用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 畢業後找工作
樓主: ponnychan
go

畢業後找工作   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-5-1 18:54
你這樣就聰明了,因為好多唱好的人,自己不是揸住香港旅游證件,配偶及或子女已經移民外地,進可攻退可守 ...
大部分香港人仲沈浸在樓價日日創新高,完全冇意識到政治環境嘅改變仲得人驚,李嘉誠唔係一般嘅商人佢政治觸角非常敏銳,體量大提早做好晒準備,睇透大陸嘅官本位。

仲有一樣嘢大家可能冇留意,大陸人錢落來唔止買香港樓,仲通過地下錢莊,換成港元再換美元隨時出海,金管局遲早壓力山大,回收基礎貨幣,所以到頭來做空港幣嘅可能唔係外資,可能係所謂嘅「自己人」。

978212 發表於 18-5-1 23:05
仲有一樣嘢大家可能冇留意,大陸人錢落來唔止買香港樓,仲通過地下錢莊,換成港元再換美元隨時出海,金管局 ...

你啱,可能上几个星期已经发生紧,美元流出香港,不一定是外资!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

一口氣睇完呢個 post, 感到阿女嘅下一代好灰好灰

小時了了 發表於 18-5-4 12:44

不是灰的时候,积极往外闯吧!(不要学教育局蠢材的方向看法,除了北方,还有其他方向。)
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

不用灰。年紀輕,有健康,有自由,前面仲有大把機會。利物浦嘅左閘Robertson, 18歲時無錢,要去Marks n Spencer做散工,差點要放棄踢波。6年後嘅今日,代表利物浦打歐聯final。總之盡力做好自己,上天自有安排。

我灰了好耐,近日直頭变黑。孩子, 自有自己要行的路, 我又不会太担心, 孩子大學畢業我会担心自己無錢退休, 因用哂去供佢地讀書

poonseelai 發表於 18-5-5 08:46
我灰了好耐,近日直頭变黑。孩子, 自有自己要行的路, 我又不会太担心, 孩子大學畢業我会担心自己無錢退休,  ...

現在努力儲錢退休吧!或者他們先在香港讀完學士學位,再出去念碩士博士!

poonseelai 發表於 18-5-5 08:46
我灰了好耐,近日直頭变黑。孩子, 自有自己要行的路, 我又不会太担心, 孩子大學畢業我会担心自己無錢退休,  ...

原本我都只是兩手準備如果阿女考唔到香港资助大學的話就用免試方法/自主招生方法北上讀,又或者考慮去日本讀。依家內心開始轉變,變為可能考日本大學了,或者呢幾年再游說阿女係香港讀德文/法文,睇吓佢肯唔肯考慮去欧洲讀。今日下午我報咗名聽日本留學簡介會了解吓
P.S日本經濟又唔好得香港,人口老化問題比香港更嚴重

小時了了 發表於 18-5-5 11:45
原本我都只是兩手準備如果阿女考唔到香港资助大學的話就用免試方法/自主招生方法北上讀,又或者考慮去日本 ...

日語,我個人不主張,純興趣可以。

外語,德語OK,法語好窄,點解唔考慮西班牙語?

ANChan59 發表於 18-5-5 12:54
日語,我個人不主張,純興趣可以。

外語,德語OK,法語好窄,點解唔考慮西班牙語?

佢應指方便去法國,德國,日本留學兼未來留在當地生活;西班牙語系大學世界排名一般又係低一些  

elbar 發表於 18-5-5 13:10
佢應指方便去法國,德國,日本留學兼未來留在當地生活;西班牙語系大學世界排名一般又係低一些  
...

我會傾向歐洲較好,日本不宜居,加上女生!

西班牙的巴塞隆拿有一間歐洲著名的商學院。我當年是歐洲十大之内,但以研究院來排!

ANChan59 發表於 18-5-5 13:53
我會傾向歐洲較好,日本不宜居,加上女生!

西班牙的巴塞隆拿有一間歐洲著名的商學院。我當年是歐洲十大 ...

英國以外歐洲著名商學院多屬私校,學費不便宜;近期都有 西班牙 IE University, 意大利 Bocconi University 到港

MBA, Master in Finance 都頗具名氣

elbar 發表於 18-5-5 13:59

我唔記得個名,只記得係在 Barcelona ,有 International MBA.

我不知道$是考量因素!

另一個地方是新加坡,有豐厚奬學金給香港尖子,可以上網看看。

ANChan59 發表於 18-5-5 14:11
我唔記得個名,只記得係在 Barcelona ,有 International MBA.

我不知道$是考量因素!應可

應可在下面找到

https://news.efinancialcareers.com/uk-en/114666/the-top-35-business-schools-for-breaking-into-investment-banking

ANChan59 發表於 18-5-5 14:11

我不知道$是考量因素!

應是 IESE Business School  

elbar 發表於 18-5-5 16:22
應是 IESE Business School

Yes,我當時是88,89年度!

我識嘅大陸官員仔女落來香港之後再去攞美國綠卡,所以佢哋愛國係工作。世界上冇其他地方嘅入境政策係人哋手上,單程審批唔攞返來就咩都假。

ChiChiPaPa 發表於 17-9-23 13:07
現在通常講的不只是skill,而是人際網絡在未畢業前,要開始建立和發展。
...

我覺得看行業及際遇,人物網絡都是互動式的,不是你想就會有。

阿仔自十歲開始,我帶佢去不同週年晚宴及一些應酬,細個唔識,到初中反叛,高中開始明白。

到入職場幾個月,已經在不同項目撞番三個 uncles,佢都識唔會立亂打招呼,反而會後Whatsapp 問候 uncle,項目完畢,uncle 自然會在大會讃條 team ,話邊個邊個好醒目,好過自己日做夜做,搏自己老闆賞識!個 director 都覺得奇怪,但個項目出奇順利,個客收貨,收錢收工!

ANChan59 發表於 18-5-5 23:21
我覺得看行業及際遇,人物網絡都是互動式的,不是你想就會有。

阿仔自十歲開始,我帶佢去不同週年晚宴及 ...

都話識人好過識字
‹ 上一主題|下一主題