用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1C被派去大埔孫方中書院
樓主: jennydai
go

北區B1C被派去大埔孫方中書院   [複製鏈接]

nillnill 發表於 17-7-17 13:35
是否因為北區B1學生多過B1學校有關?
適齡學童一年比一年多,令人擔心
係囉, 依家都係咁, 過多一兩年真係...........北區真係可憐。

little_yolky 發表於 17-7-17 13:16
但係B1A派咗去馬錦明, 都係一樣心情跌落谷底。
Agree

little_yolky 發表於 17-7-17 13:16
但係B1A派咗去馬錦明, 都係一樣心情跌落谷底。

聽阿女講個男同學心情唔係幾好, 派位當日喊到不得了, 上星期四男同學有返學(甲寅年星期五先至筆試), 阿女講個男同學星期四嗰日成個人好嬲好唔開心, 我聽阿女咁講, 雖然男同學唔係我仔, 但我真心替佢心疼, 依家我都每日問住阿女個男同學叩門叩成點, 都好希望佢係北區叩到間好啲B1英中.

小時了了 發表於 17-7-17 14:18
聽阿女講個男同學心情唔係幾好, 派位當日喊到不得了, 上星期四男同學有返學(甲寅年星期五先至筆試), 阿女 ...
我當年級2派咗去B2中中(當年5個band, 當時間學校應該仲未有B2添), 我都未喊, 我仲要係B1學位充足既KLN3。不過, 佢個心情我真係好明白, 記憶猶新。

回覆 小時了了 的帖子

有冇問你女最後呢位男同學點呀?我小朋友升小四了, 成績暫時都OK, 聽到呢D例子真好不安.....

jennydai 發表於 17-7-14 15:23
馬錦明琴日in咗,每個人都只見5分鐘就完咗,話25日前留意電話通知。孫中有校車,都算方便。
...
係喎, 順便提一提你, 如果真係入孫書, 坐校車都係返學啫, 放學咁多活動, 正常都唔會坐校車。提一提小朋友, 過條大埔舊路要小心D, 因為入夜D車出九龍好顛, 開得好快下, 要望真D。

little_yolky 發表於 17-8-8 16:13
係喎, 順便提一提你, 如果真係入孫書, 坐校車都係返學啫, 放學咁多活動, 正常都唔會坐校車。提一提小朋友,  ...

多謝提醒,小朋友返學會搭火車個到太和轉校車,放學都有校車去太和站

jennydai 發表於 17-8-8 16:16
多謝提醒,小朋友返學會搭火車個到太和轉校車,放學都有校車去太和站
...
不過放學可能同書友仔踢下波, 做下project咁, 所以中學一般都唔坐放學了。如你家去火車站近, 都OK的, 就算上水去太和都只係1X分鐘, 粉嶺就仲近。

思思baby 發表於 17-8-8 15:36
回覆 小時了了 的帖子

有冇問你女最後呢位男同學點呀?我小朋友升小四了, 成績暫時都OK, 聽到呢D例子真好不 ...

我都有啲心噏,嗰男同學鄧顯和甲寅叩門後仍無消息。阿女講嗰同學係佢啲小學同學群组中話叠埋心水係馬錦明做"學霸"(粗卑说話,阿女教我,意思係成績要做最叻)。另一個男同學成績差阿女少少嘅派咗去廖萬石,又喺話要係中學做"學霸"

小時了了 發表於 17-8-8 19:42
我都有啲心噏,嗰男同學鄧顯和甲寅叩門後仍無消息。阿女講嗰同學係佢啲小學同學群组中話叠埋心水係馬錦明 ...

有志氣也是好事

好過一「決」不震(sorry唔記得個字點寫)

siden 發表於 17-8-8 21:08
有志氣也是好事

好過一「決」不震(sorry唔記得個字點寫)
一蹶不振

siden    發表於 17-8-9 09:34

我都有啲心噏,嗰男同學鄧顯和甲寅叩門後仍無消息。阿女講嗰同學係佢啲小學同學群组中話叠埋心水係馬錦明 ...
「學霸」都唔係粗卑用語, 只係國內流行用語, 吹嚟香港而已。不過, 有時會有D負面意思, 但本身個詞係中性的。
做學霸很好呀, 我當年都係學霸。

小時了了    發表於 17-8-9 12:27

little_yolky 發表於 17-8-8 16:20
不過放學可能同書友仔踢下波, 做下project咁, 所以中學一般都唔坐放學了。如你家去火車站近, 都OK的, 就算 ...

當初叩門B1中學叩唔到,得心誠收,我啲考慮咗之後決定捨近取遠,仍然揀孫方中,希望呢個決定唔做錯啦,亦都希望小朋友會鍾意中學的新生活

小時了了    發表於 17-8-9 12:40

little_yolky 發表於 17-8-9 10:12
「學霸」都唔係粗卑用語, 只係國內流行用語, 吹嚟香港而已。不過, 有時會有D負面意思, 但本身個詞係中性的 ...

嗯! 講真的, 我真係心噏.

阿女同班B1同學今年雖然只係有2位同學派咗去北區B1C-B2 中學, 從數字來睇好似好少數, 但我點可以肯定我女當日如果唔係考直資佢唔會係第3位大抽獎派去北區B2中學? 當然, 亦有可能係同其他B1同學仔咁派到甲寅,莫壽增...

唉! 讀EK網友口碑評為九龍區B2直資仲好過北區B1C-B2 津校. 北區B1中學學位真係好唔夠呀!! 慘!慘!慘!

小時了了 發表於 17-8-9 12:39
嗯! 講真的, 我真係心噏.

阿女同班B1同學今年雖然只係有2位同學派咗去北區B1C-B2 中學, 從數字來睇好似 ...
.........乜你女女唔係入咗匯X(東KLN)咩? B1嚟喎, 係咪我搞錯第二間?

正常呢間收咗, 緊係入呢間, 除咗一心一意搏鄧顯。不過真係勁遠。

jennydai 發表於 17-8-9 12:33
當初叩門B1中學叩唔到,得心誠收,我啲考慮咗之後決定捨近取遠,仍然揀孫方中,希望呢個決定唔做錯啦,亦 ...
正常心誠同孫書, 緊係揀孫書, 除非小朋友好鐘意體育。

little_yolky 發表於 17-8-9 12:44
.........乜你女女唔係入咗匯X(東KLN)咩? B1嚟喎, 係咪我搞錯第二間?

正常呢間收咗,  ...

女係入咗匯X(東KLN)

唔好意思, 我意思係如果阿女當日考唔到匯X(東KLN)或培基, 當初我止蝕直資中學長沙灣祟真都仲好過我女呢兩位唔好彩派得差又叩唔到門嘅同學仔中學

「學霸」唔算粗鄙說話,只係大陸詞彙啫

回覆 小時了了 的帖子

你會唔會為囡搬出九龍一帶呢?
我都諗緊, 好唔揀返間大埔/ 沙田B1 呢...? 雖然我唔想小朋友搭咁耐車.

思思baby 發表於 17-8-11 17:34
回覆 小時了了 的帖子

你會唔會為囡搬出九龍一帶呢?
其實如果你住近火車站, 大埔都OK, 莫壽增响火車站旁, 恩主教都係火車站行5-10分鐘。
‹ 上一主題|下一主題