用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收到成績表, 雖然成績麻麻, 但都開心..... ...
樓主: 哈利媽
go

收到成績表, 雖然成績麻麻, 但都開心..... [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-7-6 11:03
就係因為佢自己性格係無所謂,所以阿媽先唔可以認同佢。如果相反,佢自己好緊張,我反而會未派成績表就認 ...
我記得樓主响另一個帖講小四下學期有一次默書衰咗, 之後成個學期默書都唔掂, 一見到就驚, 可能係無信心既表現, 又或者俾人鬧過。會因為一次成績對自己無信心既小朋友, 唔會係無所謂(好似我阿細, 就真係無所謂), 要有適度認同及肯定。你睇阿細, 天跌落嚟當被襟, 永遠自我感覺良好, 信心爆棚。小朋友心理狀態好, 至存在進步既條件。

如果樓主小朋友係升小五, 我會以努力keep住B2成績為目標, 穩住數學科(因為數學一科真係可大可小), 當個目標看似可行, 大家先有信心去做。一下子就話要入B1個flow, 太遙遠了, 看似不可行就不想做了, B2都有好多好學校的。穩住成績, 然後再看情況穩守突擊。

回覆 little_yolky 的帖子

哈....其實只得一個仔

回覆 little_yolky 的帖子

多謝建議

回覆 IloveJJ 的帖子

因為佢都知衰同埋識驚囉.....

哈利媽 發表於 17-7-6 11:22

因為佢都知衰同埋識驚囉.....
有D小朋友心理質素無咁好, 如果佢自己識驚, 就要適當調節。不過講就易, 做就相當難。

我阿大小三時下學期第一次中默唔合格, 得4X分。佢平時好好, 因為內容多, 佢溫唔切, 學人捉內容(但又無技巧唔)佢俾老師捉咗出去, 話見到係佢名, 差D心臟病發, 叫佢要以後既默書都要有8X分至拉得到(因為我哋所有默書都計入名次分)。佢緊係驚啦, 不過我無話佢, 見佢咁驚仲話佢, 跳樓都似。我當若無其事, 叫佢下次努力, 佢當然亦表現良好, 回復信心。阿女數學都差架, 暑假我就俾佢去數X補習, 數X會教下前一年既數, 又會講下下一年既數, 有個印象, 阿女話上堂時容易明白咗。佢都係專錯加減乘除既。

分析到好好wor,你真係有跟樓主的帖
其實小朋友有心想成績進步,肯做練習,唔沉迷打機睇電視,基本上已經成功咗一半...

多謝你嘅分析同時間, 我會努力跟進, 暑期都有開始搵吓私補同埋專補試吓搵出真正嘅問題.

IloveJJ 發表於 17-7-6 11:59
樓主嗰個係仔,升小五,名小(有中學)。

一直以來,樓主都認為個仔能力係80+,但結果係6x-9x。常大意,唔 ...
超專業的分析啊!樓主有你這個那麽有心幫人的網友,真是福氣呢!

回覆 200904 的帖子

係呀, 好多謝佢呀

醒目開學勳章

回覆樓主:

操行重要,成績都重要。
最好兩者都拿個平衡。
3個優點,絕對值得讚。
學業成績 自己搞唔掂,揾專業人士幫手最好。
我自己都係咁,初小幫左亞女3年,成績都是中上游(我覺得自己能力不足幫唔到佢提升),高小開始揾補習幫手,成績提升到上游,亞女同我都好開心。

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 17-7-9 03:08
操行重要,成績都重要。
最好兩者都拿個平衡。
3個優點,絕對值得讚。

p.s 我有兩女 ,升小三,升小五。

IloveJJ 發表於 17-7-4 18:11
哈利媽:
希望你唔介意我咁講。其實你出過好多帖,都係想你仔成績有進步,但你又成日強調成績唔係最重要。你 ...
無意經過見到一番發人深省內容,學到野!thank you so much!

‹ 上一主題|下一主題