用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 畢業後找工作
go

畢業後找工作   [複製鏈接]

我有些困惑, 兩個朋友的孩子, 三大畢業, 一個讀Quantitative Finance, 一個讀Risk Management, 都是成績中上的, 畢業後, 一個在銀行做teller, 一個入了保險公司但做的卻是銷售.  這些都算是熱門學科, 但畢業後似乎不易找到配對的工作.  是就業市場供過於求, 抑或這些行業真要講關系才容易入行?
   14    0    0    0

回覆樓主:

認人一定好過識字,還青年大把機會吧!

回覆 ponnychan 的帖子

一係心急揾嘢做, 一係selection interview 表現出問題, 表達, 溝通及解難能力出咗事, 書本, 功課以外嘅問題死哂火。

ANChan59    發表於 17-6-24 12:09

我依家升 Year 2 都煩緊,自己本身冇身材冇身高,個樣仲係好童顏冇人信我夠秤,讀書又唔係一流果種。

ricetaster 發表於 17-6-23 22:14

一係心急揾嘢做, 一係selection interview 表現出問題, 表達, 溝通及解難能力出咗 ...

兩個都不是剛畢業, 已出來做事有三年, 其中一個仲話係first honor.  

我已在其它的標貼下説過 現在幾乎已經沒有高端的工作給香港的學生 整個中環 整體來說都是由兩種語言來統治 以上所提的兩個科目 鬥得過雙語海歸

唉 ! 應該係個人問題, 唔關讀邊科嘅事!

Mattison 發表於 17-6-24 00:05
我已在其它的標貼下説過 現在幾乎已經沒有高端的工作給香港的學生 整個中環 整體來說都是由兩種語言來統治  ...

你是想說鬥"不"過雙語海歸, 那出國讀個相關的master回來, 可會有點帮助 ?

ricetaster 發表於 17-6-24 01:37

唉 ! 應該係個人問題, 唔關讀邊科嘅事!
This few years, the job market is slow, decent jobs are less and more and more competitive in application.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ponnychan 發表於 17-6-24 11:15
你是想說鬥"不"過雙語海歸, 那出國讀個相關的master回來, 可會有點帮助 ?
重點是雙語其中的一語 海歸從來都不是本地的描繪 去年香港收了多少專才入境 本地大學又有多少國際學生畢業留港
我的意見是沒有幫助 因為還是期望不對稱

回覆樓主:

在自由廣場那邊見到,請睇7#, 24#, 26#,36#樓「洋洋」網友嘅分享,講嘅係中大讀完law 嘅畢業生去了做teller ,不過網友話「Teller = branch trainee/customer service officer ,唔係好攪笑啫,smart 嘅升得好快。近年全部teller 都係大學生,多數美國,中大港大,係呢個law嘅特別D」,而且講這個中大畢業生應該會在半年內升職,人工去到2萬幾。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19721656

fion6406 發表於 17-6-24 17:00
在自由廣場那邊見到,請睇7#, 24#, 26#,36#樓「洋洋」網友嘅分享,講嘅係中大讀完law 嘅畢業生去了做teller ...
Teller 從來都不是一個大學畢業生的好起點 無奈現實環境如廝 如要改變 本地優先可能是唯一的方法

fion6406 發表於 17-6-24 17:00
在自由廣場那邊見到,請睇7#, 24#, 26#,36#樓「洋洋」網友嘅分享,講嘅係中大讀完law 嘅畢業生去了做teller ...

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你講緊自己去選港姐定係去揾工

或者短短三年已做到life insurance 嘅 MDRT member 呢 !

回覆 ricetaster 的帖子

人靠衣裝,也靠相貌。我做老闆,都會請個望落成熟穩重嘅人,我咁細路樣,注定好多行業都無緣。

1998Ruby1998 發表於 17-6-24 23:07
回覆 ricetaster 的帖子

人靠衣裝,也靠相貌。我做老闆,都會請個望落成熟穩重嘅人,我咁細路樣,注定好多 ...

(emoji)模
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ponnychan 發表於 17-6-24 22:47
謝謝, 現在比較了解到就業市場情況.  

但我還是有點歎氣.  如果是八大出來, 一個成績普普通通既, 譬如說 ...

多年前,QF多數入投行,% 比GBus還要多,自從金融海嘯之後,compliance 比生意及產品更重要,賺到幾多都唔夠俾美國政府搵藉口罸一大舊!所以請 compliance 的職位相對增加不少!

四年前,我仔入讀QF,我已經提醒他「投行」俱往已,要有多手準備,到今年申請工作,較為有前途的都競爭激烈,做完 partner interview 都還要等等等。所以他都申請一些冷門的行業及工種,因為很多熱門的工種他沒有興趣。

RM及精算一直較多入保險,所以你朋友的兒子入保險是十分正路!就算 first class 都要睇那一間,三大都有差異,5%到15%!你講邊間大學畢業,行內人都會知道的!

金融業務的出路近年十分麻麻,投行,商業銀行,請一般的職位,要看看你有沒有興趣,如果有興趣,就要由CSO做起,等同以前的 teller.

回覆 1998Ruby1998 的帖子

香港有咁多公司, 有咁多空缺, 你認為自己外表較吃虧, 咪加強D內涵, 例如重點訓練 communication skill/presentation skill,  如何改善自己化粧技巧及服式配搭。 在我嘅認知當中, 有好多僱主, Dept. Heads根本唔會以貌取人, 只係想請個合適嘅人番嚟做嘢, 好多時係要請最合適那一位, 並非聘用各項條件最好位。因為僱主都要睇番自己公司規模, 名氣, 工作內容,人工, 福利, 晉升機會, 對方太標青, 又會驚佢 jumpy。 你乜都唔努力去改善自己, 淨係話自己差, 不如襯住仲有兩三年讀, 仲有時間及空間改善吓自己條件。 你口中那種公司, 就算請你都唔啱你去做, 自信(即使自我陶醉, 但坦誠面對自己)係最美麗嘅化粧, 呢樣都無埋, 就真係乜都無。

Yanamami    發表於 17-9-22 20:58
1998Ruby1998    發表於 17-6-25 00:56

ANChan59 發表於 17-6-25 00:37
多年前,QF多數入投行,% 比GBus還要多,自從金融海嘯之後,compliance 比生意及產品更重要,賺到幾多都唔 ...
RM Actuary入保險公司是正路 不過不是去賣保險吧
‹ 上一主題|下一主題