔舊路既車都到。如果叩B1都仲有得解, 如果叩B2, 就不如疊埋心水入孫中好過, 唔駛煩了。我哋大埔友B2生除咗救恩、圓玄, 就係孫書了, 少人揀只係因為佢係一條龍校, 放出既位比較少而已。

補充返D資料, 我幫你問咗位校友, 佢話初中功課都唔算好多, 但中四之後就會谷D, 會有好多quiz同補課。

little_yolky 發表於 17-7-13 14:38
補充返D資料, 我幫你問咗位校友, 佢話初中功課都唔算好多, 但中四之後就會谷D, 會有好多quiz同補課。:funny ...

真係唔該晒你啊,呢二日我叩咗好多家亦面試或筆試咗幾間,但都要等電話

jennydai 發表於 17-7-13 14:42
真係唔該晒你啊,呢二日我叩咗好多家亦面試或筆試咗幾間,但都要等電話
...
祝你成功。

回覆 jennydai 的帖子

Try Ma Kam Ming
http://www.plkmkmc.edu.hk/sites/default/files/files/2017_wen_ping_shi_cheng_ji_liang_dian_-_ding_gao_.pdf

The location of Sun Fong Chung is too far.

加油呀, 本身你第1,2志願填左邊間呀?有無再去叩呀?

little_yolky 發表於 17-7-13 14:43
祝你成功。

多謝晒!今早已去孫方中注咗冊,我仔對學校很滿意,如無北區B1學校收,我啲都會係孫書讀啦

iriswy 發表於 17-7-14 14:59

加油呀, 本身你第1,2志願填左邊間呀?有無再去叩呀?

第一田家炳、第二李嘉誠。田家炳交咗表好似仲沒call 人面試(因佢話收表收到15號),但我估機會都好微;李嘉誠琴日去咗筆試,但沒收。宜家仲有擺第三的馬錦明面咗試,25號前等電話。