用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴 1/2 BV-200 定 Splendour
樓主: Babybaby2011
go

小提琴 1/2 BV-200 定 Splendour [複製鏈接]

醒目開學勳章

Babybaby2011 發表於 17-6-30 13:29
買個$6-7xx 定 $1k 左右?or 其實分別不大呢?主要是什麼不同呢?
我小朋友以前是用幾百的 Richmann, 整個小學階段 (由 1/8 -> 3/4) , 之後換 4/4 才換部好啲的, 你說另外那個牌子, 我沒有用過 . . .

Babybaby2011 發表於 17-6-30 09:08
是否到了4/4才買好琴呢?
是呀。我兒子第一隻1/4在TL隨便買($500),到1/2時他會拉音階,那店讓我們試兩隻琴(琴加弓約$1000)。我請兒子拉音階聽聽那隻琴好些。
1/4, 1/2和3/4都是好低價的琴。老師每次都說夠用 Good enough,反而買套好一點的弦線會對他拉出來的音色有幫助。
for every one criticism, three positives must be given.

Ocean419 發表於 17-6-28 13:26
Sorry 我攪錯左,青苗有另一隻不記得咩名的約$700,BV200 約$1000, 2隻一試就覺得BV優勝得多
...

想問VIF BV200 是半手做,所以音色比較好?請問VIF 同其他牌子比較,model 差不多的是否比較好一點?

ivory0915 發表於 17-6-30 12:28
同意, 我小朋友都係 6 級時, 先換鄐好啲的琴.
我現在後悔幫兒子換了隻太好的琴,因為小提琴現在對他來說是雞肋...
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-6-30 16:23
是呀。我兒子第一隻1/4在TL隨便買($500),到1/2時他會拉音階,那店讓我們試兩隻琴(琴加弓約$1000)。我 ...

請問1/4 同1/2琴有冇細琴專用的弦線?

Ocean419 發表於 17-6-30 16:41
請問1/4 同1/2琴有冇細琴專用的弦線?
有呀Tonica: http://www.pirastro.com/public_pirastro/pages/en/Tonica-00001/
Dominant 也有1/4, 1/2, 3/4, 4/4
Evah Pirazzi too

我只懂以上三隻,應該還有其它的

醒目開學勳章

lillymarie 發表於 17-6-30 16:33
我現在後悔幫兒子換了隻太好的琴,因為小提琴現在對他來說是雞肋...
為什麼變成雞肋?  不再喜歡了嗎?  我而家隻琴都貴貴地, 好彩小朋友暫時依然喜歡拉琴 . . .

回覆 lillymarie 的帖子

我都係.....現在只好放左隻1/2. 隻琴D 聲好得, 但少人買2手琴.

ivory0915 發表於 17-6-30 17:32
為什麼變成雞肋?  不再喜歡了嗎?  我而家隻琴都貴貴地, 好彩小朋友暫時依然喜歡拉琴 . . .
...

貴貴地是那个價位? 聲音如何? 琴的健康狀況如何? 讲多2句大家交流下都好丫。

lillymarie 發表於 17-6-30 16:33
太好點會嫌太好 耳朵享受

真係好貴的,賣出都有d 價值

ivory0915 發表於 17-6-30 17:32
...
不是說不喜歡,只是一個嗜好。很昂貴又沒用的嗜好.....

titibaby 發表於 17-7-1 00:09
太好點會嫌太好 耳朵享受

真係好貴的,賣出都有d 價值
此「好」不同彼「好」呢,在高手眼中可能只是below average啦  小朋友不愛惜琴,不懂保養,不好意思賣給別人... 問他用甚麼弦線好,他答我隨便買好了。這樣沒要求,早知那時也隨便買個琴好了....

醒目開學勳章

bopoJune 發表於 17-6-30 22:35
貴貴地是那个價位? 聲音如何? 琴的健康狀況如何? 讲多2句大家交流下都好丫。
...
只是我覺得貴貴地,老師幫忙買的,萬零蚊,聲音圓潤,不算厚,健康 ... 不懂評論 ...

醒目開學勳章

lillymarie 發表於 17-7-1 06:19
不是說不喜歡,只是一個嗜好。很昂貴又沒用的嗜好.....
我最初都是希望小朋友培養成為嗜好,不是希望將來做音樂家(或是為自己圓夢、什麼什麼...),咁樣已經好好呀,有音樂的人生,豐盛呀,不論開心 / 不開心,音樂是很好疏導情緒的 media,我當這是送給小朋友的禮物。

ilovethiscow 發表於 17-7-3 15:30
你呢兩個牌子都係俊文, 同一間廠黎咖, 只係D 木唔同

BV200 係 VIF 其中一個model no.  聽說是半手工琴,所以聲音似是比普通 BV50 & BV100 好。其實最好去聽聽有什麼分別。VIF只在青X琴行有得賣?

回覆樓主:

我地一開始用三四百的琴,學了一年換 Splendour Scotti,然後考完五級先換個幾千元的。其實二千元下的不會有手造琴,分別不大,換條好D嘅弦線更實際。

RunningPig 發表於 17-7-25 09:26
我地一開始用三四百的琴,學了一年換 Splendour Scotti,然後考完五級先換個幾千元的。其實二千元下的不會 ...

如果1/4 同1/2size , 你建議咩弦線在$300以內的?

回覆樓主:

1/4 用 Pirastro 1/2 用 Dominant
兩個都適合初學者

RunningPig 發表於 17-7-26 15:36
1/4 用 Pirastro 1/2 用 Dominant
兩個都適合初學者

我隨意上淘寶睇Pirastro 見有好幾款,有冇邊款係細size 琴專用的?
‹ 上一主題|下一主題