用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣何傳耀小學
go

荃灣何傳耀小學 [複製鏈接]

我叩到呢家,註冊時發現校園雖小,但老師校長都很好,主任耐心回答家長問題,態度很親切。
後來我叩到區外另一家,考慮到中學校網的優勢,放棄了何小。
何小比較少人討論,所以很想在這裏分享下
   2    0    0    0

smallchristy 發表於 17-7-5 21:53
我叩到呢家,註冊時發現校園雖小,但老師校長都很好,主任耐心回答家長問題,態度很親切。
後來我叩到區外 ...

何小可以直升何中嗎?

fifihk 發表於 17-7-6 11:19

何小可以直升何中嗎?

全級頭二十名推薦入何中,我睇以往升中結果大約三十多人入何中。
佢以住係小班全級100 人,即三分一入何中

小學無保證,只係有推薦信,係荃灣區亦不屬熱門小學。

Fivedragon 發表於 17-7-6 16:25

根據學校網頁,2015-2016 年有21人入何中,其餘有入其他英中或band1 中中。有40+% 派到英中。今年派位重未在其網頁公布。

tomfu 發表於 17-7-14 11:16
根據學校網頁,2015-2016 年有21人入何中,其餘有入其他英中或band1 中中。有40+% 派到英中。今年派位重未 ...

根據學校網頁,2016/2017年度有54%小六生升讀英中。

tomfu 發表於 17-9-26 23:12
根據學校網頁,2016/2017年度有54%小六生升讀英中。

都唔錯喎

Fivedragon 發表於 17-7-6 16:25

之前就唔熱, 今年多人放乙一的話, 乙二搵佢做保險線就mum水喇

tomfu 發表於 17-9-26 23:12

佢哋連啲B2有開英文班既中中都當英中

晴晴小B 發表於 17-9-27 10:06
只係將有開英文班既中學當英中, 其實原來已經係小事..... 你睇吓呢間學校講既EMI.....

http://221.126.235.7/1617/2017%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%B0%8F%E5%85%AD%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E5%90%8D%E5%96%AE.pdf

連葵涌蘇淅公學, 皇仁舊生會中學都話係EMI......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-27 10:17
只係將有開英文班既中學當英中, 其實原來已經係小事..... 你睇吓呢間學校講既EMI.....

http://221.126.23 ...

天主教南華中学!

中英語授課都要寫?! 無得輸喎!

Soundervolt 發表於 17-9-27 10:22
天主教南華中学!
咁佢無話呢間係EMI
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cattz288 發表於 17-9-27 10:25
中英語授課都要寫?! 無得輸喎!
見到呢份嘢, 係咪即刻覺得可以放棄考慮咁發佈資訊既學校呢?

晴晴小B 發表於 17-9-27 10:06

佢係話"獲派以英語為主要教學語言的中學" 為54%

下面的學校是獲派的中學包括。但並不代表54%由那些中中英文班組成。
“以英語為主要教學語言的中學” 可以是band2 學校,但一定唔係中中,另外你點知d學生去到中中讀英文班定中文班?

tomfu 發表於 17-9-27 12:15

下面的學校是獲派的中學包括。但並不代表54%由那些中中 ...

而家啲學校真係語不驚人誓不休。

如果何小有咁好成績,一定放個詳細資料上網,同貼張大字報係學校門口啦。
真係咁勁,統一既乙二就唔會仲有人入到啦。

下面的學校是獲派的中學包括。但並不代表54%由那些中中 ...

我有個朋友個女早兩年何小畢業(今年升何中F2),得知何小大約只有30%入英中

你知唔知何小由小一至小四係用學校自己編寫既中英文筆記當教科書,內容比市面大部分教科書淺。
小四默書仲係默緊幾句簡單句子

我哋啲行為太唔要得,成日去拆穿人哋台戲

晴晴小B 發表於 17-9-27 13:14
我哋啲行為太唔要得,成日去拆穿人哋台戲
又嚟睇吓呢份統計偽術既典範:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=45184400&fromuid=1389083
‹ 上一主題|下一主題