用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣何傳耀小學
樓主: smallchristy
go

荃灣何傳耀小學 [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 17-9-27 13:05
我有個朋友個女早兩年何小畢業(今年升何中F2),得知何小大約只有30%入英中
...
何傳耀上年係難得有將升中派位詳情 (各校人數) 列出, 不過整體升讀B2A-B1中學, 只有~36%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

晴晴小B 發表於 17-9-27 13:00
而家啲學校真係語不驚人誓不休。

如果何小有咁好成績,一定放個詳細資料上網,同貼張大字報係學校門口啦 ...

咁你一定知佢個最終升學個distribution 了?用自己制定的課本有咩問題?乜你唔知好多神校都唔用外邊的教科書教英文,中文架咩?

tomfu 發表於 17-9-27 13:35
咁你一定知佢個最終升學個distribution 了?用自己制定的課本有咩問題?乜你唔知好多神學都唔用外邊的教科 ...

用自己寫既筆記無問題,問題係何小個套筆記特淺

晴晴小B 發表於 17-9-27 13:38
用自己寫既筆記無問題,問題係何小個套筆記特淺

你有睇過其每年的筆記?亦將其筆記與其他本港小學的筆記compare 過?

tomfu 發表於 17-9-27 13:41
你有睇過其每年的筆記?亦將其筆記與其他本港小學的筆記compare 過?

我之前幫朋友個女補習,由佢小二補到小學畢業,所以對何小個課程都有啲認識。

hkpapa852 發表於 17-9-27 13:29
何傳耀上年係難得有將升中派位詳情 (各校人數) 列出, 不過整體升讀B2A-B1中學, 只有~36%
...

英中亦未必是B2A - B1A, 林大輝中學是英中。培正中學是中中。最重要睇一年有幾多band 1 學生,在荃灣校網,上B1英中其實是一件難事。可能有大部分的band1 學生最終只入到B2 學校。

晴晴小B 發表於 17-9-27 13:46
我之前幫朋友個女補習,由佢小二補到小學畢業,所以對何小個課程都有啲認識。
...

我就未見過其筆記,但我又咁睇,課本深淺其實冇乜用,最重要係領到小朋友有冇學習興趣及學習能力。
香港某d課程深又有咩用?德國幼稚園唔准有功課。美國,英國中小學課程比香港淺。但最後那個國家或地區學術較高?人地攞諾貝爾獎都好低調架(emoji)(emoji)

tomfu 發表於 17-9-27 13:58
我就未見過其筆記,但我又咁睇,課本深淺其實冇乜用,最重要係領到小朋友有冇學習興趣及學習能力。
香港某 ...

課程過淺令大部分畢業生根本唔夠料去考pre-s1已經係好大問題。

tomfu 發表於 17-9-27 13:58
香港某 ...

既然你咁like何小,快啲幫呀仔呀女去報啦,咁好既學校當然要留返比你呢個知音人

晴晴小B 發表於 17-9-27 14:13
課程過淺令大部分畢業生根本唔夠料去考pre-s1已經係好大問題。

有小朋友,小六已自己主動睇中六的英文故事書。重要好鍾意做數學IQ題,最終考試只出左小六程度的試題,但佢唔識點答..... 因為佢冇留心在那份好淺的學校課本....... 學校課本最重要是啱程度丫小妺妹

晴晴小B 發表於 17-9-27 14:16
既然你咁like何小,快啲幫呀仔呀女去報啦,咁好既學校當然要留返比你呢個知音人
...

哈哈(emoji)!妳都要認真做好資料搜集,唔好冇根冇據下就論斷某學校好定壞,祝生意興隆。

hkpapa852 發表於 17-9-27 10:27
見到呢份嘢, 係咪即刻覺得可以放棄考慮咁發佈資訊既學校呢?

想知邊間?!

cattz288 發表於 17-9-27 15:09
想知邊間?!
年年小一簡介會話自己學校同沙田間B1津校有聯繫既一間九龍區私小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tomfu 發表於 17-9-27 15:00
哈哈(emoji)!妳都要認真做好資料搜集,唔好冇根冇據下就論斷某學校好定壞,祝生意興隆。
...

當你睇過佢啲筆記你就會明白,anyway,祝你小朋友入到心儀學校

hkpapa852 發表於 17-9-27 15:11
年年小一簡介會話自己學校同沙田間B1津校有聯繫既一間九龍區私小
點解我做了你FANS 咁耐, 唔知你講邊間既 !

subb 發表於 17-9-27 15:44

係囉!咁深既!!

subb 發表於 17-9-27 15:44

睇完你幅圖, 我諗妳知道係邊間啦!

我唔想攪到成日周圍都係玻璃(心)既碎片

hkpapa852 發表於 17-9-27 15:53
睇完你幅圖, 我諗妳知道間啦!

篤爆左係殘酷D, 但總好過入到去先知中伏!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

原來係佢!當年我都有份去考幼稚園!

小弟不才,未知該校陳述出現左乜嘢問題
‹ 上一主題|下一主題