用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT vs sfa
go

GT vs sfa [複製鏈接]

家住62網. 有細妹跟尾. 想問边間好 ?
   1    0    0    0

mal11 發表於 17-6-23 00:54

我會選GT 龍校 B1 b。
SFA 3测3考, 大小朋友吾易應付。

龍校 GT

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果target 傳統中小學,覺得大嘅天資高,可插班益個細嘅,SFA

如果想穩定唔想煩,GT
恐龍家

小曳人 發表於 17-6-23 07:30
如果target 傳統中小學,覺得大嘅天資高,可插班益個細嘅,SFA

如果想穩定唔想煩,GT ...

未必津校益倒細妹. 因為細妹黎緊要考小學. 大仔系坐唔定的.

回覆樓主

有家長問幼稚園校長,GT or SFA.
校長建議GT, 因為可多元發展,小朋友體藝都幾好。但SFA以讀書為主,3測3考,時間只能應付讀書。

唔該哂各位高人

醒目開學勳章 貢獻勳章

mal11 發表於 17-6-23 07:32
未必津校益倒細妹. 因為細妹黎緊要考小學. 大仔系坐唔定的.
then I would prefer GT
恐龍家

小曳人 發表於 17-6-23 07:52
then I would prefer GT

我想問下如果一個小朋友坐唔定. 一開始讀活動教學. 咁系咪中學都唔會預佢哋可以讀返傳統中學或升讀local u.  只可以出國讀書?

mal11 發表於 17-6-23 07:56
我想問下如果一個小朋友坐唔定. 一開始讀活動教學. 咁系咪中學都唔會預佢哋可以讀返傳統中學或升讀local u ...

5歲坐唔定吾等於大個d10、11、12歲時坐唔定既、我親戚個仔細個時都坐吾定嫁,入讀傳統小學及經過本地傳統教育歲月洗禮後而家一坐可以坐2-3小時溫書、做功課。而出國讀書都吾代表可以坐唔定、因去到高年級不論考IB, A-level, AP甚至上到U 都係要坐定定讀及寫文等,我係英國讀A-level 及U的,讀U時要坐定定睇好多research papers, 寫essays等。
做人至緊要開開心心 :-D

回覆 puibb 的帖子

啱.

puibb 發表於 17-6-23 08:10
5歲坐唔定吾等於大個d10、11、12歲時坐唔定既、我親戚個仔細個時都坐吾定嫁,入讀傳統小學及經過本地傳統教 ...

個人覺得,坐唔坐定,係行為要求,或者影唔影響人。

傳統唔傳統,有兩樣好緊要:

係咪多或主要抄寫
係咪單向講解 (有D 細路要試過摸過先上心)

有D 學校,行為要求傳統(甚至要細路見到長輩要點頭行禮), 但教學可以好互動,有趣少抄寫。

如果係我,會選GT, 資源配套一流

回覆 hebe2010 的帖子

資源意思係?

回覆 retriever 的帖子

唔係行為上的坐不定咁簡單, 而係本身有少少外界嘢影響都會令佢分心或寫錯字嗰隻.

mal11 發表於 17-6-23 08:55

唔係行為上的坐不定咁簡單, 而係本身有少少外界嘢影響都會令佢分心或寫錯字嗰隻. ...

那如果教學時有機會俾佢試摸,唔會長時間坐定定聽講,仲有無問題?

有得試摸我估佢會記得更深及更有興趣

醒目開學勳章 貢獻勳章

mal11 發表於 17-6-23 07:56
我想問下如果一個小朋友坐唔定. 一開始讀活動教學. 咁系咪中學都唔會預佢哋可以讀返傳統中學或升讀local u ...
唔一定架!其實好睇孩子意願同性格
我剛剛聽過一個家長分享,佢兩個孩子都係讀加拿大國際學校(IB),但兩個最終唔玩IB,去英國考A level
而且,你所謂活動教學,如果好似GT咁,其實都係考DSE,只係"比較"活動嘅教學法

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

原來係咁.  Great Thanks.

‹ 上一主題|下一主題