用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK vs Victoria
go

SPK vs Victoria [複製鏈接]

比較下兩間學校嘅學費,會唔會有多少啟示呢?慳返出嚟嘅學費,夠唔夠妳揾間好嘅英文同普通話補習班(e.g. ESX,mini-minX),比較埋中學,DSE(emoji)績同入U率有冇分別?一間只可以用DSE入U,一間有DSE同GCE,妳又會唔會除咗比較幼稚園語境之餘睇遠D比較埋個終點站?

Hailey88899 發表於 17-6-24 14:47
Sppcs not bad 但很多人也覺得spcs是好一些,點解呢?因為難入?

兩間學校終點站嘅比較可以參閱下圖:

DengCK 發表於 17-6-24 23:02
spcs升三大只是50%多d,我唔知海外大學即係咩,但就算計埋,都只是7x%。係咪真係如傳聞之中的神級level?

如 ...

要深入了解數據,st Paul catholic 入三大嘅比例係6X% 入U率入面嘅5X% 入三大,即係大概3X% 入三大,而SPCS入三大比例係全校入三大嘅學生有5X%,加上其中除咗以DSE成績入U之外,另外有唔少學生係以GCE成績入嘅,咁學校提供除咗DSE之外嘅升學選擇,自然有入選擇以DSE成績到海外升學。總括嚟講入U率有92%已經足夠滿意掛?

最後以升小學path計,想target Victoria 小學或者其他新派直資或國際學校嘅,就揀Vic,想target SPCS或者其他傳統女校嘅就揀SPK,至於補習呢樣嘢就好個人化,大把Vic 嘅學生一樣有外補加埋上interview 班,亦都識唔少人讀SPK冇特別外補,一心希望直升SPCS。
‹ 上一主題|下一主題