用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 畢業後找工作
樓主: ponnychan
go

畢業後找工作   [複製鏈接]

ACE2126 發表於 18-4-14 13:28
有了大灣區,住不起香港的人,出生自那裡都好,都被迫搬走。

「騰籠換鳥」,正式開始!

香港被定性低端人口的市民,只可以搬去大灣區勉強可以生活的地區!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-21 15:19
「騰籠換鳥」,正式開始!

香港被定性低端人口的市民,只可以搬去大灣區勉強可以生活的地區!

我覺得係同時輸入國內高端及低端,迫走港生低端,搶港生高端飯碗,方便阿爺管理!!!

ppmmbb 發表於 18-4-21 17:20
我覺得係同時輸入國內高端及低端,迫走港生低端,搶港生高端飯碗,方便阿爺管理!!!
...

低端是为各級選舉做椿腳,每日150人的深層次目的,直到建制泛民六四分,香港就有直選!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-21 17:43
低端是为各級選舉做椿腳,每日150人的深層次目的,直到建制泛民六四分,香港就有直選!
...

每日150既低端輸入,再加唔知幾多由中資機構引薦透過優才計劃輸入既人口,建制派遲早會取得壓倒性優勢。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-28 13:09
每日150既低端輸入,再加唔知幾多由中資機構引薦透過優才計劃輸入既人口,建制派遲早會取得壓倒性優勢。
...

我見到就是這樣!

咁,其實香港的後生仔可以點?
真係要移民?
但移民也要選擇去邊。
唉。

nintendo 發表於 18-4-29 11:20
咁,其實香港的後生仔可以點?
真係要移民?
但移民也要選擇去邊。
香港新一代最大既問題,係: 態度
呢樣嘢唔改好,去邊都死
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-29 11:38
香港新一代最大既問題,係: 態度
呢樣嘢唔改好,去邊都死

我自己圈子後生仔 OK 喎。
態度唔好就個個年代都有。
老一輩又唔見得 100% 好。

nintendo 發表於 18-4-29 12:32

所以俾小朋友兩三手準備,學好外語,有能力響唔同地方搵食同生活,到時選擇響佢手,
志在四方。

nintendo 發表於 18-4-29 12:32

我的圈子都大致 OK㗎,可能家庭自己有要求,有教,不假手於人!

Ruby1219 發表於 18-4-29 14:27
所以俾小朋友兩三手準備,學好外語,有能力響唔同地方搵食同生活,到時選擇響佢手,
志在四方。
...

我十分認同!

畢業前兒子一直想留在香港發展,踏入2018年,他都計劃 5 年左右,申請 overseas posting ,去外面闖蕩一下,進可攻,退可守!

香港青年人的前途及香港前境,十分悲觀!

今天看到張建宗在訪問時,提及香港青年人迷惘,佢竟然講缺乏生涯規劃,好心啦,少出句肺話當幫忙啦。

我直情唔想睇本地新聞,見到任何一個官員都係用肺講話

poonseelai 發表於 18-4-29 16:44

我覺得他們 line to take, 香港後生的唔多掂,希望中央推多 d 人落嚟!

可能他們仔女出哂身,或者上咗去上邊搵食,都唔好咁亂噏,累死後生及下一代!

ANChan59 發表於 18-4-29 14:49
我十分認同!

畢業前兒子一直想留在香港發展,踏入2018年,他都計劃 5 年左右,申請 overseas posting , ...

overseas posting?即係apply同公司嘅外國office? 你仔仔有心水國家嗎?

阿仔大學會讀嗰科響香港好罕有,多數要外國發展,佢習慣同鍾意英國,我亦叫佢再讀德文,多埋德國做option, 美國亦係佢嗰科嘅龍頭國家。

Ruby1219 發表於 18-4-29 19:36
overseas posting?即係apply同公司嘅外國office? 你仔仔有心水國家嗎?

阿仔大學會讀嗰科響香港好罕有, ...

正確,是MNC的好處,不過都唔易,要香港老闆肯放人,外靣亦有人員需求!阿仔俾我睇過個公司網站,他的工種在歐洲,中國大陸都好大需求,而且職位唔低。

他講笑去北歐國家或瑞士! 有人請先算啦,現在快快手手考埋專業試,攞咗專業資格先至海闊天空!

ANChan59 發表於 18-4-29 21:21

good planning!

poonseelai 發表於 18-4-29 16:44

完來有人同我一樣,我都有本地新聞 phobia

我去年曾經同屋企人討論過,23條立法係2003年提出大家可以好齊心上街反對,如果係依家提出可能已經通過咗。唯有再次勉力自己努力賺錢,希望將來有得揀。

978212 發表於 18-5-1 15:47
我去年曾經同屋企人討論過,23條立法係2003年提出大家可以好齊心上街反對,如果係依家提出可能已經通過咗。 ...

你這樣就聰明了,因為好多唱好的人,自己不是揸住香港旅游證件,配偶及或子女已經移民外地,進可攻退可守的。

我唔怕23條,反而怕忽然愛國的變色龍及土共的亂咁嚟。
‹ 上一主題|下一主題