用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收到成績表, 雖然成績麻麻, 但都開心..... ...
go

收到成績表, 雖然成績麻麻, 但都開心..... [複製鏈接]

终於等到學期尾放榜啦... 之前已預計到佢嘅成績一定麻麻(今年真係大倒退), 好彩仍然可以繼續升班, 另外, 最欣慰係佢今年攞到3個優點, 仲有熱心服務獎, 所以我都覺得好開心, 同自己講當年佢小一時已經不斷提醒自己小朋友學業唔係最重要, 品行一定要行先, 今次收到佢張成績表, 我覺得自己做得到.  來年, 唯有提醒佢學術都要不斷努力, 各方面都要取個平均啦.....

lojo11    發表於 17-7-6 13:26
晞晞爸b    發表於 17-7-4 15:49
   0    0    0    1

三个优点唔少野啊!值得鼓勵!

識得欣賞小朋友的優點和進步,讚

學業成績繼續努力,有心唔怕遲。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-7-4 18:11
哈利媽:
希望你唔介意我咁講。其實你出過好多帖,都係想你仔成績有進步,但你又成日強調成績唔係最重要。你 ...

其實你講的又有道理,所以我會對我仔有要求,佢先至知自己要去到咩位置,我仔既成績表亦都等如我既成績表

哈利媽 , 我都戥你開心,學校給與你小朋友3個優點,證明小朋友確實乖巧。

恭喜小朋友有三個優點!要好好鼓勵

回覆 IloveJJ 的帖子

坦白講我真係有矛盾, 一方面想佢愉快學習, 另一方面又唔想佢做最差嗰個, 成績上嘅要求, 我只求中上已可以 (相信冇人會希望小朋友做最低嗰level, 但佢依家平均分7x已經中下), 咁現實中佢真係仲未達標, 所以我時常提佢想將來自己條路好行啲, 佢真係要努力响學業上都要有中等嘅程度 (而我+佢啲老師亦相信佢可以做到), 可能佢依家學校真係要求高, 但在3年級開始想計劃轉校時都唔成功, 加上小朋友又十分喜歡現有學校, 而且應承會加倍努力. 唯有大家都比心機過埋嚟緊呢2年嘅艱苦年啦.... (希望佢可以爬上1尾, 2頭啦....)

哈利媽 發表於 17-7-5 12:06

坦白講我真係有矛盾, 一方面想佢愉快學習, 另一方面又唔想佢做最差嗰個, 成績上嘅要 ...
如果佢依家成績係中下, 想爬上一尾二頭, 可能有D難度。我阿細都係咁情況, 不過佢依家只係升小三, 仲有時間, 我target只係希望佢keep住B2就OK, 反正B2頭同B2尾都係咁抽, 所以, 我target佢係B2中間, 等我安心D就得, 唔一定要入B1個flow既。

回覆 哈利媽 的帖子

絕對明白你心情, 你都說學校要求高, 以你囡成績咁即是未算差, 而且扣分主要是大意,未係跟不上課程,這就好易攪, 相信慢慢可以改善. 加油

哈利媽:
希望你唔介意我咁講。其實你出過好多帖,都係想你仔成績有進步,但你又成日強調成績唔係最重要。你 ...
你咁鬼直接
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

冇問題, 我OK嘅, 開得POST就係想有其他意見嘛, 謝!

哈利媽:

明白, 多謝你嘅提醒..... 唉! 依家做家長真係好難, 不過我會努力嘅. 其實小朋友都真係有改善呀, 佢由6月中開始吊鹽水式返學至昨日, 佢真係每日都有主動咁攞中, 英,數嘅習作出嚟做呀, 我晚上睇返都覺得佢用心咗, 啲字整齊好多, 所以都真係開心呀, 希望佢KEEP住不停改善就好啦....

題外話, 我每晚對佢各科嘅習作 (學校派嘅應該啱程度)又真係全對或90%以上啱喎, 所以都唔明點解成績又咁差, 究竟問題係出响邊呢?? 我有反省有機會係同佢溫書嘅方式唔啱佢, 不過又唔知應該用咩方法喎!!!

IloveJJ 發表於 17-7-5 21:26

你想佢達到呢個程度,你同老師都相信佢做得到,問題係:點樣 ...
其實都唔係咁必然既, 因為樓主頭像有仔又有女, 所以唔知佢係講緊個仔定個女。兩個性格可以好唔同。

以我阿細為例啦, 佢就係你所講, 叫佢溫習懶懶閑, 考試又考唔好果種。佢都係同樓主小朋友一樣, 成績只係中間(真係考到中間咁啱)。咁佢又都有奬攞, 唔考都考咗, 佢個性格係咁, 你同佢講乜要求佢都係咁, 而且又唔係科科考得唔好既, 有幾科又真係考得好, 當然唔可以抹殺佢既努力既, 見到佢成績表, 我真係開心架。

我都有問佢, 覺得自己今次考試點, 佢就話覺得唔係咁好, 因為名次低咗。其實小朋友都知道的, 尤其女仔, 不過, 阿媽個反應會令佢哋好過D。又好似阿大, 今次都算交到功課啦, 但係佢唔敢開心, 唔敢覺得自己好, 直至阿媽認同佢, 讚佢叻, 佢至開懷咁開心, 你估阿大唔知自己仲可以進步嗎? 不過, 有阿媽既認同, 令佢覺得更實在。

所以, 樓主收到成績表, 讓小朋友覺得阿媽開心係好既, 始終小朋友辛苦咗一年。至於如何改善, 如何令佢進步, 又是後話。小朋友性格係咁, 就算阿媽唔滿意, 佢只會覺得阿媽唔了解佢, 唔會真係覺得自己不足。

little_yolky 發表於 17-7-6 10:12
其實都唔係咁必然既, 因為樓主頭像有仔又有女, 所以唔知佢係講緊個仔定個女。兩個性格可以好唔同。

以我阿 ...
妳肯定有個係仔?我真係唔敢講
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-7-6 10:50
妳肯定有個係仔?我真係唔敢講
好似大個係女, 細個係仔。

‹ 上一主題|下一主題