用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK vs Victoria
go

SPK vs Victoria [複製鏈接]

讀緊Vic PN,好好彩考到SPK. 個人比較喜歡Vic課程較全面(語言,學術,德育各方面都滿意),但知道SPK也是十分好的學校,好難得先考到.不過囡囡性格不是特別乖嗰類,所以未必可升到SPC.
慶幸小一可跟姐姐讀SPPCS.所以想留喺Vic等佢個基礎打好啲...
想請問SPK大部份小朋友都要外補英文/PTH嗎?!

雖然考小學唔駛煩,但也不敢輕易放棄SPK,因為如果直升得到的是很好很好小學和中學,也怕miss咗考慮其他因素,浪費了這個難得入到SPK嘅機會

真心請教大家意見!謝謝!
   7    0    0    1

回覆樓主:

對!大部份有外補英文普通話亦有但不多,很多家長有你這想法,希望自己小孩幼稚園打好基礎,我當初亦有這兩個offer,但世事豈能盡如人意呢!

Forgetmenot999 發表於 17-6-24 10:10
對!大部份有外補英文普通話,很多家長有你這想法,希望自己小孩幼稚園打好基礎,我當初亦有這兩個offer,但 ...

你當時最終選了SPK?!

坦白說如為了升小backup我一定揀SPK,但因為姐姐的小學其實也很不錯,所以才有這決擇困難

maggielfc 發表於 17-6-24 11:28
你當時最終選了SPK?!

坦白說如為了升小backup我一定揀SPK,但因為姐姐的小學其實也很不錯,所以才有這決擇 ...

對!Spk比起sppcs難入很多,所以你真的要好好考慮。

回覆 maggielfc 的帖子

其實在文字間,你自己已選擇了。喜歡VIC,就㨂佢。反正你囡已有一間好的小學。

比較下兩間學校嘅學費,會唔會有多少啟示呢?慳返出嚟嘅學費,夠唔夠妳揾間好嘅英文同普通話補習班(e.g. ESX,mini-minX),比較埋中學,DSE(emoji)績同入U率有冇分別?一間只可以用DSE入U,一間有DSE同GCE,妳又會唔會除咗比較幼稚園語境之餘睇遠D比較埋個終點站?

回覆樓主:

我朋友當年都有呢2個offer,佢最後揀vic,而家讀緊sppcs,佢話覺得vic比較全面,為小朋友打好基礎。好多人揀spk因為小中學,但個個都要勁補,因為擔心到時真係唔收返,出返去追唔上啦!

Sppcs not bad 但很多人也覺得spcs是好一些,點解呢?因為難入?

Hailey88899 發表於 17-6-24 14:47
Sppcs not bad 但很多人也覺得spcs是好一些,點解呢?因為難入?

兩間學校終點站嘅比較可以參閱下圖:

spcs升三大只是50%多d,我唔知海外大學即係咩,但就算計埋,都只是7x%。係咪真係如傳聞之中的神級level?

如果鍾意vic, go ahead! 我覺得幼稚園放學後仲要補習好慘。

DengCK 發表於 17-6-24 23:02
spcs升三大只是50%多d,我唔知海外大學即係咩,但就算計埋,都只是7x%。係咪真係如傳聞之中的神級level?

如 ...

要深入了解數據,st Paul catholic 入三大嘅比例係6X% 入U率入面嘅5X% 入三大,即係大概3X% 入三大,而SPCS入三大比例係全校入三大嘅學生有5X%,加上其中除咗以DSE成績入U之外,另外有唔少學生係以GCE成績入嘅,咁學校提供除咗DSE之外嘅升學選擇,自然有入選擇以DSE成績到海外升學。總括嚟講入U率有92%已經足夠滿意掛?

最後以升小學path計,想target Victoria 小學或者其他新派直資或國際學校嘅,就揀Vic,想target SPCS或者其他傳統女校嘅就揀SPK,至於補習呢樣嘢就好個人化,大把Vic 嘅學生一樣有外補加埋上interview 班,亦都識唔少人讀SPK冇特別外補,一心希望直升SPCS。

SPK 穏陣啲

monodad 發表於 17-6-25 05:37
要深入了解數據,st Paul catholic 入三大嘅比例係6X% 入U率入面嘅5X% 入三大,即係大概3X% 入三大,而SPC ...

要入U唔難,但睇下係咩U。無意踩低SPCS。但我見SPCS係EK被封為神校(僅次於DGS),今日睇到佢的升學資料,只是覺得有點落差。

不過咁,可能呢個成績已經係全港最好頭兩位,我無研究過全港學校。

回覆樓主

睇你點解釋"神校", 若指沒有比其更好,就一定唔係。若解釋為入了SPK 就彷似得神的祝福,可以有比較易行、明確、較好的路就都可以噤講。而SPCS 近年入U 率確令人失望,可能反應傳統英文強的學校,面對中文科地位提升時,它(們)未能有適當應對。

spk

楼主呀囡真叻,我們選適合呀囡的學校,定呀囡去適應的學校?

星星的後裔 發表於 17-6-25 23:18
睇你點解釋"神校", 若指沒有比其更好,就一定唔係。若解釋為入了SPK 就彷似得神的祝福,可以有比較易行、明 ...

客觀的評論

johnny66 發表於 17-6-26 12:32
楼主呀囡真叻,我們選適合呀囡的學校,定呀囡去適應的學校?

好like你呢個comment,都係對自己嘅一個提醒(emoji)(emoji)

maggielfc 發表於 17-6-24 03:55
讀緊Vic PN,好好彩考到SPK. 個人比較喜歡Vic課程較全面(語言,學術,德育各方面都滿意),但知道SPK也是十分好 ...

spk,德育較重要
‹ 上一主題|下一主題