用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1C被派去大埔孫方中書院
樓主: jennydai
go

北區B1C被派去大埔孫方中書院   [複製鏈接]

leafun 發表於 17-8-16 10:49
回覆 hkpapa852 的帖子

我覺得好多人係睇名氣而揀學校。好似我個女果間女子監獄中學,今年dse 33322(4 cor ...
之前上報間女子監獄中學?
佢今年DSE成績係幾好, 但6屆DSE以來, 只有今年同前年都較亮麗, 其餘年份既成績都真係較一般
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 10:40
如果間直資中學係SPCC, DGS, 我諗好多人唔會介意俾人話瘋癲, 甚至大部份人都看得穿.

反過來說, 有幾多住港島/九龍既學生, 會長途拔涉去讀鄧顯呢? 我暫時未認識過

哈!哈! 我都話阿女間唔係神校啊! 阿女學兄有花名大家叫: 黃癲瘋/黃痴瘋 嘛! 唔癲, 唔痴, 唔瘋點會選呢間呢!

"有幾多住港島/九龍既學生, 會長途跋涉去讀鄧顯" --- 得閒時問下阿女啲小學讀鄧顯嘅同學仔群組再同大家吹水!

hkpapa852 發表於 17-8-16 10:40
如果間直資中學係SPCC, DGS, 我諗好多人唔會介意俾人話瘋癲, 甚至大部份人都看得穿.

反過來說, 有幾多住港島/九龍既學生, 會長途拔涉去讀鄧顯呢?

攞 SPCC / DGS 呢啲神校嚟同音中音小 比較, 太唔公平了.  
俾呢啲學校收咗唔讀俾人話 "瘋癲" 既機會大啲.

"反過來說, 有幾多住港島/九龍既學生, 會長途拔涉去讀鄧顯呢?"  < simply not worth it, period.

回覆 小時了了 的帖子

我識人有係住九龍讀鄧顯,不過已經係會考年代,仲要係會考原校唔收叩入鄧顯升中六。

leafun 發表於 17-8-16 11:02
回覆 小時了了 的帖子

我識人有係住九龍讀鄧顯,不過已經係會考年代,仲要係會考原校唔收叩入鄧顯升中六。 ...
掹車邊升中六邊間收都讀啦, 無得選擇之下既選擇. 不可同升中派位叩門同一而語.

os_ecu 發表於 17-8-16 11:00
攞 SPCC / DGS 呢啲神校嚟同音中音小 比較, 太唔公平了.  
俾呢啲學校收咗唔讀俾人話 "瘋癲" 既機會大啲.  ...
唔公平, 對邊班人先?
個人認為, 大部份家長對學校採取人云亦云方式評價, 更不公平吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-8-16 10:39
雖然我唔係北區人,唔熟悉你哋區既學校,但見到你咁無禮貌咁話人,覺得你真係好無品。係咪你仔女讀緊既, ...
唔好話佢了, 大家注意一下用詞就好了, 都不是故意的。

little_yolky 發表於 17-8-16 13:33
唔好話佢了, 大家注意一下用詞就好了, 都不是故意的。
妳有冇好似小時了了咁, 為阿女度定考D咩直資學校? 定一心等派位?

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:40
妳有冇好似小時了了咁, 為阿女度定考D咩直資學校? 定一心等派位?

我無錢, 不過會報直資練習, C6話報D比target中學高少少的喎。

你知啦, 我target銀禧, 阿大target迦密, 依家仲mon緊佢D成績, 睇下最後報邊間。但今次考試中文聆聽唔合格, 其實都係要等大抽奬了, 因為呢兩間都要睇四年級成績。

little_yolky 發表於 17-8-16 13:41
我無錢, 不過會報直資練習, C6話報D比target中學高少少的喎。

你知啦, 我target銀禧, 阿大target迦密, 依 ...

比迦密高..... 九龍只有DGS, MCS, St Mary, GH, HY, 上智呢D.....

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:52
比迦密高..... 九龍只有DGS, MCS, St Mary, GH, HY, 上智呢D.....
但我target係銀禧喎, 阿女唔駛理佢啦, 小朋友識D乜。

little_yolky 發表於 17-8-16 14:26
但我target係銀禧喎, 阿女唔駛理佢啦, 小朋友識D乜。
唔係PC咩 ??....

mcl203 發表於 17-8-16 14:38
唔係PC咩 ??....
PC係無外校生自行的。

little_yolky 發表於 17-8-16 15:44
PC係無外校生自行的。
有冇試過考"插班"?

hkpapa852 發表於 17-8-16 15:49
有冇試過考"插班"?
無喎。

小時了了 發表於 17-8-16 09:39
講開音小又講, 阿女話共有6個音小跳船去咗阿女間中學, 有1個 waiting list 仍然等緊.
"音中之前2年既3322 ...

IloveJJ 發表於 17-8-16 10:44
我都好好奇想知點解佢哋要轉出嚟喎!

阿女問過其中一個音小同班同學,同學仔話父母話音中學費貴,所以轉校喎!

國際基督教優質音樂中學暨小學: 學費 $5,900.00/month x 10 http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/553867.pdf

匯基書院(東九龍): 學費 $2,700.00/month x 10
http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf

IloveJJ 發表於 17-8-20 00:55
Thanks!有點奇,讀小學不是已預咗讀中學既學費嗎?
不過,小朋友既說話又不能盡信…我之前响聖士提反堂見 ...
聖士提反堂 中學?

‹ 上一主題|下一主題