用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴 1/2 BV-200 定 Splendour
go

小提琴 1/2 BV-200 定 Splendour [複製鏈接]

初學,請問VIF BV-200 or Splendour or Splendour Scotti 小提琴 好呢?那裡買比較安心? 新手,請多指教!謝謝!
   0    0    1    0

醒目開學勳章

我小朋友當年初學時 (在 Tom Lxx 學) , 在 Tom Lxx 買, 老師幫手揀的.

ivory0915 發表於 17-6-27 18:55
我小朋友當年初學時 (在 Tom Lxx 學) , 在 Tom Lxx 買, 老師幫手揀的.

今天lunch 也去了Tom Lxx 睇,佢介紹兩隻初學用,Richmann $750, Prima 2805V  $1500。是否買平啲比小朋友試吓先?

醒目開學勳章

Babybaby2011 發表於 17-6-27 18:59
今天lunch 也去了Tom Lxx 睇,佢介紹兩隻初學用,Richmann $750, Prima 2805V  $1500。是否買平啲比小朋友 ...
我小朋友第一部是 Richmann, 初學我覺得 okay 了.

ivory0915 發表於 17-6-27 19:06
我小朋友第一部是 Richmann, 初學我覺得 okay 了.

另外有BK mama 介紹太子X聲琴行 AIKI 比初學者 $5xx , 青X 琴行 VIF $700 。唔知邊隻好啲?定係其實差不多?

醒目開學勳章

Babybaby2011 發表於 17-6-27 19:12
另外有BK mama 介紹太子X聲琴行 AIKI 比初學者 $5xx , 青X 琴行 VIF $700 。唔知邊隻好啲?定係其實差不多 ...
sorry, 無試過 . . .

Babybaby2011 發表於 17-6-27 19:12
另外有BK mama 介紹太子X聲琴行 AIKI 比初學者 $5xx , 青X 琴行 VIF $700 。唔知邊隻好啲?定係其實差不多 ...

BV200 比VIF 貴少少但質量好好多

Ocean419 發表於 17-6-28 12:44

BV200 係 VIF 牌子其中一個model.  你意思係?

Ocean419 發表於 17-6-28 12:44

唔好意思我係新手。想問其實 Tom Lxx,
嘅 Richmann, VIF, AIKI 定 Splendour 好呢?

Babybaby2011 發表於 17-6-28 12:46
BV200 係 VIF 牌子其中一個model.  你意思係?

Sorry 我攪錯左,青苗有另一隻不記得咩名的約$700,BV200 約$1000, 2隻一試就覺得BV優勝得多

醒目開學勳章

Babybaby2011 發表於 17-6-28 12:50
唔好意思我係新手。想問其實 Tom Lxx,
嘅 Richmann, VIF, AIKI 定 Splendour 好呢?
其實小朋友在那裡學, 在學的地方買, 搵老師幫手揀吧,

回覆樓主

能用1/2小提的小朋友,會是小學生了。就算是初學,每天好好練琴,進度也可以很快。可以的話,那就買個好一點的琴給他用罷。買琴的事,可以請教老師。如果老師也不懂,可以再上來問問。硬要去通x買小提琴,我情願去太子。我剛去yahoo 瞄一瞄,有人在放售1/2小提,有2把似乎不錯,樓主可自己去看看(利申:我只是路過,沒利益衝突)。

bopoJune 發表於 17-6-28 13:30
能用1/2小提的小朋友,會是小學生了。就算是初學,每天好好練琴,進度也可以很快。可以的話,那就買個好一 ...

初學所以在屋企樓下單對單學,不是琴行。老師沒提議去那裡買,所以上來問吓意見。太子那間我上網睇comment 都OK.  如果大家仲有什麼意見,請留言或PM我。因為我是新手。謝謝!

ms_ming 發表於 17-6-29 10:59
BV 200可以不用一千就買到!

問咗青x, 要$1200

ms_ming 發表於 17-6-29 10:59
BV 200可以不用一千就買到!

請問邊到最平?

當年我兒子初學, 老師叫我去買隻最便宜的琴算了. 想想也是, 不知道小朋友有多大興趣, 學到有要求才買好一點的. 我兒子便宜的琴用到6級, 那時他真的懂得講自己的琴有甚麼問題.
他的老師一直叫我不要化錢在細琴上, 留下來買好一點的大琴.
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-6-30 08:59
當年我兒子初學, 老師叫我去買隻最便宜的琴算了. 想想也是, 不知道小朋友有多大興趣, 學到有要求才買好一點 ...

是否到了4/4才買好琴呢?

醒目開學勳章

lillymarie 發表於 17-6-30 08:59
當年我兒子初學, 老師叫我去買隻最便宜的琴算了. 想想也是, 不知道小朋友有多大興趣, 學到有要求才買好一點 ...

同意, 我小朋友都係 6 級時, 先換部好啲的琴.

ivory0915 發表於 17-6-30 12:28
同意, 我小朋友都係 6 級時, 先換鄐好啲的琴.

買個$6-7xx 定 $1k 左右?or 其實分別不大呢?主要是什麼不同呢?
‹ 上一主題|下一主題